روند های متداول اقتصاد دنیا مانند فروش محصولات به صورت اقساطی کم کم جایگاه خود را در بازار ایران پیدا کرده است. البته با علت های متفاوت نسبت به کشورهای پیشرفته!
خرید اقساطی کالا در کشورهای پیشرفته
در کشورهای توسعه یافته که دارای اقتصادی نسبتاً پایدار هستند و تورمی به مراتب کمتر از کشور عزیزمان را دارند، برای مدیریت بهتر هزینه کرد خانواده بهترین راه، استفاده از روش اقساطی برای خرید کالا است.
برای مثال خرید قسطی لپ تاپ را در نظر بگیرید، شما می توانید بهترین لپ تاپ های دنیا را که قیمتی بالای 3000 دلار دارند، به صورت اقساطی و ماهیانه کمتر از 100 دلار خریداری کنید.
در یک اقتصاد با ثبات و با تورم کمتر از 10 درصد (شما بخوانید در حدود دو درصد)، قطعاً می تواند در صرفه جویی و مدیریت هزینه ها برای افراد جامعه یک امتیاز فوق العاده باشد.
برای فهم بهتر این مسئله می توانید به نمودار بالا نگاه کنید، در اقتصاد آمریکا میانگین فروش محصولات در سال 2019 به صورت اقساطی چیزی حدود 3 میلیارد دلار بوده است که این روند در سال 2023 با رشد فزآینده به 100 میلیارد دلار رسیده است و پیش بینی می شود تا سه سال آینده به 150 میلیارد دلار برسد.
شروع رشد درخواست خرید اقساطی در بازار ایران
قطعاً غالب افراد جامعه می دانند که خرید اقساطی و پرداخت ماهیانه محصولات، یک آرزو تقریباً دست نیافتنی در بازار ایران بوده است.
خیلی از کاربران وقتی سایت های مرجع خارجی را بررسی می کردند با گزینه خرید به صورت ماهیانه رو به رو می شدند و حسرت میخوردند که چرا چنین روش و سیستمی در داخل ایران اعمال نمی شود و خریداران باید به صورت نقدی کلیه اجناس را خریداری کنند.
اما عواملی باعث شد تا شیوه خرید اقساطی نیز در بازار ایران به طور چشمیگری رشد کند. برای مثال زمانی خرید کامپیوتر اقساطی آرزویی برای گیمیرها بود و نمی توانستند بهترین قطعات را در کنار هم اسمبل کنند. دلیل اصلی آن هم این بود که از پرداخت یکجای هزینه های سرسام آور عاجز بودند.
دلایل شکل گیری روش خرید اقساطی در ایران
در اقتصاد ایران تغییرات و عوامل مثبتی به همراه عوامل منفی دست به دست هم دادند تا شیوه خرید کاربران دست خوش تغییرات شود و فروشندگان به فروش محصولات به صورت قسطی روی آورند.
عوامل مثبت
- اصلاح ساختار چک و متولد شدن چک های صیادی
- پیشرفته شرایط اعتبارسنجی کاربران
- روند رو به رشد الکترونیکی شدن فعالیت های اقتصادی
- بهره مندی از تجربه های جهانی
عوامل منفی
- رکود بازار ایران
- افزایش بی سابقه قیمت کالاها
- افزایش عجیب نرخ دلار
- وابستگی شدید بازار به نرخ ارز
- عدم تناسب عرضه و تقاضا
- نبود قدرت خرید نقدی
رشد چشم گیر فروش قسطی در 3 سال اخیر
در سه سال گذشته شرکت های بسیاری در زمینه ایجاد روند فروش محصولات به صورت اقساطی متولد شده اند. برند هایی همچون دیجی پی، لندو، ازکی وام، پی سی کالا و… .
همچنین تقریباً غالب فروشگاه های اینترنتی سعی کرده اند بی واسطه یا با واسطه شرایطی را برای خریداران پدیدآورند که بتوانند از فضای رکود بازار خارج شوند و محصولات خود را به فروش برسانند.
