به لطف چشمان تیزبین یک عکاس و دادههای ارزشمند از ماهوارههای Swarm سازمان فضایی اروپا، پدیده آسمانی جدیدی بهتازگی کشف شده است. این یافته نشان میدهد که استیو، نوار نورانی اسرارآمیز بنفشرنگ در آسمان شب، ممکن است یک دوقلو مخفی داشته باشد.
گروهی از دانشمندان بینالمللی به رهبری سوتا نانجو و گابریل آرن هوفسترا، عکاس ساکن ترومسو، این پیشرفت جالب را کشف کردند. این تیم نرمافزاری را طراحی کردهاند که تصاویر رقص شبانه شفقهای قطبی را بر فراز نروژ قطبی از دوربین تمام آسمان ایستگاه تحقیقاتی رامفیوردموئن جمعآوری میکند.
تلاشهای مشترک آنها نور جدیدی بر استیو معماگونه و خواهر و برادر احتمالی آن تابانده است.
“استیو” معماگونه، یک بنفشرنگ اعجابانگیز است
استیو (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement) که مخفف “تقویت انتشار حرارتی سرعت” است، جریانی سریع از گازهای فوقالعاده داغ است که در هنگام گرگومیش به سمت غرب حرکت میکند و نمایش خیرهکنندهای از نور بنفش در آسمان ایجاد میکند.
گروه فیسبوکی شکارچیان شفق قطبی آلبرتا که بهخاطر مشاهدات دقیق و عکاسی خیرهکنندهشان شناخته شدهاند، این پدیده اسرارآمیز را به خط مقدم کنجکاوی علمی آوردهاند.
تماشای منحصربهفرد در آسمان شب
آنچه استیو را از شفق قطبی سنتی (Aurora Borealis) متمایز میکند، رنگ بنفش متمایز و ماهیت گذرا آن است. برخلاف شفقهای شمالی که به طور معمول سایههایی از سبز، آبی و قرمز را نشان میدهند و میتوانند ساعتها دوام بیاورند، ظهور استیو کوتاه و با رنگ بنفش خیرهکننده آن مشخص میشود.
جریان سریع گازهای داغ
درحالیکه دانشمندان در تلاش برای درک ماهیت استیو بودند، سه ماهواره Swarm سازمان فضایی اروپا که وظیفه پایش میدان مغناطیسی را بر عهده دارند، نقش اساسی ایفا کردند.
این ماهوارهها که به طور استراتژیک در مدار زمین قرار گرفتهاند، دادههای ارزشمندی را ارائه کردند که به محققان کمک کرد تا ماهیت واقعی این پدیده گریزان را کشف کنند.
از طریق تجزیهوتحلیل دادههای ماهوارهای Swarm، دانشمندان کشف کردند که استیو در واقع یک رانش یون زیر قطبی یا یک تقویت انتشار حرارتی سرعت است.
در جستجوی دوقلو سحرگاهی استیو
درحالیکه ظهور استیو در هنگام گرگومیش بهخوبی مستند شده است، محققان از احتمال وقوع پدیده مشابهی در هنگام سحر شدهاند. ازآنجاییکه جریان معادل گازهای داغ به سمت شرق پس از نیمهشب وجود دارد، دانشمندان فرضیه وجود یک دوقلو سحرگاهی برای استیو را مطرح کردهاند.
گابریل آرن هوفسترا در حین بررسی بایگانی دادهها، در تصویری از ۲۸ دسامبر ۲۰۲۱ به چیزی عجیب برخورد کرد. پدیدهای شبیه استیو بود، اما با تفاوتهای آشکار.
هوفسترا با ابراز هیجان گفت: “کمک به دانشمندان و کشف این پدیده برای علم جدید شگفتانگیز بوده است. به نظر من این ثابت میکند که ما شهروندان میتوانیم با همکاری با دانشمندان در درک دنیایی که در آن زندگی میکنیم مشارکت داشته باشیم.”
