ورق استنلس استیل از جمله پرکاربردترین ورق های فلزی است که در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. این پلیت ها دارای پایه فولاد بوده اما عناصر دیگری هم به آن ها افزوده میشود. در نتیجه، خواص آن ها بهبود پیدا کرده و نسبت به خوردگی و زنگ زدن مقاوم می گردد. شیت های استنلس استیل خود در چند دسته مختلف تولید میشوند که هر کدام از ویژگی های خاصی برخوردارند. از این رو کاربرد انوع مختلف این محصول در صنعت یکسان نبوده و نکات و اطلاعاتی وجود دارد که لازم است در زمان خرید از آنها مطلع باشید.
ورق استنلس استیل چیست؟
به نوعی ورق فلزی که اصلی ترین عناصر تشکیل دهنده آن کربن، نیکل و کروم هستند، ورق استنلس استیل گفته میشود. این ورق ها با توجه به ساختار و ترکیب شیمیایی متفاوت نسبت به پلیت های فولادی، از مشخصات و ویژگی های متفاوتی هم برخوردارند. از جمله مهمترین ویژگی این نوع شیت های فلزی میتوان به مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدن اشاره نمود. از این رو این پلیت ها در بازار با عنوان ورق زنگ نزن هم شناخته میشوند. ورق های استنلس استیل را ممکن است با عنوان فولاد ضد زنگ نیز بشنوید. خاصیت مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی و همچنین بهداشتی بودن و قابلیت شستشو و نگهداری آسان، سبب شده است تا از ورق های استنلس استیل در صنایع حساس استفادۀ بیشتری شوذد. صنایعی مانند، صنایع غذایی، صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، ساخت وسایل و تجهیزات پزشکی و ظروف و لوازم خانگی. درجات مختلفی از آلیاژ استنلس استیل وجود دارد که برای ساخت ورق ها از آن ها استفاده می شود. این نکته مهمی است که باید در زمان خرید به آن توجه کنید. زیرا بر قیمت و نوع کاربرد آن تأثیرگذار است.
نکات قابل توجه در زمان خرید
با توجه به خواص منحصر به فرد ورق استیل و کاربرد فراوان آن در صنایع، در بسیاری از موارد نیاز به خریداری و استفاده از آن وجود دارد. در هنگام خرید این ورق ها باید به یک سری نکات مهم توجه داشته باشید. چرا که شیت های استیل خود در چندین نمونه مختلف تولید شده و از نظر ویژگی هایی مانند مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدن یکسان نیست. به همین خاطر، در ادامه تعدادی از مهمترین نکاتی را که حین خرید این ورق ها باید به آن ها توجه شود، برای تان آورده ایم:
توجه به سری ها و گریدها
ورق استنلس استیل در چند سری و درجه مختلف تولید میشود که هر کدام ویژگی های خاصی دارند. این تفاوت در ویژگی ها هم اغلب از تفاوت در ترکیب شیمیایی و عناصر موجود نشأت میگیرد. در واقع، هر گونه تغییر در آلیاژ این ورق ها موجب تغییر کارکرد آن ها خواهد شد. برای مثال، افزایش کروم در ترکیب آلیاژ، افزایش مقاومت در برابر خوردگی را همراه دارد. به هر حال، ورق های ضد زنگ را از این نظر به چند دسته مختلف تقسیم میکنند که به شرح ذیل است.
1. استنلس استیل سری ۲۰۰
این دسته از پلیت های استیل خود به دو گروه ۲۰۱ و ۲۰۲ تقسیم میشوند. اصلیترین تفاوت این گریدها در روش تولیدشان است. به این شکل که گرید ۲۰۱ از طریق فرایند نورد سرد ایجاد میشوند. با این حال، ساختار هر دو گروه شامل ترکیبات آستنیتی شامل کروم، نیکل و منگنز است.
2. ورق استنلس استیل سری ۳۰۰
دومین سری ورقهای ضد زنگ، سری ۳۰۰ است. این سری در صنعت و بازار از شهرت بالایی برخوردار بوده و نوع ۳۰۴ آن بیشترین کاربرد را در صنایع مختلف دارد. مقاومت بالا در برابر خوردگی، غیر مغناطیسی بودن، خاصیت جوشکاری مناسب و انعطاف پذیری برخی از مهمترین ویژگی های استیل گرید ۳۰۴ به شمار میآیند. برخی از دیگر گریدهای این سری، ویژگی ها و تفاوت شان با نوع 304 به شرح ذیل میباشد:
- استیل ۳۰۱؛ مقاومت سایشی بالا، شکل پذیری و انعطاف پذیری مناسب
- استیل ۳۰۲؛ مقاومت بالا به دلیل برخورداری از کربن بیشتر نسبت به نوع 304
- استیل ۳۰۳؛ خاصیت شکل پذیری بهتر به دلیل دارا بودن گوگرد و فسفر در ترکیب شیمیایی خود
- استیل ۳۰۹؛ برخورداری از مقاومت حرارتی بالا نسبت به نوع ۳۰۴
- استیل ۳۱۶؛ استفاده در صنایع غذایی و دارویی به دلیل استفاده از عنصر مولبیدن
- استیل ۳۱۷؛ تحمل تنش مناسب، مقاوم در برابر آسیب های شیمیایی و استحکام کششی بالا
- استیل ۳۲۱؛ مشابه با ورق استیل 304 و مقاوم نسبت به پوسیدگی های ناشی از جوشکاری به دلیل عنصر تیتانیوم
3. سری ۴۰۰
ورق استنلس استیل سری ۴۰۰ هم از تنوع بالایی برخوردار بوده و در چندین گرید مختلف تولید میشود. برای مثال، استیل ۴۰۴ با توجه به ترکیبات مخصوص خود، از خاصیت جوشکاری بسیار مناسبی برخوردار است. ورق استیل ۴۰۹ عمدتا جهت ساخت اگزوز خودرو مورد استفاده قرار گرفته و سری ۴۱۰ از مقاومت بالایی در برابر سایش برخوردار است. از ورق های استیل ۴۲۰ جهت ساخت قاشق و چنگال و سایر تجهیزات استیل آشپزخانه استفاده میشود. گرید ۴۳۰ هم اغلب برای دکوراسیون و تزئینات کاربرد دارد.
4. ورق استیل سری ۶۰۰
از دیگر دسته های مهم ورق استنلس استیل میتوان به سری 600 اشاره کرد. این ورق ها بر اساس نوع آلیاژشان تقسیم بندی شده و در چند دسته اصلی قرار میگیرند. این موارد عبارتند از:
- استیل ۶۰۱ الی ۶۰۴: درصد آلیاژ بسیار پایین مارتنزیتی
- استیل ۶۱۰ الی ۶۱۳: آلیاژ فولاد سخت کننده ثانویه مارتنزیتی
- استیل ۶۱۴ الی ۶۱۹: آلیاژ فولاد کروم دار مارتنزیتی
- استنلس استیل ۶۳۰ الی ۶۳۵: آلیاژ فولاد ضد زنگ نیمه جامد مارتنزیتی
- استیل ۶۵۰ الی ۶۵۳: آلیاژ آستنیتی مقاوم شده از طریق نورد گرم
- استیل ۶۶۰ الی ۶۶۵: مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، ضدزنگ و مقاوم در برابر حرارت
برندهای ورق استیل
نکته بعدی که هنگام خرید ورق استنلس استیل باید به آن توجه داشته باشید، برند سازنده این پلیت ها است. فرایند تولید ورق های استیل نسبت به سایر شیت های فولادی نیاز به تجهیزات پیشرفتهتری دارد. از این رو نیاز به هزینه بیشتری هم داشته و به این خاطر، بخش قابل توجهی از ورق مورد نیاز در صنایع داخلی از خارج وارد میشود. دقت داشته باشید که کیفیت محصولات خارجی با هم برابر نیست. از این رو باید دنبال برندی باشید که این پلیت ها را با بهترین کیفیت ممکن تولید میکند. متداول ترین برندهای ورق استیل خارجی در بازار کشور به شرح ذیل میباشند:
- یوسکو تایوان (Yusco)
- پوسکو کره (Posco)
- وایسی تایوان
- تسکو استیل کره جنوبی (Tesco steel)
- تیسکو چین (Tisco)
- ویراج هند (Viraj)
قیمت ورق استیل
نرخ فروش این پلیت ها بر اساس عوامل گوناگونی تعیین میشود که نوع فروش، ضخامت، برند ورق، قیمت جهانی نیکل و سایر عناصر موجود در این ورق ها و نرخ ارز برخی از مهمترین آن ها به شمار میآيند. از این رو ورق استنلس استیل با توجه به تنوع این فاکتورها، در قیمت های متنوعی در بازار موجود است. شما میتوانید با توجه به نوع کاربرد خود، متناسب ترین ورق با قیمت و کیفیت مناسب را خریداری نمایید. توجه داشته باشید که تمامی سری ها و گریدهای این محصول وارداتی است و متأسفانه کشور ما هنوز در تولید آن خودکفا نشده است. جهت استعلام قیمت ورق استنلس استیل برندهای کره، تایوان، هند و چینی، با شرکت مهندسی آنلاین سازه تماس بگیرید؛ تماس رایگان خط 90000011
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد