سامسونگ دیروز دو اسمارتفون اندرویدی جدید Galaxy A5 و Galaxy A3 را رونمایی کرد. اگرچه سامسونگ در اعلامیه معرفی این دو اسمارتفون گفته طی ماه میلادی جاری آنها را در بازارهای منتخب عرضه خواهد کرد، اما در این مرحله تنها به نام چین اشاره کرده است. این غول الکترونیک کرهای به قیمت اسمارتفونهای جدید خود اشارهای نکرده. اما میگوید که آنها در دسته محصولات میان-رده قرار خواهند گرفت.
آنچه که در اعلامیه رونمایی این دو اسمارتفون بیش از همه مورد تاکید قرار گرفته، بدنه تمام فلزی و ضخامت کم آنها است. تا به اینجا پلاستیک ماده اصلی بدنه اسمارتفونهای سامسونگ بوده و یکی از ایرادات همیشگی مورد توجه منتقدان و مصرف کنندگان، جنس بدنه محصولات این شرکت بود. اما پس از استفاده بیشتر از فلز در بدنه گلکسی نوت ۴، اکنون سامسونگ به سراغ بدنهای کاملا فلزی و یکپارچه رفته است. اینگونه شاید کیفیت ساخت بدنه سامسونگ بتواند در برابر رقبایی چون اپل و اچتیسی (سازنده اسمارتفون با بدنه تمام آلومینیوم) حرفی برای گفتن داشته باشد.
البته نباید از خاطر برد که حالا دیگر رقبای چینی هم تلفنهای باریک خود را با قاب فلزی تولید میکنند و با سرعت مشغول بلعیدن سهم سامسونگ از بازار این کشور هستند.
زمانی این غول الکترونیک کرهای سلطه کاملی بر بازار چین داشت و بزرگترین فروشنده اسمارتفون در این کشور محسوب میشد. اما در گزارشهای فصل دوم سال جاری (تهیه شده توسط IDC) شاهد بودیم که سامسونگ به رتبه پنجم بازار چین سقوط کرده و در جایگاهی پس از شرکتهای چینی چون لنوو و شیائومی قرار دارد.
IDC اکنون در حال جمعآوری اطلاعات برای انتشار گزارش فصل سوم ۲۰۱۴ بازار چین است. اما دور از انتظار نیست که سامسونگ را دوباره در همان جایگاه ببینیم. زیرا در کنار کاهش سهم بازار این شرکت طی سه ماهه سوم، شیائومی هم رشد چشمگیری را تجربه کرده و علاوه بر یکه تازی در بازار چین، به سومین فروشنده برتر اسمارتفون دنیا تبدیل شده است. سامسونگ در گزارش فصل سوم سال جاری خود آورده که میزان سود بخش موبایل این شرکت نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۷۴ درصد کاهش یافته است.
اما به نظر میرسد این شرکت معظم کرهای برای باز سازماندهی صنعت اسمارتفون خود اصلا زمان را از دست نمیدهد. اندکی پس از اعلام گزارش فصلی، سامسونگ اعلام کرد از این پس تمرکز بیشتری بر بازار محصولات نه چندان گرانقیمت خواهد داشت و این بخش را هم توسعه خواهد داد. و البته در کنار آن قصد دارد در محصولات رده-بالا از مواد بهتری همچون بدنه تمام فلزی بهره گیرد.
و اکنون رونمایی گلکسی آ۵ و گلکسی آ۳ با بدنه تمام فلزی، بازتابی از نقشههای تازه این شرکت برای صنعت موبایل است. Galaxy A5 که برادر بزرگتر و قویتر محسوب میشود، تنها ۶.۷ میلیمتر ضخامت داشته و امکان ارتباطی ۴G را فراهم میآورد. این اسمارت فون از پردازنده ۴ هستهای ۱.۲ گیگاهرتزی، نمایشگر ۵ اینچی HD سوپر AMOLED و دوربین قدرتمند ۱۳ مگاپیکسلی بهره میبرد. حافظه داخلی آن ۱۶ گیگابایت است و امکان افزایش حافظه از طریق کارت میکرو اسدی را نیز فراهم آورده. از دیگر خصوصیات آن میتوان به رم ۲ گیگابایتی و باتری ۲۳۰۰ میلیآمپرساعتی اشاره کرد.
