بهطور معمول برای شروع کار طلا و جواهر سازی باید از تکنیکهایی مانند: لحیمکاری، ریختهگری، پرداختکاری و حکاکی و … استفاده شود؛ که درواقع کلیه این مراحل، مستلزم وجود یک جعبه ابزار طلاسازی است.
هنرجو طلاسازی با وجود یک لیست ابزار طلاسازی، براحتی میتواند با مراجعه به یک مرکز معتبر باکیفیتترین لوازم جواهرسازی را تهیه کرده و در نهایت مرغوبترین قطعه را بسازد.
برای آگاهی از انواع ابزارهای ضروری یک طلاساز، ابزار انگشترسازی، ابزار مخراجکاری و انواع دستگاههای مورد نیاز در کارگاه طلاسازی، لطفا تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
لیست ابزار طلاسازی ضروری برای شروع کار
یک کارآموز طلاسازی برای آنکه بتواند بهصورت اصولی طلاسازی را بیاموزد؛ در وهله اول باید لیست وسایل مورد نیاز طلاسازی که برای شروع کار ضروری است را تهیه نماید.
کارآموزان طلاسازی باید بتوانند از ابزارهایی که اغلب بسیار ظریف و تخصصی هستند؛ برای ریختهگری، خم کردن، برش و ریسندگی طلا و سایر فلزات استفاده کنند.
از این رو لیست وسایل طلاسازی که باید در جعبه ابزار طلا سازی هر هنرجو این صنعت باشد؛ شامل موارد زیر میشود.
۱. انبر جواهرسازی
یکی از کاربردی ترین ابزار و نیاز اولیه هر استادکار یا هنرجوی طلاساز، انبر و دم گرد جواهر سازی است.
- دم باریک
- دم گرد
- دم پهن
- دم مفتول
۲. سوهان جواهرسازی
- سوهان نیم گرد
- سوهانچه کیفی
- سر مته سرگرد
- سر مته دریلی
۳. فرچه جواهرسازی
- فرچه نت
- سواله جم کن
۴. تجهیزات جوشکاری یا لحیم کاری
چند ابزار جوشکاری طلا که احتمالا به آن نیاز پیدا میکنید:
- تخته نسوز توری
- پایه چفت گیره
- فندک جوشکاری و گاز فندک
- عینک محافظ
- چفت گیره
۵. اره طلاسازی
- کمان اره
- تیغ اره
البته فهرست ابزار طلاسازی به این جا ختم نشده و ابزارآلاتی چون: پنس، قیچی، کیف ابزار، پیشبند، تخته پیشکار، گیره مشته، فلز نقره، صفحه مسی، صفحه برنجی، ورقه طلا، انواع سنگهای تزئینی و… نیز لازمه شروع حرفه طلاسازی است.
برای مخراجکاری به چه وسایلی نیاز داریم؟
از آنجاییکه مخراجکاری یک هنر خاص همراه با ریزهکاری و جزییات بسیار است؛ ابرازهای ویژهای نیز برای جایگذاری و حتی حذف سنگهای گرانبها از روی کار در این حرفه لازم میشود.
از مهمترین و کلیدیترین ابزار مخراجکاری میتوان ابزارآلات زیر را برشمرد:
۱. فرز
که به دو صورت دستی و آویز در بازار عرضه شده است. در واقع فرز اولین ابزار مهم و کلیدی برای هر مخراجکار است. این دستگاه علاوه بر روی فلز طلا بر روی متریالهای دیگری چون: چوب، شیشه، پلاستیک و سایر فلزات قابل استفاده است.
یک مخراجکار در کنار هر دستگاه فرز نیازمند پک کامل متههای مرتبط با این دستگاه است.
۲. سوهانچه
ابزار مهم بعدی که برای تازهکاران در این هنر نیز بسیار کارآمد بوده؛ سوهانچه است. این ابزار یک دستیار عالی برای تنظیم چنگکها و یا لبههای فلزی روی انگشتر و یا النگو است؛ تا نگین بهدرستی بر روی کار فیکس شود.
۳. برنیشر
ابزار برنیشر یا براقکننده، برای صاف کردن و براق کردن چنگکها و یا لبههای روی فلزات طلا، نقره و مس کاربرد دارد.
۴. پوشر
ممکن است پوشر را با نام دیگر آن یعنی باسمه (فیسقول) بشناسید؛ این ابزار برای فیکس کردن نگینهای تراش جواهرات بسیار پرکاربرد بوده و با ویژگی ساختاری خوب خود، در طول کار، دست را خسته نمیکند.
۵. گیره پیچ
گیره مشته یا همان گیره پیچ؛ یک ابزار کاملا کاربردی برای نگهداشتن ایمن قطعات کار در کارگاه جواهرسازی است. که با فکهای فولادی ضد زنگ، قطعه مورد نظر را بهخوبی نگه داشته تا حکاکی، طراحی و امور دیگر براحتی روی آن باکیفیت بالا انجام شود.
