این قرارداد شامل ۴۰۰ میلیون دلار نقد و ۲۳٫۱ میلیون سهم (تقریبا معادل ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار) فیسبوک است که به شرکت Oculus VR پرداخته میشود. پالمر لاکی در وبسایت شرکت در مورد این خرید بزرگ و ملحق شدن به فیسبوک چنین نوشته: "در نگاه اول، شاید مشخص نباشد که Oculus چرا با شرکتی مثل فیسبوک که به دنبال اتصال انسانها به یکدیگر و سرمایه گذاری روی اینترنت آزاد همکاری میکند. اما وقتی با دقت بیشتری به آن دقت میکنید، میبینید که ما با هدف ایجاد نوآوری و با بهترین افراد در این زمینه همکاری میکنیم. ما معتقدیم ارتباطات پلتفرمهای جدید را هدایت میکند. ما میخواهیم در جهانی بازتر و متصلتر از گذشته به گسترش بپردازیم و هر دوی ما آینده را در تکنولوژی واقعیت مجازی میبینیم. این قرارداد، مهمترین لحظه برای واقعیت مجازی است. این قرارداد به ما اجازه میدهد که واقعا نگاه تغییر دنیا را داشته باشیم."
همچنی، شخص مارک زاکربرگ این خبر را در صفحه فیسبوک خود تائید کرد و صحبتهایی در این مورد ارائه داد: "بعد از بازیهای ویدئویی، ما میخواهیم Oculus را برای تجربههای بسیار دیگری آماده سازیم. تصور کنید که در کنار یک ساحل زیبا نشستهاید و یا در یک کلاس پر از دانش آموزان و اساتید هستید یا اینکه با یک دکتر رو در رو ملاقات کنید. همه اینها فقط با استفاده از پوششی که روی چشمانتان میگذارید."
طبق اطلاعاتی که فیسبوک منتشر کرده، این قرارداد در ربع دوم سال ۲۰۱۴ به طور کامل انجام میشود. اما پیرو این خبر موج منفی توئیتها و مصاحبههایی منتشر شد که این عمل فیسبوک را چندان عاقلانه برای طرفین، خصوصا طرف کوچکتر، نمیدانستند. افراد سرشناس زیادی از داخل صنعت بازیهای ویدئویی این خرید را نقطه پایانی بر پروژه Oculus و ارتباط آن با این صنعت دانستند. سازنده بازی ماینکرفت ساخت بازی خود برای این وسیله را کنسل کرد و بسیاری اتفاقات دیگر افتاد. البته افرادی همچون کلیف بلزینسکی، سازنده بازی Unreal و Gears of War هم این اتفاق را مثبت خواندند اما به نظر میرسد تعداد زیادی موافق بلزینسکی نیستند.
روز بعد از انتشار این خبر بزرگ هر سهم فیسبوک ۷ درصد، معادل ۴٫۵۱ دلار سقوط کرد و به ۶۰٫۳۸ دلار رسید. هر چه باشد، این پروژه در سال ۲۰۱۲، جزو اولین و موفقترین پروندههای ثبت شده در وبسایت کیکاستارتر بود که با حمایت مالی مردم و بازیسازان بزرگ به موفقیت رسید و این خرید ممکن است زیاد برای این عده دلچسب نباشد. فیسبوک و Oculus هر دو اعلام کردهاند که این همکاری بلند مدت خواهد بود و استراتژی قویای برای آن تدارک دیده شده که این پروژه را موفق خواهد کرد. با توجه به تاکید زاکربرگ به در اولویت بودن بخش بازیهای ویدئویی برای این وسیله، میتوان امید داشت که فیسبوک توانایی این را دارد که با این وسیله کمک زیادی به صنعت بازیهای ویدئویی کند و Oculus را از آنچه که پیش از این قرار بود باشد موفقتر سازد. همه اینها بستگی به میزان حمایت فیسبوک از این وسیله دارد که به نوعی جزو اولین تلاشهای سخت افزاری نوین گسترده فیسبوک هم هست.
جان کارمک افسانهای، خالق بازی DOOM و پدر سبک اول شخص و گرافیک ۳ بعدی، که یک برنامه نویس نابغه و عضو فعال پروژههای موشکی NASA هم هست سال گذشته از استودیویی که دو دهه پیش در تگزاس تاسیس کرده بود بیرون آمد و به تیم Oculus پیوست. وی در مورد خرید اخیر مارک زاگربرگ چنین میگوید: "شخصا هیچ اطلاعی از مذاکرات نداشتم. یک بعد از ظهر را با مارک زاکربرگ در مورد تکنولوژی صحبت کردیم و هفته بعد مطلع شدم که وی Oculus را خریده است."
مشخص نیست که این خرید فیسبوک چقدر میتواند به کمک صنعت بازیهای ویدئویی باشد و آیا میتواند فیسبوک را، همانند آمازون، وادار کند که پا به این مبارزهی پر زد و خورد بگذارد یا خیر. با انتشار این خبر طی روزهای آینده باید شاهد این باشیم که تعداد زیادی از نوابغ برنامه نویسی و حتی طراحان به فیسبوک ملحق شوند و یا شاید برخی از نوابغ کنونی که این شرکت تا به امروز به دور خود جمع کرده میخواهند به مسیر خود ادامه دهند یا این خرید فیسبوک را اتفاق جذابی نمیدانند.
محسن وفانژاد