گلکسی آ ۳ در نقش برادر کوچکتر، دارای نمایشگر ۴.۵ اینچی با رزولوشن ۹۶۰ در ۵۴۰ پیکسل است. پردازنده آن ۴ هستهای ۱.۲ گیگاهرتزی و دوربین عقب هم ۸ مگاپیکسلی است. این اسمارت فون از رم یک گیگابایتی و باتری ۱۹۰۰ میلیآمپر ساعتی بهره میبرد.
هر دو اسمارت فون به سیستمعامل اندروید ۴.۴ کیتکت مجهز بوده و دوربین جلوی آنها ۵ مگاپیکسلی است. به نظر میرسد سامسونگ هم تصمیم دارد دنیای سلفی و طرفداران آن را جدیتر بگیرد.
بریان ما، تحلیلگر موسسه IDC معتقد است چین بزرگترین بازار اسمارتفون دنیا محسوب میشود و همین آن را به میدان نبرد بسیار مهمی برای سامسونگ و رقبایش تبدیل کرده است. اما به شکل فزایندهای شرکتهای چینی در حال عرضه ابزارهایی خوشقیمت با مشخصات فنی چشمگیر هستند و روز به روز بیشتر زیر پای غولهایی چون سامسونگ را خالی میکنند. این در حالی است که سامسونگ در تمام دوران کار خود همیشه قصد داشته با عرضه محصولاتی با قیمتهای واقعا به صرفه، هر بازاری را از آن خود کند.
شیائومی یکی از شرکتهای چینی است که به سختی به رقابت با سامسونگ و دیگر غولهای بازار اسمارتفون برخواسته است. این شرکت جدیدترین پرچمدار خود را با نام Mi 4 در ماه ژولای روانه بازار کرد. اسمارت فونی با بدنه تمام فلزی و نمایشگر ۵ اینچی HD که از ۳ گیگابایت رم، باتری ۳۰۸۰ میلیآمپر ساعتی و قیمت جذاب ۳۲۶ دلار بهره میبرد. یعنی کاربران چینی برای داشتن اسمارتفونی با قدرتی نزدیک به گلکسی اس ۵، تنها کافی است نصف قیمت آن را هزینه کنند.
تحلیلگر IDC میگوید سامسونگ با بهرهگیری از بدنه تمام فلزی در گلکسی A5 و A3، حداقل از این نظر کاملا رقابتی عمل کرده و جلوی جملات تکراری منتقدان و رقیبان در این زمینه را گرفته است. اما این شرکت نیاز دارد که در زمینه قیمت هم تلاش فراوانی به خرج دهد تا بتواند با رقبای چینیاش به مبارزه برخیزد.
برای مثال شیائومی نه تنها اسمارتفونهای بسیار به صرفه و با کیفیتی تولید میکند، بلکه با تعامل آنلاین دائمی با مشتریان چینیاش، مجموعه بزرگی از طرفداران وفادار را برای خود دست و پا کرده که یکی از نقاط قوت آن در بازار به شمار میروند. بریان ما میگوید: «آنها طرفدارانی نزدیک به پرستش دارند که دائما بازخوردهای لازم را به شرکت ارسال میکنند. آیا سامسونگ از چنین ضربات احساسی (قطعا ضروری) برخوردار است؟ عرضه اسمارتفونهای ارزانتر، تنها یکی از عناصر لازم برای حکمرانی بر بازار است که آنها باید کسب کنند.»
ضمنا بقیه طرفداران اسمارتفون فلزی سامسونگی هنوز باید منتظر باشند. زیرا این شرکت تا کنون فقط به بازار چین برای عرضه آ۵ و آ۳ طی ماه جاری میلادی اشاره کرده است.