سیستم SAP بهعنوان رهبر جهانی در زمینه ERP شناخته میشود که با ارائه ماژولها و ویژگیهای گسترده، به کسبوکارها در مدیریت فرآیندهای اصلی کمک میکند. این راهکار وضعیت فعالیتهای کسبوکار را به شکل لحظهای نشان میدهد تا سازمانها بتوانند تصمیمات دقیقتری اتخاذ کنند. با اینحال، در پیاده سازی SAP، کسبوکارها ممکن است با چالشها و مسائل غیرمنتظره مواجه شوند. محدوده گسترده SAP برای خودکارسازی و بهینهسازی فرآیندهای پیچیده در تمام ارکان یک سازمان طراحی شده است، اما استقرار SAP چالشهایی را بهدنبال دارد.
چرا پیاده سازی SAP چالش برانگیز است؟
سیستم SAP، مانند اکثر سیستمهای ERP، نیازمند برنامهریزی دقیق و تلاش فراوان برای استقرار موفقیتآمیز است. این سیستم حلقه به حلقه نیست و باید با دقت به نیازهای خاص هر سازمان مشخص شود تا بتوان برنامهریزی دقیقتری داشت.
یکی از جوانب مهم توجه به مدیریت سفارشات است. با SAP، لازم است بدانید که سفارشات چه زمانی وارد سیستم ERP میشوند، پرداختها چه جایگاهی دارند، بقیه اسناد چه میشوند و تمام این موارد به چه شکل در سیستم پیادهسازی میشود.
زمانیکه با فرآیندهای پیچیدهتر سروکار دارید، مدیریت گردش کار SAP حتی چالشبرانگیزتر نیز خواهد بود. استقرار و بهرهمندی از این سیستم چالشهای زیادی دارد، زیرا این ERP بسیار قدرتمند است و برنامهریزی دقیق و پیکربندی کاملی را برای هماهنگی با فرآیندهای تجاری خاص نیاز دارد. اغلب، کسبوکارها از آمادگی کافی برای اجرای موفقیتآمیز آن بیخبر هستند که باعث ناکارآمدی در استفاده از این سیستم قدرتمند میشود. مثلا در بخش مدیریت منابع انسانی با توجه به قوانین مختلف شرکتها استقرار SAP پیچیده است.
۶ چالش پیاده سازی SAP و راه های غلبه بر آنها
۶ چالش پیاده سازی SAP و راه های غلبه بر آنها عبارتند از:
چالش شماره ۱: فقدان تخصص برای اجرای SAP
برای بهرهمندی بهینه از راهکار SAP ERP، شناخت عمیق از پیچیدگیها و عملکردهای این سیستم ضروری است. در مراحل اولیه پیادهسازی SAP، کمبود تیم متخصص داخلی ممکن است باعث مشکلات اجرایی شود.
برای مقابله با این چالشات، سازمانها میتوانند:
- همکاری با مشاوران SAP: بهرهمندی از تجربه شرکای SAP یا مشاوران با تخصص.
- تشکیل تیم اختصاصی: ایجاد یک تیم از کارمندان با تخصص در پیادهسازی و مدیریت SAP.
- سرمایهگذاری در آموزش: روی برنامههای آموزشی برای تیم اختصاصی تا در ماژولهای SAP مهارتهای لازم را بیاموزند.
- تشویق به یادگیری مداوم: تشویق به توسعه مهارتها و آشنایی با بهترین شیوهها و پیشرفتهای SAP.
چالش شماره ۲: تخصیص ضعیف منابع
یکی از چالشهای مهم در پیادهسازی SAP، تخصیص ناکافی منابع است. اجرای موفق SAP نیازمند منابع گسترده ای است که احتمال دارد کسبوکارها بهدلیل نداشتن درک کافی از این نیازها، با مشکلات مواجه شوند. پیادهسازی کامل SAP میتواند ماهها یا حتی سالها به طول بیافتد، از اینرو زمان بهعنوان یکی از منابع اساسی محسوب میشود.
زیرساختهای فنی مانند سرور، شبکه، ذخیرهسازی، پشتیبانگیری و مدیریت پایگاه داده، نقش اساسی در اجرای برنامههای SAP دارند. کارکنان ماهر نیز یک منبع اساسی هستند. تعیین بودجه برای همه این منابع امری ضروری است.
مدیریت استراتژیک منابع و برنامهریزی دقیق میتواند بهترین راه برای مدیریت این چالش باشد. با همکاری با مشاوران متخصص SAP، میتوانید بهترین استراتژی برای تخصیص منابع زمانی و مالی را تعیین کنید و به چالشها بهتر پاسخ دهید.
