در دنیای امروز شبکههای اجتماعی دائما در حال تغییر و تکامل هستند و هر روزه وظایفی تازه در زندگی روزمره ما بر عهده میگیرند. این بدان معنی است که شیوه استفاده آنها در کاروکسبهایمان هم باید مرتبا اصلاح و بهینه شود.
از سویی هم بدون شک ایده استفاده از شبکههای اجتماعی در امر بازاریابی برای مشاغل و صنایع روز به روز قدرت بیشتری یافته و البته در عمل هم تواناییهایش را به رخ کشیده است. و مانند هر علم دیگری در این میان برخی کجفهمیها و پیشنهادات و افسانههای اشتباه نیز به چشم میآیند.
در این مطلب قصد داریم به ۵ مورد از افسانههای قدرتمند اما کاملا اشتباه در زمینه بازاریابی شبکههای اجتماعی بپردازیم.
۱- برای موفقیت در شبکههای اجتماعی باید تعداد بسیار زیادی دنبال کننده (فالوور) داشته باشید.
فالوورها بسیار مهم و عالی و یکی از ابزارهای کلیدی در بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی هستند. تعداد زیاد فالوور به این معنی است که افراد زیادی محصول یا برند شما را دوست داشته و آن را دنبال می کنند تا اخبار و اطلاعات جدید را در این زمینه از دست ندهند.
به عنوان یک بازاریاب، بسیار وسوسه انگیز است که تعداد مخاطبان را معیاری برای سنجش موفقیت استراتژی بازاریابی در شبکههای اجتماعی بدانید. اما همیشه به خاطر داشته باشید تنها اینکه برخی افراد شما را دنبال کردهاند، به این معنی نیست که آنها تمامی پستهای شما را میخوانند. تعداد فالوورها ابزار اندازهگیری خوبی است، اما میزان تعهد و تعامل آنها نشانه بهتری است.
شاید بهتر باشد با سنجش میزان روابط با معنی میان کاربران و اکانتهای شما در شبکههای اجتماعی، دریابید که تلاشهای شما تا چه حد روی فالوورها و در نهایت کسبوکارتان تاثیرگذار بودهاند.
شاید بهتر باشد به دنبال افزایش میزان تعاملات با مصرفکنندگان، اعضای گروه یا فالوورها باشیم و تعاملاتی را هدف قرار دهیم که تغییرات مثبت قابل سنجشی بر احساسات و عادات مشتریان میگذارند.
در حقیقت باید به جای افزایش روز افزون تعداد فالوورها، به دنبال میزان ارتباط و تاثیرگذاری فعالیتهای شبکههای اجتماعی تان بر فالوورها باشید.
۲- همه چیز باید آنلاین باشد
اگر شما با افرادی که در شبکههای اجتماعی پیگیر فعالیتهایتان هستند، هیچگاه تماس رو در رو نداشته باشید، اغلب آنها احتمال میدهند که با یک روبات روبرو هستند.
اینکه به تجارتتان چهرهای انسانی ببخشید، امری بسیار با ارزش است. اینگونه مشریانتان با رغبت و علاقه بیشتری به کسب و کارتان اعتماد کرده و پول و وقت بیشتری را در آن هزینه میکنند. و برند شما را با علاقه و اطمینان بیشتری با دیگر انسانها به اشتراک میگذارند.
بهتر است در کنار ارتباطات گسترده دیجیتالی با مشتریانتان، همیشه راههایی را بیابید که افراد علاقهمند بتوانند چهره انسانی کسبوکار شما را هم ببینند. این کار میتواند در گسترهای از برنامههای گوناگون همچون شرکت در نمایشگاهها، برگزاری جلسات و کنفرانسها، یا حتی خیلی ساده با پشتیبانی تصویری از طریق اپلیکیشنهای گوناگون یا پاسخگویی به ایمیلها با نام شخصی (به جای نام برند و عکس نام تجاری شرکت) انجام گیرد.
در کنار اینکه ارتباطات آنلاین و افزایش ترافیک وبسایت و اکانتهای شما در شبکههای اجتماعی باید برایتان اهمیت بسیار ویژهای داشته باشد، هیچگاه از ساخت چهرهای انسانی برای کاربرانتان دریغ نورزید. اینگونه کاربر کمتر احساس روبرویی با یک روبات را خواهد داشت.
از سویی هم واقعیت انسانی نباید در تمامی شبکههای اجتماعی مورد استفاده در کسب و کار شما ورود پیدا کند. در حقیقت حتی گاهی اوقات این امر میتواند مضر هم باشد. شاید گسترش شما در سطح تمام شبکههای اجتماعی باعث خلق چهره انسانی بسیار نازک و رقیقی از حضور آنلاینتان در ذهن کاربران شود که چندان فرقی با هوش مصنوعی نداشته باشد.