دادههای Swarm: دوقلو استیو در مقابل شفق قطبی
قوس تازه کشف شده به طول ۱۰۰۰ کیلومتر، پس از نیمهشب در سمت سحر ظاهر شد و قطبی از شفق قطبی سبز قابلمشاهده بود.
اگرچه هیچ یک از ماهوارههای Swarm سازمان فضایی اروپا به طور مستقیم در زمان و مکان دقیق مشاهده شده در تصویر تمام آسمان پرواز نکردند، ابزار میدان الکتریکی دو مورد از ماهوارهها توانستند شرایط را در منطقه بنفش قبل، حین و بعد از رویداد اندازهگیری کنند و شواهدی از رانش یون به سمت شرق را نشان دادند که نشان میدهد این پدیده شبیه به استیو، اما در سمت سحرگاهی زمین است.
دانشمندان و عکاسان دستبهدست هم میدهند
سوتا نانجو از دانشگاه ارتباطات الکتریکی با شور و اشتیاق گفت: “بهعنوان یک دانشمند، همکاری با یک عکاس برای کشف این پدیده جدید، تجربهای خارقالعاده بود.” و اهمیت همکاری بینرشتهای در اکتشافات علمی را برجسته کرد.
نانجو در ادامه تأکید کرد که چنین مشارکتهایی درک ما از فیزیک شفق قطبی را ارتقا میدهد و درعینحال قدرت همکاری مداوم بین محققان از زمینههای مختلف را ثابت میکند.
استیو، Swarm و علم شهروندی
کشف دوقلو احتمالی استیو، اهمیت علم شهروندی را برجسته میکند. با وجود دوربینهای دیجیتال فراوان، تقریباً همه فرصت مشارکت در اکتشافات علمی را دارند.
آنجا استرومه، مدیر مأموریت Swarm، اشتیاق خود را نسبت به نقش علم شهروندی در اکتشافات علمی ابراز داشت. استرومه گفت: “دیدن نمونه دیگری از علم شهروندی موفق بسیار عالی است.”
او تأکید کرد که همافزایی بین مجموعه عظیمی از تصاویر گرفته شده توسط افراد در سراسر جهان و دادههای ارزشمندی که توسط ماهوارههای رصدخانه هلیوفیزیک سازمان فضایی اروپا مانند Swarm ارائه میشود، درک ما از تأثیر آبوهوای فضایی بر جو زمین را به طور قابلتوجهی افزایش خواهد داد.
انتظار پدیدههای خورشیدی فوقالعاده
با ورود به دورهای از فعالیت خورشیدی بالا، میتوانیم شاهد پدیدههای آسمانی خارقالعادهای باشیم.
هوفسترا با خوشبینی ابراز داشت: “اگر “چشمهای بیشتری به آسمان” داشته باشیم، میتوانیم به حل معماهای آن کمک کنیم. من واقعاً امیدوارم که طوفان مغناطیسی بزرگ اخیر و آسمانهای دیدنی، افراد بیشتری را به علاقهمندی به فیزیک فضایی و مشارکت در درک علمی ما از جهانمان تشویق کند.”
او تأکید کرد که با افزایش مشارکت عمومی و افراد بیشتری که مراقب آسمان شب هستند، میتوانیم به طور جمعی برای حل معماهای جهان و پیشرفت دانش خود از کیهان تلاش کنیم.
Swarm دادههای ارزشمندی از Steve ارائه میدهد
در خلاصه، کشف دوقلو احتمالی استیو گواه قدرت همکاری بین دانشمندان و دانشمندان شهروند است.
همانطور که به کاوش در اسرار کیهان ادامه میدهیم، اهمیت همکاری مداوم و نقش دوربینهای دیجیتال در ثبت این عجایب آسمانی غیرقابل اغماض است.
با چشمان بیشتر به آسمان و دادههای ارزشمند ماهوارههایی مانند Swarm سازمان فضایی اروپا، میتوانیم منتظر کشف اسرار کیهان خود و کسب درک عمیقتری از پدیدههای شگفتانگیزی باشیم که آسمان شب ما را روشن میکنند.
مطالعه کامل در مجله Earth, Planets and Space منتشر شد.