چالش شماره ۳: آزمایش و پیکربندی گسترده در پیاده سازی SAP
SAP با ویژگیهای فراوانی ارائه شده است که باید آنها را بهطور دقیق با فرآیندهای کسبوکار پیکربندی کرد. این ویژگی برای صنایع متعددی طراحی شده است و به عنوان ابزاری قدرتمند و همهکاره شناخته میشود. با اینحال، این تطبیقپذیری به همراه پیکربندیها و آزمایشهای گسترده، چالشهایی را برای بسیاری از مشاغل ایجاد میکند.
برنامهریزی و مدیریت استراتژیک منابع میتواند راه حلی برای غلبه بر این چالش باشد. استفاده از محیط sandbox برای آزمایشهای جزئیات و تست کامل سندباکس برای شبیهسازی سناریوهای مختلف و تست پذیرش کاربران میتواند به مدیران کمک کند تا با چالشهای پیادهسازی SAP به بهترین شکل ممکن برخورد کنند.
چالش شماره ۴: سفارشی سازی های پیچیده
یکی از چالشهای مهم در پیادهسازی SAP، سفارشیسازیهای پیچیده آن است. SAP به ویژگیهای قابل تنظیم برای ایجاد گردش کار برای نیازهای تجاری خاص ارائه میدهد، اما بیشازحد سفارشیسازی میتواند سیستم را پیچیده و مدیریت آن را دشوار کند.
هر بهروزرسانی یا تغییر در SAP نیاز به بررسی دقیق و اصلاح کدهای سفارشی دارد که هزینه نگهداری را افزایش میدهد. این موضوع میتواند عملکرد سیستم را تضعیف کند و به تاخیر در عملیات کلیدی منتهی شود. برای حل این چالش، کسبوکارها باید نیازهای خود را با سادگی سیستم و قابلیت مقیاس پذیری آینده متوازن کنند.
ارزیابی دقیق نیازمندیها، درگیر کردن کارشناسان و اولویتبندی استانداردسازی، راهحلهای موثری برای مدیریت سفارشیسازیهای پیچیده در SAP ارائه میدهد.
چالش شماره ۵: فرآیندهای تجاری ناکارآمد
در حالی که ممکن است پیچیدگی از سمت راهکار SAP به نظر بیاید، فرایندهای داخلی کسبوکارها باعث ناکارآمدی میشوند. در واقع صاحبان کسبوکار از SAP توقع دارند فرایندهای پیچیده آنها را پوشش دهد؛ در صورتی که خود آنها باید این فرایندها را بهبود دهند.
پس پیشنهاد میکنیم زمانی که به این چالش بر میخورید نگاهی به فرایندهای کسبوکار خود داشته باشید و با مشورت آنها را تغییر دهید.
از نقشهها و فلوچارتهای دقیق برای مشخص کردن فرآیندهای واقعی در گردش کار SAP استفاده کنید. از ویژگیهای اتوماسیون SAP برای سادهسازی وظایف روتین و کاهش حاشیه خطای انسانی بهره بگیرید. مشارکت کارکنان در تلاشهای بهینهسازی نیز حیاتی است؛ زیرا این افراد بهعنوان شاهدان مستقیم به عملکرد روزمره هستند و میتوانند ایدهها و پیشنهادات مفیدی را ارائه دهند.
چالش شماره ۶: مهاجرت از SAP ECC به S/4 HANA
شرکت SAP تصمیم دارد تا سال ۲۰۲۷ دیگر از SAP ECC 6.0 پشتیبانی نکند. آنها به دنبال جایگزینی این محصول با محصول قدرتمندتر خود یعنی SAP S/4HANA هستند.
این چالش نهتنها در بخش فنی و انتقال دادهها به سیستم جدید وجود دارد، بلکه در مفاهیم کسبوکار نیز تغییراتی ایجاد میکند. کسبوکارها باید برنامه ریزی درستی داشته باشند تا هم بتوانند از ظرفیتهای بالای SAP S/4HANA استفاده کنند هم دچار مشکل نشوند.
جمعبندی
پیادهسازی سیستم SAP مستلزم مواجهه با چالشهایی همچون نیاز به تخصص کارکنان، مدیریت منابع موثر، آزمایش و پیکربندی گسترده، سفارشیسازی پیچیده و بهینهسازی فرآیندهای تجاری است.