۳- برای تمرکز تلاشها در جایی که بیشترین نتیجه را داشته باشد، همیشه این موارد را در ذهن داشته باشید:
– تعیین هدف جمعیتی: ابتدا درباره شخصیت بازاریابی کارتان و عادات آنلاین کاربران تان فکر کنید. جامعه هدف شما بیشتر در کدام شبکه اجتماعی حضور دارند؟ اگر جامعه هدف شما بیشتر وقتشان را در گروههای فیسبوکی میگذرانند، دیگر صرف وقت برای تهیه ویدیوهای اسنپچت چندان توجیه منطقی ندارد.
– عملکرد: هر یک از شبکههای اجتماعی به طور اختصاصی هدف مشخصی را دنبال میکنند. برای مثال تویتر جهت بحث و تبادل نظر عالی است، و اینستاگرام بهترین ابزار برای نمایش تصویری محصولات به شمار میرود. با توجه به محصول و سرویسی که ارائه میدهید، بهترین پلتفرم را انتخاب کنید.
– معیارهای مشخص: با توجه به اهداف و چشمانداز تجارتتان، بهتر است برخی معیار مشخص و قابل اندازهگیری برای سنجش میزان موفقیتتان تعیین و انتخاب کنید تا فاصلهتان را با هدف را با دقت بهتری اندازهگیری کنید. این معیار میتواند افزایش ترافیک سایت یا افزایش تعداد اشتراک محتوا درباره کسبوکار در فضای مجازی باشد. در انتخاب پلتفرم به این نکته توجه داشته باشید که کدامیک شما را در رسیدن به اهدافتان بهتر همراهی میکنند. برای مثال اگر شما دنبال افزایش نرخ کلیک (CTR) هستید، شاید تبلیغات فیسبوک گزینهمناسبی برای رسیدن به هدفتان و رساندن پیام به دست کاربران مشخص باشد.
۴- اکنون برای یادگیری رسانه اجتماعی بسیار دیر است
شاید بسیاری از صاحبان مشاغل فکر میکنند که شبکههای اجتماعی ویژه نسل جوانتر هستند.
توجه داشته باشید که در کنار پیدا کردن پلتفرمهای مناسب و فواید آنها برای کسبوکارتان، بخشی از وقتتان را هم برای یادگیری کارکرد هر پلتفرم، ابزارهای آنالیز و تحلیل آنها و حتی یافتن ایدههای تازه برای استفاده از مفاهیم شبکههای اجتماعی در تجارتتان صرف کنید.
در وبینارهای شبکههای اجتماعی شرکت کنید، وبلاگهای صنعتی را مطالعه کنید، یا اینکه لباس دانشآموزی تن کنید و در دنیای آموزش آنلاین شبکههای اجتماعی غرق شوید. با کمی جستجو میتوانید دورههای آموزشی رایگان و کارآمدی را به زبان انگلیسی و گاها فارسی پیدا کنید.
۵- شبکههای اجتماعی از تمام استراتژی بازاریابیتان جدا هستند
هنگامی که داستان درباره موضوعاتی چون تولید محتوا، بهبود جایگاه برند و سئو باشد، استراتژی بهرهگیری از رسانههای اجتماعی میتواند بهترین نتایج را برایتان به ارمغان خواهد آورد. برای بهبود عملکرد در این زمینهها بهتر است برخی دیگر از ابتکارات دیجیتال و آنلاین را هم به خدمت بگیرید.
اگر با مطالعه دقیق جمعیت شناختی و تعیین جامعه هدف به انتخاب یک پلتفرم مناسب رسیدهاید و بهترین زمان برای ارسال مطالب در شبکههای اجتماعیتان را مشخص نمودهاید، هنوز لازم است که برای تشویق مصرفکنندگان به همراهی با خدماتتان، باید محتوای مناسب را هم در اختیار داشته باشید.
درست است که فهم و به کار گرفتن کامل شبکههای اجتماعی در استراتژی بازاریابیتان کاری سخت است و شناخت صحیح رسانه و کارکردهای آن امری سخت است. اما در این مطلب تنها سعی داریم بگوییم هر چیزی را که درباره تجارت و بازاریابی در رسانههای نوین میشنوید، الزاما درست نیستند و گاهی اوقات بدیهیات هم غلط از کار در میآیند. و از سویی با توجه به این نکات، با دیدی بازتر به استفاده از این رسانههای نوظهور میپردازیم.
و سخن پایانی اینکه: هیچگاه برای آموختن شیوه درست استفاده از شبکههای اجتماعی دیر نیست. ابتدا مهارتهای بنیادین بازاریابی با شبکههای اجتماعی را در دورههای آموزشی گوناگون بیاموزید و سپس آنها را در کسبوکارتان به کار ببندید.