طنابها به یکی از پرمصرفترین وسایل در زندگی امروز تبدیل شدهاند و در تمامی صنایع مورد استفاده قرار میگیرند. به همین جهت برای تولید آنها از مواد اولیهی مختلف و روشهای تولید جدیدی استفاده میشود. طنابها به دو دستهی اصلی طنابهای طبیعی که با الیاف طبیعی ساخته شده و طنابهای مصنوعی که با الیاف مصنوعی یا پلیمری ساخته شده، تقسیم بندی میشوند. طنابهای پلیمری بر اساس کاربردی که قرار است داشته باشند از مواد اولیهی متفاوتی ساخته میشوند. در این مقاله قصد داریم با انواع طنابهای پلیمری آشنا شویم. با ما همراه باشید.
طناب طبیعی چیست؟
بطور خلاصه اگر بخواهیم با طنابهای طبیعی آشنا شویم، این طنابها از مواد طبیعی سازگار با محیط زیست تولید میشوند. در ساخت طنابها، از موادی مثل پشم، کنف و کتان استفاده میشود. این نوع طنابها از استحکام نسبتاً متوسطی برخوردارند اما در مقابل کپکها و اشعه یووی آسیبپذیر هستند.
طناب مصنوعی
طنابهای مصنوعی از مواد اولیهای مثل نایلون، پلی استر، پلی پروپیلن، پلی اتیلن و پلی آمید تولید میشوند. تولید طنابها با این مواد اولیه باعث میشود دوام بسیار بالایی داشته باشند. طنابهای مصنوعی برخلاف طنابهای طبیعی مشکلی با شرایط مرطوب ندارد و در صورتی خیس شوند، استحکام بیشتری خواهند داشت. طناب مصنوعی به دلیل جنس مواد اولیه، دچار کپک و پوسیدگی نمیشود و در برابر اشعه یووی مقاوم است. از معایب طنابهای مصنوعی میتوان به حساسیت آنها به گرما اشاره نمود که در معرض حرارت بالا ذوب میشود. انواع طناب مصنوعی از استحکام بالایی برخوردار هستند، به همین دلیل میتوان از آنها برای بکسل کردن و بلند کردن اشیاء سنگین استفاده کرد.
انواع طناب مصنوعی
طنابهای مصنوعی بر اساس گرید مواد اولیه و کاربرد دارای انواع مختلفی است از جمله:
طناب پلی اتیلن
یکی پلیمرهای بسیار پرکاربرد و مهم در جهان که در تولید انواع محصولات پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد، پلی اتیلنها هستند. پلی اتیلن یک پلیمرهای گرمانرم است و قادر است هنگامیکه به دمای ذوب رسید به ماده مایع و زمانیکه به دمای انجماد برسد به جامد تبدیل شود. این پلیمر به دو دسته پلی اتیلنهای سبک و پلی اتیلنهای سنگین تقسیم میشود. پلی اتیلنها بعلت گسترش و تنوع بالایی که دارند در صنایع مختلف بسیار پرمصرف بوده و کاربردهای گستردهای دارند. از جمله این کاربردها میتوان به تولید ظروف پلاستیکی آشپزخانه، لولههای پلاستیکی، اتصالات لوله کشی و تولید طناب اشاره کرد. همچنین این پلیمر بدلیل سمی نبودن در صنعت مواد غذایی نیز استفاده فراوانی دارد. طنابهای تولید شده با این پلیمر را با نام طناب پلی اتیلن میشناسند. این طنابها دارای خاصیت آنتی یووی بوده و مقاومت بالایی در برابر اشعه ماورابنفش دارد. همچنین دارای ویژگیهایی مثل استحکام مکانیکی بالا، دوام سایشی بالا، وزن کم، عدم فساد پذیری و مقاومت در برابر املاح موجود در آب دریا است.
طناب پلی پروپیلن
پلی پروپیلن یکی از گریدهای مواد پلیمری است که توسط پتروشیمی و از نفت تولید میشود. این ماده پلیمری بسیار خاص است که بر اثر حرارت به حالت مایع و بر اثر سرمایش سخت مثل شیشه میشود. برای تولید طناب پلی پروپیلن از الیافهای تولید شده با پلی پروپیلن استفاده میشود. این پلیمر دارای خواص فیزیکی و شیمیایی خاصی است. پلی پروپیلن در مقایسه با پلی اتیلن از نظر خواص بسیار متفاوت است و کاربردهای متفاوتی نسبت به آن دارد. طناب تولید شده از پلی پروپیلن مقاومت بیشتری نسبت طناب تولید شده از پلی اتیلن دارد به همین جهت برای کارهای سنگین از طنابهای پلی پروپیلن استفاده میشود.