علاوه بر 5 ابزار مهم مخراجکاری فوق که در لیست وسایل طلاسازی جایگاه ویژه دارند؛ میکرومتر، گیره گوهای، گوارسه غلطان، کولیس و … نیز از ابزارآلات لازم برای مخراجکاری هستند.
ابزارهای ضروری یک جواهر ساز
یک جواهرساز پس از سالها آزمون و خطا و استفاده از انواع ابزار طلاسازی و همینطور لوازم جواهرسازی یک سری ابزارها را جزو اصلی کار و کارگاه جواهرسازی خود میداند. که در ادامه به شرح ضروریترین این تجهیزات زرگری میپردازیم.
نکته مهم: بهترین کیفیتی را که میتوانید برای ابزارآلات طلاسازی خود جستجو کنید؛ قاعدتا از یک فروشگاه معتبر است. تجربه ما نشان میدهد که ابزارهای بیکیفیت دوام نداشته و حتی میتوانند به کار شما آسیب بزنند.
دستگاه آبکاری
دستگاه آبکاری در فهرست ابزار طلاسازی هر کارگاه بعنوان یک ضرورت محسوب میشود؛ چراکه با قرار گرفتن قطعه طلا در محلول الکترولیت، مقاومت قطعه در برابر اکسید شدن، سایش، زنگ زدن، خوردگی و خط و خش افزایش یافته و حتی موجب درخشندگی، چشمنوازی و شفافیت آن نیز میشود.
از جمله دستگاه آبکاری موجود در بازار میتوان به: دستگاه بخار، دستگاه التراسونیک، هیتر استیرر و ترانس آبکاری اشاره نمود.
دستگاه پرداخت طلا
فرایند پرداختکاری یا پولیش طلا توسط ماشینهای دینام یک طرفه و دو طرفه انجام میشود. دستگاههای پرداختکاری دارای برسهای نرمی هستند؛ که با استفاده از آنها و با چرخش مناسب، کار صیقل قطعه مورد نظر صورت گرفته و باتوجه به سیستم مکش قوی دستگاه از هدر رفتن طلا جلوگیری میشود.
انواع دستگاه پرداخت طلا:
- محفظه پوستکاری با مکش
- دستگاه پرداخت رو میزی
- دستگاه پرداخت دو طرفه ایستاده
- دستگاه پرداخت دو طرفه رومیزی
برای انتخاب دستگاه پرداخت طلا حتما مواردی چون: عملکرد بالا، دوام و قابلیت اطمینان و کنترل دقیق آن را در نظر بگیرید.
دستگاه کوره ذوب
انواع اصلی کورههای ذوب شامل: پروپان، القایی و برقی میشوند؛ کورههای الکتریکی و القایی معمولاً از سادهترین دستگاههای کوره ذوب برای استفاده (ذوب دقیق و ساخت جواهرات) در کارگاه طلاسازی هستند.
انواع دستگاه کوره ذوب
- دستگاه کوره طلاسازی
- کوره پخت سیلندر طلاسازی
- کوره موم گیر طلاسازی
هنگام انتخاب کوره، به نقاط ذوب مواد خود و مدت زمانی که فرآیند طلاسازی شما (بهطور متوسط) ادامه خواهد داشت، توجه کنید.
لیست ابزار طلاسازی مورد نیاز هنرآموزان برای ساخت طلا و جواهرات
در این مطلب یک لیست وسایل طلاسازی که مستلزم هر هنرآموز این حرفه و کارگاه جواهرسازی است را شرح دادیم. بهنحویکه ابزارآلاتی چون: انواع انبر، سوهان، فرچه، قیچی، لوازم لحیمکاری و جوشکاری و … جزو اصلی جعبه ابزار طلاسازی محسوب میشوند.
در ادامه از یک ابزار انگشترسازی، مدال و یا سایر قطعات طلا که نیاز به نصب درست سنگهای گرانبها دارند؛ بهعنوان ابزار مخراجکاری نام بردیم. این لوازم جواهرسازی در حیطه مخراجکاری شامل: فرز، سوهانچه، برنیشر، گیره پیچ و … شدند.
در آخر به دستگاههای ضروری که یک جواهرساز در کارگاه تخصصی خود نیاز دارد پرداختیم. این دستگاهها شامل: دستگاه پرداخت طلا، کوره ذوب و آبکاری بودند.
اگر شما نیز به این حرفه علاقهمند هستید و یا در شرف ایجاد یک کارگاه طلاسازی هستید؛ حتما لیست وسایل طلا سازی خود را از مراکز معتبر تهیه کنید.