کتابخانههای افسانهای اروپا در میان برخی از مشهورترین ساختمانهای جهان قرار دارند. بسیاری از آنها ساختمانهای تاریخی هستند و بناهایی بزرگ برای اهمیت یادگیری و قدرت دانش برای جامعه هستند. کتابخانههای برجسته بسیار زیادی در اروپا وجود دارند اما در این فهرست به معرفی کتابخانههای بسیار زیبا و کمتر شناخته شدهای پرداختیم که میتوانید در سفر بعدی خود از آنها دیدن کنید.
۱. کتابخانه عمومی استکلهم – سوئد
کتابخانه اصلی شهر فقط ۱۵ دقیقه پیادهروی از شمال مرکز شهر فاصله دارد. این بنا توسط معماری به نام اریک گانر آسپلوند طراحی شده و دارای یک اتاق مطالعه منحنی و تکنیکی است که بهترین نمونه از سبک نئوکلاسیک دهه ۱۹۲۰ استکهلم است. این بنا در محله آرام واساستان واقع شده که مکانی عالی برای گشتوگذار در بعدازظهر و لذت بردن از بهترین مکانهای برای غذا خوردن در این شهر است.
۲. کتابخانه دانشگاه ورشو – لهستان
در مرکز شهر ورشو در لهستان، کتابخانه دانشگاه این شهر مربوط به سال ۱۸۱۶ میلادی است و این در حالی است که ساختمانهای برجسته و جدید آن نیز در سال ۱۹۹۹ میلادی افتتاح شدند. خرپاهای سبز در اتاق مطالعه و نقشهای صورتی در امتداد نمای مسی ساختمان را هم جالب و هم جذاب کرده است. بوتههای سرسبز نیز فضای اینجا را بسیار طبیعی و سرسبز کردهاند. ورودی کتابخانه شامل بلوکهایی با نوشتههایی به زبانهای مختلف از جمله متنی از افلاطون به یونانی باستان و همچنین متنی به زبان لهستانی باستانی است.
۳. کتابخانه ملی مارسیانا – ونیز – ایتالیا
کتابخانه ملی مارسیانا در شهر ونیز یکی از مهمترین مجموعههای نسخ خطی یونانی، لاتین و آسیایی را درون خودش جای داده است و گنجینهای در میان کتابخانههای ایتالیا محسوب میشود. این ساختمان توسط جاکوپو سانسووینو طراحی و در دهه ۱۵۰۰ تکمیل شد و در نزدیکی میدان سن مارکو واقع شده و سبکی بسیار ظریف و تا حدودی غیرمعمول نسبت به آن دوره دارد.
۴. کتابخانه سلطنتی – کپنهاگ – دانمارک
کتابخانه سلطنتی کپنهاگ که به الماس سیاه معروف است، در واقع جواهری معاصر است که در سال ۱۹۹۹ میلادی بهعنوان توسعهای برای این مؤسسه تاریخی ساخته شد و در قلب پایتخت دانمارک قرار گرفته و یکی از مهمترین معماریها در دهههای اخیر را دارد. با هندسه دقیق و سطوح براق گرانیتی و شیشهای، این بنا از بیرون مسحورکننده است و از داخل نیز دارای اشکال پیچ در پیچ، فضاهای وسیع و پله برقی است که سطوح مختلف را به هم متصل میکند.
تراس این بنا علاوه بر هفت طبقه آن، میتواند جمعیت بسیار زیادی را برای رویدادهای مختلفی همچون کنسرت و نمایش در خود جای بدهد. این ساختمان جدا از کارکردهای اصلی کتابخانه، موزه ملی عکاسی، کتابفروشی، کافه و رستوران نیز دارد. این کتابخانه همچنین تورهایی همراه با راهنما برای عموم برگزار میکند.
۵. کتابخانه Wirtschaftsuniversität – وین – اتریش
این کتابخانه ملی در شهر وین با شکوه باروکی خیرهکننده خودش برای بسیاری از افراد آشنا است. با این حال، برای آن دسته از مسافرانی که به دنبال حالت مدرنتری از کتابخانه هستند، کتابخانه دانشگاه تجارت و اقتصاد وین جایی است که باید از آن دیدن کنید. بخشهایی از این سایت برای اولین بار در سال ۱۸۹۸ میلادی ساخته شد و کتابخانه نیز به طور کامل و جسورانه توسط معماران زاها حدید پس از آتشسوزی در سال ۲۰۰۵ بازسازی شد. فضای داخلی خلاقانه این کتابخانه با فرمهای جنبشی، سیال و نورپردازی روشن، به نظر میرسد که شما را به بُعد دیگری میبرد.
۶. کتابخانه جان رایلندز – منچستر – انگلستان
کتابخانه دانشگاه منچستر که بزرگترین کتابخانه بریتانیا است، توسط بیوه یک نیکوکار محلی تأسیس شد و سالانه پذیرای بیش از سه میلیون دانشجو، محقق و بازدیدکننده است. این ساختمان نئوگوتیک که توسط معماران باسیل چمپنیز در اواخر قرن نوزدهم طراحی شد، مجموعهها و کاتالوگهای گستردهای را دارد. با ستونهای بلند و سقف طاقدار کامل با تزیینات پیچیده، اتاق مطالعه تماشایی و بسیار متحرک به نظر میرسد.
۷. کتابخانه مرکزی اودی – هلسینکی – فنلاند
کتابخانه مرکزی اودی در شهر هلسینکی در پایان سال ۲۰۱۸ میلادی افتتاح شد و از زوایایی همانند مجموعهای از امواج به نظر میرسد و از زوایای دیگر همانند یک کشتی آینده محور دیده میشود. این سازه سه طبقه که بخش مرکزی کتابخانه شهر هلسینکی است، تماماً از شیشه و چوب ساخته شده و همین نیز آن به بنایی برجسته و تماشایی تبدیل کرده است.
۸. کتابخانه ادمونت – اتریش
در شهر ادمونت در اتریش، بزرگترین کتابخانه صومعه در جهان قرار دارد. این ساختمان در سال ۱۷۷۶ میلادی به سبک باروک بلند تکمیل شد و دارای قرنیزها، کروبیها و سطوح طلاکاری شده است. هفت نقاشی دیواری سقفی توسط بارتولومئو آلتومونته با موضوع روح روشنگری به نمایش گذاشته شده است. چهار مجسمه برنزی نیز در گوشه و کنار سالن اصلی دیده میشوند که نشان دهنده مرگ، رستاخیز، جهنم و بهشت هستند.