هم اکنون شاید بیش از 50 درصد تبلیغات فضای مجازی خصوصاً صدا و سیما به سمت خرید اقساطی گرایش پیدا کرده است. تا جایی که تمامی تبلیغات شبکه تماشا در خصوص نحوه خرید به صورت ماهیانه است. یا حتی خرید موتورسیلکت را نیز به صورت اقساطی تبلیغ می کنند. فروشگاه هایی همچون شهر لوازم خانگی و امثالهم نیز مبادرت به سرمایه گذاری در زمینه فروش اقساطی محصولات خود کرده اند، به صورتی که مبالغی تا 500 میلیون تومان را برای خرید ماهیانه توسط کاربران در نظر گرفته اند.
آینده این روش پرداخت در ایران
قطعاً نیاز اساسی کشور، تنوع در روش پرداخت کاربران و علی الخصوص تغییر ساز و کار اعتبارسنجی بود. سابقاً اعتبارسنجی با شرایط کاملاً منسوخ شده انجام میگرفت. هرچند که هنوز هم متاسفانه این روند در ساختار اقتصاد ایران ادامه دارد. مواردی مانند ضمانت کسر اقساط، فرد بازنشسته، سند ملک و …
این روش و شیوه منسوخ شده عملاً فضای کسب و کار را تحت شعاع قرار داده بود و خریداران هیچ امکانی غیر از خرید نقدی کالا نداشتند.
البته اصلی ترین مشکل نبود زیرساخت یکپارچه برای سازمان دهی به مسئله اعتبار سنجی و استفاده فروشندگان از این روند هست تا بتوانند روش های پرداخت را متنوع کنند.
برای همین میتوان گفت اصلی ترین عاملی که سبب شد تا اقتصاد کشور به صورت بالاجبار به سمت فروش اقساطی برود، عدم قدرت خرید مردم بوده است. نه اینکه چشم اندازی روشنی برای این امر در اقتصاد کلان کشور در نظر گرفته شده باشد.
قطعاً فاصله ای معنادار بین روش و شیوه های اعتبار سنجی در کشورهای پیشرفته با مدلهای عجیب و غریبی که در داخل ایران شکل گرفته است وجود دارد و برای اینکه این مدل شیوه ها بتوانند ادامه داشته باشند و در نهایت به نفع خریدار و فروشنده شود، اصلاح ساختار اقتصادی کشور و ثبات نسبی بازار می باشد.
انتخاب بهترین شرکت برای خرید اقساطی
از میان تمامی شرکت های معتبر و فروشگاه های اینترنتی همچون دیجی کالا، لیون، پی سی کالا، لندو، ازکی وام و … به جرئت می توان گفت بهترین شرکت ارائه دهنده این روش نوین در بازار ایران، فروشگاه اینترنتی پی سی کالا است.
این شرکت بهترین روش و در عین حال ساده ترین مراحل را برای کاربران خود در نظر گرفته است که بدون اتلاف وقت و سرمایه بتوانند با کمترین نرخ بهره محصول مورد نظر خود را خریداری کنند.
در نهایت امیدوار هستیم، قانون گذاران کشور به این مهم توجه کنند که نبود ساختار مشخص و یکپارچه نمی تواند آینده روشنی را برای کسب و کارها پدیدآورد.
اعتبار سنجی هایی که از روند صحیح و امتحان شده در کشورهای پیشرفته بهره نبرد و یا اینکه تصمیمات سلیقه ای و خلق الساعة لطمات جبران ناپذیری را به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد.
خرید به روش پرداخت ماهیانه راهکار بسیار خوبی برای رونق بازار است ولیکن متاسفانه نه با دید روشن و صحیح فضای جهانی بلکه از سر اجبار در نبود قدرت خرید مردم عزیزمان به وجود آمده است.
متاسفانه نگاهی که کارشناسان ارائه می دهند، آینده روشنی در این زمینه پیش بینی نمی شود. برای مثال آقای جبرائیلی بیان فرموده اند که دولت خود کالاهای اساسی را گران کرده است و برای حل مسئله رکود بازار، دست به دامان اقساطی کردن کالاها شده است.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد