آغاز تجارت آنلاین در دو مسیر دراپ شیپینگ و افیلیت مارکتینگ، آن هم بدون نیاز به وجود انبار برای نگهداری از کالاها و آزاد بودن از تمام فرایندهای ارسال و پشتیبانی محصولات، مسیری هیجانانگیز است که با کمترین هزینههای راهاندازی، شما را با یک کسبوکار کمخطر آشنا میسازد. اگر قرار باشد از میان افیلیت مارکتینگ و دراپ شیپینگ یکی را انتخاب کنید، به سراغ کدامشان میرفتید؟ اصلا میدانید این دو روش کسب درآمد آنلاین چه تفاوتهایی با هم دارند یا از همه مهمتر، انتخاب کدامیکی از آنها با سود بیشتر و دردسرهای کمتری همراه است؟ در این مقاله میخواهیم فرق دراپ شیپینگ و افیلیت مارکتینگ را به شما توضیح دهیم تا در گرفتن یک تصمیم عاقلانه و پُر سود یاریتان کنیم. با ما همراه باشید.
دراپشیپینگ چیست؟
Dropshipping مدلی از تجارت آنلاین است که در آن بهجای خرید و انبار کالاهای مختلف، مشغول تبلیغ محصولات موردنظرتان میشوید. سپس وقتی که مشتریانتان به شما سفارش خرید دادند، شما هم این سفارش را برای تامینکننده کالا ثبت میکنید. از اینجا به بعد، یعنی تمام مراحل ارسال و خدمات پس از فروش، برعهده تامینکننده کالا خواهد بود. این مدل از تجارت، شما را به پُلی برای متصلکردن مشتریان و تولیدکنندگان کالاهای مختلف تبدیل میکند؛ آن هم بدون اینکه محصول را با چشمانتان ببینید.
مزایا و معایب دراپشیپینگ چیستند؟
برایآنکه بتوانید کسبوکار دراپشیپینگ را بهخوبی درک کنید، بهتر است در کنار شرکت در دوره آموزش دراپ شیپینگ، آن را با مزایا و معایبش بشناسید. در ادامه، نگاهی به این موارد میاندازیم.
مزایای دراپشیپینگ
- راهاندازی برند خودتان؛
- بهدستآوردن حاشیه سود بیشتر؛
- واریز آنی هزینه محصول به حساب شخصی خودتان؛
- امکان گسترش کسبوکار.
معایب دراپشیپینگ
- نیاز به مدیریت خدمات مشتریان؛
- کنترل بسیار کم روی کیفیت خدمات ارسال محصول؛
- امکان ایجاد اشکال در محصولات ارسال شده و کم بودن توانایی شما برای مدیریت این موضوع.
افیلیت مارکتینگ چیست؟
Affiliate Marketing که آن را با نامهای افیلیت مارکتینگ، بازاریابی پورسانتی و همکاری در فروش هم میشناسند، نوعی بازاریابی به شمار میرود که در سرتاسر دنیا در حال انجام است. جالب اینکه افیلیت مارکتینگ، محصول عصر دیجیتال نیست و زمانی که خبری از اینترنت نبود هم توسط افراد مختلف انجام میشد. در این روش، شما نقش یک واسطه در فروش را بازی میکنید. بهاینترتیب که از بسترهای اطلاعرسانی خودتان که در دنیای دیجیتال به پیجهای شخصی در شبکههای اجتماعی و حتی وبسایتها رسیده است، محصول یا سرویس مشخصی را معرفی میکنید.
وقتی مشتری برای خرید روی لینک آن محصول میزند، به صفحه فروشنده اصلی آن هدایت میشود. بهاینترتیب، شما بدون آنکه نقشی در ارسال آن محصول داشته باشید، پورسانتی از آن خرید را دریافت خواهید کرد. به زبان ساده، شما برای یک محصول، مشتری پیدا میکنید و از فروشنده آن محصول پاداش میگیرید. این پاداش، همان پورسانت است که باتوجهبه نوع محصول و فروشنده آن، میتواند درصدهای مختلفی را به خود اختصاص دهد.
مزایا و معایب افیلیت مارکتینگ
همکاری در فروش هم بهعنوان یکی از روشهای تجارت آنلاین، مزایا و معایب خاص خودش را دارد که در ادامه، نگاهی کوتاه به آنها میاندازیم.
مزایای افیلیت مارکتینگ
- راهاندازی آسان؛
- بدون نیاز به مدیریت خدمات مشتریان؛
- هزینههای پایین راهاندازی کار؛
- بهدستآوردن درآمد غیرفعال.
معایب افیلیت مارکتینگ
- دریافت کمیسیون کم در آغاز کار؛
- کنترل نداشتن روی نوسان قیمت محصول؛
- احتمال حذفشدن لینکهای ایجاد شده؛
- آسان نبودن تبلیغات افیلیت مارکتینگ در گوگل ادز و فشار برای رشد ارگانیک با سرعت پایین؛
فرق دراپ شیپینگ و افیلیت مارکتینگ در میزان آسان بودن راهاندازی
تقریبا راهاندازی هر دو کسبوکار دراپشیپینگ و افیلیت مارکتینگ، آسان است. بااینوجود، راهاندازی یک کسبوکار افیلیت مارکتینگ به دلیل اینکه لزوما نیازی به راهاندازی یک وبسایت فروشگاهی ندارید، سادهتر خواهد بود؛ حتی میتوانید از پیج شخصیتان در شبکههای اجتماعی یا وبلاگی که دارید، برای افیلیت مارکتینگ استفاده کنید.
ولی در دراپشیپینگ، شما به یک سایت فروشگاهی در پلتفرمی مانند Shopify نیاز دارید که محصولات را در آن به نمایش بگذارید. ازاینگذشته، در دراپشیپینگ به انجام تحقیقات بازار، پیداکردن تامینکنندگان قابلاعتماد و تبلیغات نیاز دارید. یادتان باشد که یک تامینکننده معتبر، وظیفههایی مانند ارسال درست و بهموقع سفارشها و بازپسگرفتن محصولات مشکلدار را بر عهده دارد که مجموعه این موارد در نهایت، روی برندی که در حال ساخت آن هستید، تاثیر میگذارند.
فرق دراپ شیپینگ و افیلیت مارکتینگ در چگونگی فروش
در هر دو مدل، شما نیازی به انبارکردن محصولات و ارسال آنها به مشتریانتان ندارید. بااینوجود، در افیلیت مارکتینگ، شما بهدنبال تشویق کاربران برای کلیک روی لینکهای مشخصی هستید تا آنها را به سمت سایت اصلی هدایت کنید؛ ولی در دراپشیپینگ، مشتریها شما را بهعنوان فروشنده اصلی در نظر میگیرند و پول محصول را به درگاه موجود در سایت شما واریز خواهند کرد.
شما هم بعد از این واریزی، محصول را به تامینکننده خودتان سفارش میدهید. بعد از این کار، تمام ماجرای ارسال محصول با آن تولیدکننده یا تامینکننده خواهد بود. از آنجا که مشتریانتان شما را بهعنوان فروشنده میشناسند، باید در مورد ارائه خدمات مشتریان هم برنامهای داشته باشید. این موضوع میتواند روی افزایش تکرار خرید و رشد تعداد مشتریان وفادارتان تاثیر مثبتی بگذارد.
فرق دراپ شیپینگ و افیلیت مارکتینگ در ابزارها
در افیلیت مارکتینگ، شما میتوانید از هر بستری که در آن مخاطبان خوبی دارید، برای لینکدهی و هدایت کاربران به سایت هدف خود کمک بگیرید. همانطور که اشاره کردیم، این بستر میتواند یک پیج اینستاگرامی، کانال تلگرامی، پیج لینکدین و وبلاگ باشد؛ ولی در دراپشیپینگ، شما به پلتفرمهایی مانند Shopify نیاز دارید تا تمام نیازهای شما در زمینه دراپشیپینگ را پاسخ دهد.
فرق دراپ شیپینگ و افیلیت مارکتینگ در درآمد
وقتی پای درآمد به میان میآید، دراپشیپینگ گوی سبقت را از افیلیت مارکتینگ میرباید. به زبان ساده، شما میتوانید با اجراییکردن یک برنامه بازاریابی اصولی، حاشیه سود بیش از 30 درصد را بهدست آورید. بهعنوانمثال، میتوانید محصولی 12 دلاری که بهطور مستقیم آن را از تامینکننده سفارش میدهید، به قیمت 27 دلار بفروشید. ازاینگذشته، اگر در انتخاب تامینکننده دقت کافی را کرده باشید، به دلیل تجربه فروش خوبی که در مشتریانتان به وجود میآورید، میتوانید بستری برای تکرار خرید و افزایش درآمد هم ایجاد کنید.