طناب نایلونی (پلی آمیدی)
طناب نایلونی به دلیل آنکه از مواد اولیه پلی آمیدی تولید میشود با نام طناب پلی آمیدی نیز شناخته میشود. این طنابها بسیار مقاومت خوبی در برابر سایش در برابر حرارت دارند. طناب نایلونی به دلیل خاصیت ارتجاعی و توانایی جذب بارهای شوک معروف است. این طناب پوسیده نمیشود و در برابر روغن، بنزین و اکثر مواد شیمیایی مقاوم است.
طناب پلاستیکی
طناب پلاستیکی همان طنابهای مصنوعی هستند. این طنابها از رشتهای بلند از الیاف پلیمری که به هم بافته شدهاند ساخته میشود. طول عمر آنها از طنابهای طبیعی بیشتر است. طنابهای پلاستیکی برای نگهداری اشیاء، حمل و نقل و بستهبندی کاربرد دارند. این طنابها زمانی که آب خورده و خیس میشوند محکمتر نیز میشوند. این طنابها بر خلاف طنابهای طبیعی ، در برابر کپک و اشعه UV کمتر دچار پوسیدگی میشوند. این محصول از پرکاربردترین محصولات مورد استفاده در صنایع مختلف از جمله صنایع حمل و نقل، بسته بندی، شیلات و کشاورزی است. طنابهای پلاستیکی لاوان بافت از مواد اولیهی درجه یک پتروشیمی تولید میشوند. این طنابها از نظر ظاهری شفاف بوده و رنگ براقی دارند.
طناب پلی استیل
طناب پلی استیل، از تابیده شدن تک رشتههای اکسترود شدهی پلی اتیلن و پلی پروپیلن ساخته میشود. این طناب ویژگیهای خاصی دارد. طناب پلی استیل 40 درصد قدرتمندتر از طناب پلی اتیلن و 30 درصد قدرتمندتر از طناب پلی پروپیلن است. دارای موادی با خاصیت ضد اشعهی فرابنفش یا آنتی یووی است. در برابر ساییدگی و پوسیدگی مقاومت بالایی دارد. در هنگام خیس شدن و در برابر رطوبت از استحکام بالایی برخوردار است. بسیار سبک و کم وزن است. روی آب شناور میماند. کشش طولی ندارد و طول آن زیاد نمیشود. قابلیت بالایی برای در هم تنیده شدن و تابیده شدن دارد.
طناب صیادی
مواد اولیه تشکیل دهنده طنابهای صیادی دو گرید پلی اتیلن و پلی پروپیلن است. مواد اولیه این محصول از دو نوع درجه یک و درجه دو هستند. این محصول در گروه طنابهای مصنوعی قرار میگیرد. این طناب برای مصارف دریایی مورد استفادهی صیادان و لنج داران است. این طناب از ان جهت که آب کمی به خود جذب میکند و عایف الکتریکی نیز هست و از همه مهمتر در برابر سایش مقاوم و محکم است.
جمع بندی
طنابهای پلیمری، از پرکاربردترین محصولات حوزه پلاستیک هستند. این طنابها به دلیل استحکام بالایی که دارند بسیار محبوبت هستند. همچنین این طنابها قابلیت بازیافت دارند و آسیبی به محیط زیست نمیرسانند. طنابهای پلیمری از مواد اولیهی درجه یک و دو قابل تولید هستند. با اینکه این طنابها بسیار مقاوم هستند، باید در نگهداری از آنها نکاتی را رعایت نمود تا طول عمر بالاتری داشته باشند. این طنابها نباید در برابر حرارت بالا قرار بگیرند یا زمان طولانی به شکل چروک شده رها شوند. در این مقاله به بررسی انواع طنابهای پلیمری پرداختیم تا اگر قصد خرید دارید، محصول مورد نیاز خود را با آگاهی بیشتر انتخاب کنید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد