مدیریت پسماندهای الکترونیکی با سرعتی پنج برابر سریعتر از بازیافت در حال افزایش است.
چالش جهانی فزاینده تولید زبالههای الکترونیکی (e-waste) به طور قابلتوجهی از سرعت بازیافت این مواد پیشی میگیرد، همانطور که در آخرین گزارش “مانیتور جهانی پسماندهای الکترونیکی” سازمان ملل متحد برجسته شده است.
میلیونها تن زباله الکترونیکی
حجم خیرهکننده ۶۲ میلیون تن زباله الکترونیکی تولید شده در سال ۲۰۲۲ تصویری گویا از وخامت این موضوع ارائه میدهد. این مقدار زباله میتواند خطی از کامیونهای ۴۰ تنی را که دور خط استوا زمین را احاطه کردهاند، پر کند.
بااینحال، تنها ۲۲.۳ درصد از این زبالههای الکترونیکی بهدرستی بازیافت شدهاند که نشاندهنده حجم عظیمی از منابع ارزشمند – به ارزش تقریبی ۶۲ میلیارد دلار – است که همچنان دستنخورده باقیماندهاند و همچنین بر افزایش آلودگی و خطرات بهداشتی برای جوامع در سراسر جهان تأکید میکند.
کمتر از نصف جهان در حال رسیدگی به این موضوع هستند
کاسموس لاکسیون زاواتزاوا، مدیر دفتر توسعه مخابرات اتحادیه جهانی مخابرات (ITU)، گفت: «از تلویزیونهای دور انداخته شده تا تلفنهای دور ریخته شده، حجم عظیمی از زبالههای الکترونیکی در سراسر جهان تولید میشود. آخرین تحقیقات نشان میدهد که چالش جهانی ناشی از زبالههای الکترونیکی تنها در حال افزایش است.»
وی افزود: «با اجرای و اعمال رویکردهایی برای مدیریت این مشکل توسط کمتر از نیمی از جهان، زنگ خطری برای مقررات صحیح برای افزایش جمعآوری و بازیافت به صدا درآمده است.»
“مانیتور جهانی پسماندهای الکترونیکی” مهمترین منبع دادههای پسماندهای الکترونیکی در جهان است که به ما امکان میدهد تا پیشرفت را در طول زمان ردیابی کنیم و هنگام انتقال به اقتصاد چرخشی برای لوازم الکترونیکی، تصمیمات حیاتی بگیریم.
لزوم فوری برای تقویت تلاشهای بازیافت ما
افزایش سالانه ۲.۶ میلیون تنی تولید زبالههای الکترونیکی، با پیشبینیهایی که تا سال ۲۰۳۰ به ۸۲ میلیون تن افزایش مییابد، بر لزوم فوری برای تقویت تلاشهای بازیافت ما برای جلوگیری از تخریب بیشتر محیطزیست و حفظ سلامت انسان تأکید میکند.
زبالههای الکترونیکی که بهعنوان هر محصول دور ریخته شده با پریز یا باتری تعریف میشود، حاوی مواد افزودنی سمی و مواد خطرناک، از جمله جیوه است که خطرات جدی برای سلامت انسان و رفاه محیطزیست ایجاد میکند.
شکاف روبهرشد بین زبالههای الکترونیکی و بازیافت
عوامل متعددی از جمله پیشرفتهای سریع فناوری، نرخ مصرف بالاتر، گزینههای تعمیر محدود، چرخه عمر کوتاهتر محصولات، تغییرات اجتماعی به سمت الکترونیکی شدن بیشتر، چالشهای طراحی و زیرساخت ناکافی مدیریت زبالههای الکترونیکی باعث افزایش شکاف بین تولید زبالههای الکترونیکی و بازیافت میشود.
این شبکه پیچیده از چالشها بر نیاز فوری به راهحلهای یکپارچهای که شامل نوآوری فناوری، اصلاح سیاستها و مشارکت جامعه برای ارتقای تلاشهای بازیافت زبالههای الکترونیکی در سطح جهانی میشود، تأکید میکند.
کاهش تولید زبالههای الکترونیکی در مبدأ
در پاسخ به این چالشها، این گزارش رویکردی جامع را مطرح میکند که نهتنها بر مزایای اقتصادی و زیستمحیطی بازیافت بهتر زبالههای الکترونیکی بلکه بر اهمیت حیاتی کاهش تولید زبالههای الکترونیکی در مبدأ نیز تأکید دارد.
از طریق ابتکارات هدفمندی که تعمیر، استفاده مجدد و مصرف مسئولانه را در کنار توسعه طرحهای پایدارتر برای محصولات و بهبود سیستمهای مدیریت زبالههای الکترونیکی ترویج میکند، میتوانیم به مقابله با ریشههای بحران زبالههای الکترونیکی بپردازیم.
بازیابی مواد باارزش از زبالههای الکترونیکی
یکی از افشاگریهای قابلتوجه این گزارش، ناکارآمدی فعلی در بازیابی مواد باارزش از زبالههای الکترونیکی است که هم از نظر اقتصادی زیان به بار میآورد و هم فرصتی ازدسترفته برای کاهش وابستگی به استخراج منابع اولیه است.
با بهبود نرخ بازیافت و اتخاذ شیوههای اقتصاد چرخشی بیشتر، میتوانیم تأثیر زیستمحیطی زبالههای الکترونیکی را کاهش دهیم و رابطه پایدارتری با وسایل الکترونیکی خود ایجاد کنیم.
اقدام جمعی موردنیاز است
باتوجهبه پیچیدگیهای چالش زبالههای الکترونیکی، این گزارش خواستار اقدام جمعی از سوی سیاستگذاران، رهبران صنعت، محققان و مصرفکنندگان برای بازنگری در رویکرد ما به مصرف لوازم الکترونیکی و مدیریت زباله است.
از طریق راهحلهای نوآورانه، مشارکتهای استراتژیک و کمپینهای آگاهیرسانی عمومی، میتوانیم پیشرفت قابلتوجهی در جهت آیندهای داشته باشیم که در آن زبالههای الکترونیکی دیگر تهدیدی برای سیاره و سلامت ما نباشند.
گزارش مانیتور جهانی پسماندهای الکترونیکی
برای درک جامع از معضل زبالههای الکترونیکی و مسیر پیش رو، گزارش مانیتور جهانی پسماندهای الکترونیکی بهعنوان یک منبع ارزشمند عمل میکند و بینش، دادهها و توصیههای دقیقی برای مقابله با این موضوع زیستمحیطی فوری ارائه میدهد.
با مقابله مستقیم با چالش زبالههای الکترونیکی، میتوانیم فرصتهای جدیدی برای حفظ منابع، حفاظت از محیطزیست و رشد اقتصادی ایجاد کنیم و دنیایی پایدارتر و عادلانهتر برای نسلهای آینده تضمین کنیم.
کار به روال معمول دیگر نمیتواند ادامه یابد
کیس بالده، نویسنده اصلی گزارش و متخصص زبالههای الکترونیکی در مؤسسه آموزش و تحقیقات ملل متحد (UNITAR) گفت: «حداکثر ۱ درصد از تقاضا برای عناصر کمیاب ضروری توسط بازیافت زبالههای الکترونیکی برآورده میشود.»
«به عبارت ساده: کار به روال معمول دیگر نمیتواند ادامه یابد. این گزارش جدید، خواستار سرمایهگذاری بیشتر در توسعه زیرساختها، ترویج بیشتر تعمیر و استفاده مجدد، ایجاد ظرفیت و اقداماتی برای توقف حملونقل غیرقانونی زبالههای الکترونیکی است و این سرمایهگذاری به طور کامل سود خود را خواهد داشت.»