موسیقی به عنوان یکی از ارکان مهمی تلقی میشود که از طریق آن حالات روحی، احساسات و تفکرات مختلف تمام انسانها بیان خواهد شد. دو نوع از شناخته شدهترین و پرطرفدارترین ژانرهای مختلف موسیقی که این روزها مورد توجه اقشار مختلف قرار گرفته، موسیقی ایرانی و موسیقی غربی است. شاید برای شما هم جالب باشد که چه تفاوتی میان این دو سبک وجود دارد و مقایسه آنها چگونه است؟ اگر شما هم از طرفداران موسیقی هستید و میخواهید در این رابطه اطلاعات بیشتر و کاملتری به دست آورید، پیشنهاد میدهیم که حتماً در ادامه با ما همراه باشید.
تاریخچه مربوط به موسیقی ایرانی و موسیقی غربی
در رابطه با موسیقی غربی باید بیان کنیم که ریشه آن در سنت کلاسیک اروپایی است و اگر بخواهید بدانید که به چه دورهای برمیگردد، باید بگوییم که مربوط به قرون وسطی یا همان دورههای رنسانس است. موسیقی کلاسیک غربی آهنگسازهای فوق العاده شناخته شده و مشهوری همچون موتسارت، بتهوون و شوپن و غیره دارد. علاوه بر این مورد نوازنده و آهنگسازهای شناخته شده دیگری نیز در این دوران طلایی حضور داشتهاند. در این دوره تاریخی موسیقی مدرن غرب را در ژانرهای مختلف و متفاوتی همچون جاز، راک و پاپ ارائه میدادند.
اما اگر بخواهیم به موسیقی ایرانی بپردازیم باید بگوییم که دارای تاریخی خیلی قدیمی و طولانی است که میتوان گفت به دورههای خیلی قدیم امپراتوری ایران باستان باز میگردد. موسیقی ایرانی با توجه به ویژگیهای خاصی که به همراه دارد توانسته فرهنگها و سنتهای متفاوتی همچون موسیقی یونانی، عربی، هندی و ترکی را تحت تاثیر خود قرار دهد. علاوه بر این مورد موسیقی ایرانی به شدت تحت تاثیر جغرافیای ایران هم قرار گرفته است. همین موضوع باعث شده تا سبک موسیقی با یکدیگر تفاوت داشته باشد و ژانرهای گوناگون و مختلفی در موسیقی ایران پدید آید.
چه تفاوتی بین موسیقی ایرانی و موسیقی غربی وجود دارد؟
یکی از تفاوتهای مهم و فوق العاده اساسی میان موسیقی ایرانی و غربی پرده و نیم پرده است. در زمان گذشته برای کوک موسیقی غربی از ریز پرده استفاده میکردهاند.
اما به دلیل اضافه شدن کوک اعتدال مساوی ۱۲ نتی ریز پردهها از موسیقی غربی کنار رفته و دیگر کاربرد خاصی ندارند. در موسیقیهای ایرانی، ترکی، عربی و دیگر مناطق مربوطه یک سری فاصله کوچک همچون ربع پرده مورد استفاده قرار میگیرد که این فواصل حال و هوای به شدت ویژه و تازهای به موسیقی منتقل میکند.
علاوه بر این مورد با پیدایش گامها و فاصلهها، نت نویسی نیز به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرد. در رابطه با موسیقی ایرانی باید بیان کنیم که عموماً مونوفونیک است، یعنی زمانی که قصد پخش کردن موسیقی داشته باشند، تنها یک ملودی پخش یا خوانده میشود، یا در حالت کلی ملودیها یک خطی هستند. البته یک سری استثناهای خاص نیز وجود دارد.