در نقطه مقابل، افرادی که در زمینه افیلیت مارکتینگ کار میکنند، بهطور متوسط چیزی بین 5 تا 30 درصد از فروش را بهعنوان پورسانت میگیرند. البته این مقدار پورسانت در برخی از محصولات گاهی به کمتر از 5 درصد هم میرسد. برخی از محصولات آنلاین هم هستند که پورسانت قابلتوجهی را برای بخش همکاری در فروش خود در نظر گرفتهاند، ولی باید بگوییم که بازار این بخش از محصولات، بسیار رقابتی و موفقیت در آن کار راحتی نیست. نکته منفی دیگر در مورد افیلیت مارکتینگ این است که چون کاربر بعد از کلیک روی لینک محصول شما به سایت دیگری هدایت میشود، احتمال اینکه برای بار دوم به سراغ سایت یا پیج شما بیاید کم خواهد شد. حتی برخی از مشتریها از این موضوع یعنی منتقل شدن به سایت دیگر برای خرید، ابراز نارضایتی هم میکنند.
فرق دراپ شیپینگ و افیلیت مارکتینگ در مهارتهای موردنیاز
کسی که میخواهد وارد دنیای تجارت الکترونیک شود – حالا چه دراپشیپینگ و چه افیلیت مارکتینگ – باید توانایی قابلقبولی در ایجاد و حفظ مخاطبان داشته باشد. در واقع، شما باید بتوانید نیازهای مخاطبانتان را شناسایی کرده و محصول یا محصولات هدف را بهعنوان پاسخی برای آن نیازها معرفی کنید. وجود مهارت در بهینهکردن محتوا و صفحه محصول برای موتورهای جستجو (SEO)، تسلط بر تولید محتوا و بازاریابی در شبکههای اجتماعی و آشنایی با انواع روشهای تبلیغات آنلاین، میتواند میزان مشتریان و حاشیه سود شما را بهاندازه قابلتوجهی افزایش دهد.
کدام بهتر است؟ دراپشیپینگ یا افیلیت مارکتینگ؟
اگر تمام فاکتورهایی که در این گفتگو با هم در مورد تفاوت دو روش دراپشیپینگ و افیلیت مارکتینگ شمردیم را کنار بگذاریم و فقط روی یک مورد اصلی یعنی پتانسیل درآمدزایی آنها تمرکز کنیم، میبینیم که دراپشیپینگ بهدلیل ساخت مشتریان وفادار برای فروشگاهتان میتواند درآمد ثابتتری را به وجود آورد. این در حالی است که در افیلیت مارکتینگ، شما شانس کمتری برای بهدستآوردن مشتریان وفادار و درآمد ثابت خواهید داشت و حتی میتوان گفت که این روش کسب درآمد در بلندمدت سودده نیست. بزرگترین دلیل این ماجرا آن است که کمتر کاربری برای یک محصول، دو بار به سراغ سایت یا پیج واسطه میآید.
در افیلیت مارکتینگ، شما به کسبوکارهای دیگر کمک میکنید تا برندشان را در ذهن مشتریانشان ثبت کنند و وقتی در این زمینه به موفقیت برسند، مشتریها بهطور مستقیم از سایت آنها بازدید و خرید خواهند کرد؛ بنابراین، شاید راهاندازی یک کسبوکار افیلیت مارکتینگ برای شما راحتتر و سریعتر باشد؛ اما وقتی پای هدف اصلی یعنی سودآوری در بلندمدت به میان میآید، دراپشیپینگ بهترین انتخاب شما خواهد بود.
در این مقاله سعی کردیم با بیان فرق دراپ شیپینگ و افیلیت مارکتینگ، مسیر تصمیمگیری در مورد این دو روش را برایتان هموار کنیم. اگر تصمیم دارید با راهاندازی یک کسبوکار دراپشیپینگ درآمد دلاری داشته باشید، میتوانید در دورهها و کارگاههای انلاین شرکت کنید.