یکی از دستگاه های رایج برای تهویه هوا کولرگازی است که ممکنه قدرت سرمایش آن به دلایل مختلف کاهش پیدا کند. از دلایل این کاهش سرما میتوان به مواردی چون ظرفیت نامناسب کولر متناسب با فضای استفاده، نشتی گاز مبرد، کثیفی فیلترها، خرابی کمپرسور و مشلات محیطی چون تابش مستقیم آفتاب به پنل بیرونی اشاره کرد. برای جلوگیری و ارفع این مشکلات لازم هست تا کولر بصورت دوره ای سرویس شود، گاز مبرد شارژ گردد و همچنین قطعات معیوب تعویض شوند. همینطور انتخاب کولر با ضرفیت مناسب و رعایت محل نصب میتواتد راندمان کولرگازی را بالا ببرد.
کولرگازی یکی از رایجترین تجهیزات تهویه مطبوع است که به دلیل کارکرد مناسب و ایجاد سرمایش مطلوب، طرفداران بسیاری پیدا کرده است. یکی از مشکلات رایجی که اکثر دارندگان کولرگازی با آن روبه رو میشوند، کاهش قدت سرمایش و میزان خنککنندگی این دستگاه است. این مشکل به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد که اکثر آنها با کمی رسیدگی و توجه به راحتی حل میشوند. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا شما را با سیر تا پیاز کاهش سرمای کولرگازی و راهکارهای رفع آن آشنا کنیم.
دلیل کاهش سرمای کولرگازی
همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم کاهش قدرت سرمایش کولرگازی دلایل متفاوتی دارد که این دلایل ممکن است به خود کولرگازی مربوط شده و یا با محیط اطراف آن ارتباط داشته باشند. در ادامه دلایل کاهش سرمای کولرگازی را برایتان توضیح خواهیم داد.
ظرفیت نامناسب کولر گازی و کاهش سرمای آن
یکی از دلایل اصلی که باعث کاهش سرمای کولرگازی میشود، انتخاب دستگاهی با ظرفیت نامناسب برای فضای مورد نظر است. منظور از ظرفیت کولرگازی قدرت سرمایش و گرمایش دستگاه است که با با واحد Btu/hr محاسبه میشود. هرچه عدد Btu دستگاه شما بیشتر باشد، یعنی کولرگازی دارای قدرت و ظرفیت سرمایشی بیشتری برای خنک کردن فضاست.
تعیین ظرفیت کولرگازی با توجه به موقعیت جغرافیایی و متراژ محیط انجام میگیرد. پس برای انتخاب یک کولرگازی با ظرفیت مناسب، ابتدا باید به محاسبه متراژ محیط خود بپردازید. در صورتی که کولرگازی را در ظرفیتی کمتر از حد نیاز تهیه کنید، به دلیل بزرگ بودن فضا با کاهش سرمای دستگاه روبه رو خواهید شد. این مشکل همچنین میتوانند سبب کاهش طول عمر کولرگازی و عملکرد نامناسب آن شود.
نشت یا کاهش گاز مبرد
گاز کولر گازی وظیفه خنکسازی هوای خانه را برعهده دارد. بدین شکل که با جریان در کویل های اواپراتور گرمای محیط را جذب کرده و از طریق کویل های کندانسور به فضایی خارجی منتقل میکند. پس گاز مبرد را میتوان به عنوان قلب کولرگازی در نظر گرفت که با اتمام یا کاهش آن، فعالیت دستگاه مختل خواهد شد. اتمام یا کاهش گاز مبرد کولرگازی معمولا به دلایل زیر رخ میدهد:
- انسداد لوله گاز مبرد
- نشتی گاز مبرد
عدم کنترل و بررسی شارژ گاز مبرد کولر گازی
برای اینکه از وجود نشتی گاز مبرد در دستگاه مطمئن شوید، باید به سراغ بررسی کمپرسور بروید. در صورت وجود لکههای روغن در کمپرسور، به احتمال زیاد گاز مبرد دچار نشتی شده است. یک راهحل ساده اما مطمئن که به شما در پیدا کردن محل نشتی کم میکند، استفاده از صابون است. بدین شکل که باید تمام لولههای حاوی گاز مبرد را به صابون آغشته کنید. در صورتی که صابون از هر قسمت شروع به کف کردن کرد، یعنی کولرگازی دچار نشتی گاز مبرد شده است.
تمیز نبودن فیلتر پنل داخلی
از عوامل خراب شدن کولرگازی میتوان به تمیز نبودن فیلتر پنل داخلی اشاره کرد. در پنل داخلی کولرگازی، فیلترهایی وجود دارند که ذرات معلق و آلاینده های موجود در هوا را به خود جذب کرده و مانع ورود آنها به درون دستگاه میشوند. با گذشت زمان، بخصوص در شهرهایی که میزان آلایندهها و ذرات معلق بیشتر است، فیلترها مسدود شده و مانع از ورود جریان هوای خنک به محیط میشوند. در نتیجه با کاهش سرمای کولرگازی مواجه میشوید.
در صورتی که فیلترها دچار گرفتگی شوند، ممکن است کویلها برفک زده و جریان هوا در محیط را به کلی مسدود کنند. پس برای جلوگیری از این مشکل پیشنهاد میکنیم فیلترها را حداقل هر 3 ماه یکبار از روی پنل باز کرده و با آب ولرم به صورت کامل شستشو دهید. در صورت نیاز میتوانید فیلترها را تعویض کرده و فیلترهای جدیدی روی دستگاه نصب کنید.
تاثیر محل نصب کولر گازی و کاهش سرمای آن
همانطور که در بخشهای ابتدایی مقاله اشاره کردیم، دلایل کاهش سرمای کولرگازی تنها به خود دستگاه مربوط نمیشوند و عوامل محیطی نیز میتوانند در بروز این مشکل نقش داشته باشند. برای مثال محل قرارگیری کولر یکی از مواردی است که تاثیر زیادی در قدرت خنککنندگی دستگاه دارد. مهمترین عوامل محیطی تاثیرگذار در کاهش سرمای کولرگازی عبارتاند از:
- برای اینکه دستگاه بتواند عملکرد مناسبی از خود نشان دهد، فاصله بین دو بخش یونیت داخلی و خارجی باید طبق استانداردهای لازم تنظیم شده باشد.
- یونیت خارجی نباید در معرض تابش مستقیم و مداوم آفتاب قرار گرفته باشد. در صورتی که چارهای جز قرارگیری پنل خارجی در مقابل خورشید نداشتید، بهترین گزینه استفاده از سایبان است
- محل نصب پنل خارجی باید به شکلی بوده که هوا به خوبی در کندانسور جریان داشته باشد؛ به دنبال این موضوع باید فاصلههای لازم از هر جهت به خوبی تنظیم شوند.
خرابی کمپرسور کولر گازی و کاهش سرمای آن
همانطور که میدانید کمپرسور یکی از اصلیترین و حیاتیترین قطعات به کار رفته در کولرگازی است. حال اگر این قطعه با مشکل روبه رو شود، طولی نمیکشد که عملکرد کولرگازی به کلی مختل شود. وظیفه کمپرسور متراکمسازی گاز مبرد است. با این کار گاز مبرد در کویل اواپراتور جریان پیدا کرده و فرآیند خنک سازی محیط صورت میگیرد.
حال اگر کمپرسور خراب شود، این فرایند ناقص شده و به درستی انجام نمیشود. در نتیجه با کاهش سرمای کولرگازی مواجه خواهید شد. خرابی کمپرسور میتواند از دلایل مختلفی چون اورلود، معیوب شدن سنسور دما، مشکلات برقی و یا … نشات گرفته باشد. در صورت خرابی این قطعه باید در کمترین زمان به بررسی و تعویض آن بپردازید تا آسیبی به دیگر قطعات کولر وارد نشود.
تمیز نبودن کویل و کاهش سرمای کولر گازی
یکی دیگر از دلال شایع کاهش سرمای کولرگازی، کثیف بودن و عدم نظافت کویل کندانسور است. وظیفه کندانسور در کولرگازی دفع گرما از سیال مبرد به فضای بیرونی است. به مرور زمان آلودگیهایی چون گرد و غبار، خاک، رسوبات و … سطح کندانسور را پوشانده و باعث کثیف شدن آن میشوند. در این حالت تبادل حرارتی این قطعه با محیط بیرون قطع شده و دیگر نمیتواند گرما را به خوبی دفع کند. در نهایت عملکرد دستگاه کاهش یافته و قدرت خنککنندگی آن کم میشود.