نحوه اجرای موسیقی ایرانی و غربی به چه شکل است؟
برای اجرای موسیقی غربی معمولاً گروهی از نوازندگان حضور دارند که بنا به تمریناتی که از قبل صورت گرفته قطعه مد نظر را اجرا میکنند. در هر یک از اجراها نیز نوازندههای مربوطه سازهایی مانند؛ گیتار، گیتار الکتریک، ویولن، پیانو و غیره را مینوازند. گروههای موسیقی کلاسیک توسط رهبر ارکست به طور کامل رهبری شده و این وظیفه را بر عهده دارند تا تمام نوازندهها را به طور دقیق با یکدیگر هماهنگ کنند و از آن ها نیز حمایت لازم داشته باشند.
موسیقیهای کلاسیک غربی معمولاً در سالنهای فوق العاده ویژه و بزرگ همچون سالن اپرا یا سالن سمفونی اجرا میشود. اما در مقابل موسیقی ایرانی قرار دارد که معمولاً در اکثر مواقع توسط تکنواز یا گروه کوچکی از نوازندههای شناخته شده در این زمینه اجرا خواهد شد. هر یک از نوازندهها سازهای مختلفی همچون؛ کمانچه، سه تار سنتور دف و غیره را مینوازند که در پایان با یک قطعه متفاوت روبرو خواهید شد. تاکید بیشتر موسیقی ایرانی روی بداهه نوازی است. اکثر نوازندگان سعی میکنند در موقع اجرای موسیقی ملودی را به سبک و سیاق مورد نظر خود تغییر دهند.
زمینههای فرهنگی موسیقی ایرانی با موسیقی غربی به چه شکل است؟
در فرهنگ اروپایی و آمریکایی، موسیقی غربی به شدت ریشه پیدا کرده و از طریق راههای مختلفی همچون استعمار کردن برخی کشورها به دیگر کشورهای آسیایی و کل دنیا صادر شده است. اساس و ایده موسیقی غربی فردگرایی، پیشرفت و مدرنیته است. با تمام مطالبی که نام بردیم یک نکته مهم وجود دارد و آن هم این است که موسیقی غربی دارای موجودیت یکپارچه نیست و از تنوعات منطقهای و خرده فرهنگی فوق العاده زیادی برخوردار است. همین دلیل باعث شده تا این موسیقی به کشورهای مختلف راه پیدا کند.
اما موسیقی ایرانی دارای ریشه کهن و قدیمی و در عین حال عمیق در فرهنگ خود است و یکی از جنبههای مهم تعیین کننده هویت ایرانی به حساب میآید. در طول تاریخ نیز موسیقی ایرانی با اندیشههای فوق العاده ویژه و منحصر به فردی همراه بوده، به عنوان مثال میتوان از اندیشه معنویت، عرفان و… نام برد. یکی از نکات مهم در رابطه با موسیقی ایرانی این است که با دیگر جنبههای مختلف فرهنگ ایرانی پیوند خورده است.
درست است که در ایران سازهای موسیقی مربوط به سبک ایرانی محبوبیت زیادی دارد اما میتوان از سازهای غربی نیز برای نوازندگی به سبک ایرانی استفاده کرد.
سازدهنی و هارمونیکا که یکی از سازهای غربی به حساب میآید، توانایی اجرا در سبکهای مختلف نظیر کلاسیک، پاپ و حتی سنتی را دارد. با این ساز شما میتوانید هر قطعه ای را که مد نظر دارید بنوازید.
سخن پایانی
همانطور که ملاحظه کردید موسیقی ایرانی با موسیقی غربی را مقایسه کردیم و برای شما نام بردیم که هر یک از آنها دارای چه ویژگیهایی، چه فرهنگی و چگونه روی کار آمدهاند. موسیقی غربی یک نوع موسیقی کلاسیک محسوب میشود که برای نواختن آن از گیتار، گیتار الکترونیک و غیره استفاده میشود. نوازندگان مشهور و شناخته شده بسیار زیادی نیز در این جهت مشغول به فعالیت بوده و هستند. این موضوع برای موسیقی ایرانی کمی متفاوت است که در مطالب فوق آنها را توضیح دادیم.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد