همه ما عرق میکنیم! تعریق یک امر کاملا طبیعی به شمار می آید که در شرایط خاص و با هدفی خاص رخ می دهد! بی شک شما هم تعریق در مواقع مختلف مثل ورزش کردن، بودن در یک محیط گرم، پیاده روی در یک روز تابستانی و … را تجربه کرده اید.
در این مطلب قصد داریم به بررسی وظیفه اصلی تعریق، علل افزایش تعریق و روش های مقابله با آن بپردازیم.
دلیل عرق کردن یا وظیفه اصلی آن
در یک تعریف ساده میتوان گفت تعریق سیستم خنک کننده بدن و متعادل سازی دمای اندام هاست. در واقع زمانی که دمای بدن به دلایل مختلف مانند فعالیت فیزیکی شدید یا پوشیدن لباس های غیر قابل تنفس و … بالا می رود، پیام شروع تعریق صادر می شود.
در این زمان غدد عرق که در سراسر پوست حضور دارند شروع به تولید مایع تعریق و ترشح آن در سطح پوست می کنند و پس از تبخیر عرق در سطح پوست دمای بدن کاهش پیدا میکند.
نکته قابل توجه این است که بدن در سراسر پوست حدود 4 میلیون غده عرق دارد و تعریق تنها مختص زیر بغل یا کف پا ها نیست!
علت بوی بد عرق
گفته شد که غدد عرق در سراسر پوست انسان حضور دارند؛ با این حساب با این سوال روبرو هستیم که اگر در همه نقاط عرق می کنیم، پس چرا تنها در برخی نواحی خاص مانند زیر بغل، کشاله ران، پا ها و … بوی بد عرق به وجود می آید؟
پاسخ این سوال ساده است! شاید با شنیدن این جمله متعجب شوید، اما باید بدانید که بر خلاف تصور و باور های رایج عرق انسان به خودی خود بو و رنگی ندارد!
در واقع این باکتری های سطح پوست هستند که پس از تعریق، با مایع عرق ترکیب می شوند و طی واکنش شیمیایی باکتری ها با پروتئین موجود در عرق، بوی بد بدن به وجود می آید. از آنجایی که زیر بغل، کف پا ها و چین خوردگی های پوست برای رشد باکتری ها مساعد تر هستند، بوی بد عرق در این نواحی رایج تر است.
چه دلایلی تعریق را تشدید می کند؟
تعریق میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. جالب است بدانید گرم شدن بدن تنها محرک غدد عرق محسوب نمی شود و ممکن است به دلایل خاص حتی در زمستان و فصول سرد سال نیز تعریق را تجربه کنید!
رژیم غذای و خوردن غذا هایی که نیاز به پردازش زیادی دارند، خوردن غذاهای تند و پرادویه، استعمال دخانیات، استرس و اضطراب و وجود برخی عفونت ها یا بیماری ها نمونه هایی از مواردی هستند که میتواند تعریق را در هر زمان و مکانی و بدون در نظر گرفتن دمای بدن تشدید کند.
سه روش موثر برای جلوگیری از تعریق
1. ضد تعریق
ضد تعریق ها در واقع محصولاتی هستند که برای جلوگیری و متوقف کردن عرق در نواحی مختلف بدن استفاده می شوند!
در نظر داشته باشید که ضد تعریق ها با مام، اسپری، دئودورانت و محصولات مشابه آن ها متفاوت هستند و بر خلاف دئودورانت ها به عنوان روشی برای کنترل تعریق استفاده می شوند، نه برای جلوگیری از بوی بد عرق!
جالب است بدانید این محصولات در سراسر دنیا یکی از ساده ترین و رایج ترین محصولات برای کنترل تعریق در نواحی مختلف مانند زیر بغل، کف دست و پا، کمر، کشاله ران و حتی صورت و سر و گردن هستند!
به عنوان مثال اگر شما در نواحی کف دست و پا عرق می کنید، می توانید با استفاده از ضد تعریق متناسب با این نواحی از تعریق جلوگیری کنید؛ و یا اگر در ناحیه زیر بغل عرق می کنید، میتوانید با استفاده از ضد تعریق زیر بغل هم از تعریق جلوگیری کنید و هم از ایجاد بوی بد آن!
2. یونتوفورزیس
یکی دیگر از روش های رایج برای جلوگیری از تعریق در سراسر دنیا، استفاده از دستگاه یونتوفورزیس است. نحوه کار این روش به این صورت است که با استفاده از عبور جریان الکتریسیته ضعیف به مدت محدود از تعریق در نواحی کف دست و پا و زیر بغل جلوگیری می شود!
3. روش های بلند مدت
این روش ها معمولا روش هایی هستند که به سادگی در دسترس نیستند و پر دردسر تر از دو روش دیگر هستند. بوتاکس، جراحی، سمپاتکتومی، میرادرای و … نمونه هایی از این روش ها هستند. اگرچه این روش ها اثر بخشی بلند مدت یا دائمی دارند، اما بسیاری از این روش ها ممکن است سخت و پرهزینه باشند.
شما میتوانید با مراجعه به وبسایت رسمی ضد تعریق درایسول Drysol.ir به اطلاعاتی بی نظیر و کامل درباره تعریق، علل تشدید آن، روش های مقابله با آن و نکاتی مفید و ساده برای کاهش تعریق در خانه دست یابید.