کارکرد نامناسب فن و کاهش سرمای کولر گازی
دیگر دلیلی که در کاهش قدرت خنککنندگی کولر گازی موثر است، معیوب بودن و کارکرد نادرست فن آنست. فن یکی از دیگر قطعات موجود در کولرگازی است که باعث انتقال هوای سرد یا گرم تولید شده به فضای محیط میشود. حال اگر این قطعه معیوب شده و با مشکلی روبه رو شود، طبیعتا جریان هوای خنک نمیتواند به طو موثر در محیط پخش شود.
در برخی از کولرگازیها چرخش فن را میتوان از بیرون مشاهده کرد. اما در برخی دیگر فن قابل مشاهده نیست و برای بررسی عملکرد آن باید بدنه خارجی دستگاه را باز کنید.
خرابی ترموستات و کاهش سرمای کولر گازی
ترموستات یکی دیگر از قطعات کولرگازی است که وظیفه آن نگه داشتن دما در مقدار متعادل است. ترموستات این کار با استفاده از سنسور دما و قطع و وصل کردن جریان برق کمپرسور انجام میدهد. حال اگر دما به صورت متعدد تغییر کرد، به احتمال زیاد ترموستات دچار مشکل شده است و باعث بررسی شود. در نتیجه با خرابی ترموستات سرمای کولرگازی میتواند کاهش پیدا کند.
نحوه رفع مشکل سرما ندادن کولر گازی
در بخشهای قبل با دلایل کاهش سرمای کولرگازی به خوبی آشنا شدیم. اما اگر درباره راههای رفع این مشکل اطلاعات نداشته باشید، دلایل آن چندان به کار شما نخواهند آمند. به دنبال این موضوع قصد داریم در این قسمت به بررسی راهکارهای افزایش سرمای کولرگازی بپردازیم. این موارد عبارتاند از:
- اگر پنل خارجی کولرگازی شما در برابر تابش مستقیم نور خورشید قرار دارد، بهتر است محل نصب آن را تغییر داده و یا از سایهبان برای آن استفاده کنید.
- اگر مدت زیادی از سرویس کولرگازی میگذرد، باید در سریعترین زمان برای بررسی و سرویس مجدد آن اقدام کنید.
- لولهها و شیلنگهای کولرگازی را به خوبی بررسی کرده و در صورت مشاهده نشتی یا خرابی حتما آنها را تعویض کنید.
- فیلتر و شبکههای دستگاه را به خوبی بررسی کنید و اگر هرگونه گرد و غبار و یا آلودگی در سطح آنها وجود داشت، حتما آنها را شستشو داده و یا با محصول جدید جایگزین کنید.
- اگر ترموستات کولرگازی دچار مشکل شده بود باید آن را به طور صحیح تنظیم کرده و در صورت نیاز از افراد متخصص در این حرفه کمک بگیرید.
- اگر هرگونه فرورفتگی و یا برآمدگی در خازن مشاهده کردید، باید در کمترین زمان برای تعویض آن اقدام کنید.
- گاز مبرد دستگاه را بررسی کرده و در صورت کاهش گاز، باید با کمک تکنسین ماهر مجددا آن را شارژ کنید.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی دلیل کاهش سرمای کولرگازی پرداخته و شما را با راهکارهایی برای رفع این مشکل آشنا کردیم. کاهش قدرت خنککنندگی دستگاه موضوعی است که در روزهای گرم سال میتواند بسیار آزاردهنده باشد. پس برای جلوگیری از بروز این مشکل پیشنهاد میکنیم سرویس سالانه دستگاه را فراموش نکرده و آن را در دمای مطلوب تنظیم کنید. در نهایت چنانچه نیاز به خرید لوله مسی برای نصب کولر گازی خود داشتید، سایت بازاری مرجع مناسبی برای خرید متعلقات و لوازم نصب کولر گازی میباشد.
باتشکر از اینکه تا انتهای مقاله ما را همراهی کردید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد