لباس گرم؟ چک شد. کلاه؟ چک شد. لایههای حرارتی؟ همه چک شد. پس چرا من تنها کسی هستم که از حمله طوفان برف وحشت دارم؟ دلیلش این است که سرما بر روی هر فردی تاثیرات متفاوتی ایجاد میکند.
با نزدیک شدن به زمستان و آمدن فصل سرما ممکن است بیشتر ما از بیرون رفتن لذت ببریم، اما تعداد کمی هستند که از احساس سرما لذت میبرند.
توانایی بدن ما برای حس کردن تغییرات دما، یک توانایی ضروری برای بقا است. یک تغییر کوچک در حرارت درونی بدن ما میتواند اثرات ناگواری داشته باشد و هنگام تابستان ما را در خطر گرمازدگی و در هنگام زمستان در خطر هایپوترمیا ( کم شدن دمای بدن) قرار دهد.
برای حفظ دمای پایدار بدن ، بدن ما مکانیسمهای پیچیدهای برای حس کردن و واکنش به نوسانات دما دارد. عصبهای پوست ما اولین خط دفاع ما هستند. آنها تغییرات دما را میگیرند و این اطلاعات را به مغز منتقل میکنند. با این حال، تصور ما از سرما بسیار ذهنی است برای همین برخی افراد نسبت به دیگر افراد بیشتر احساس سرما میکنند.
وقتی سردمان شود چه اتفاقی میافتد؟
هنگامی که مغز از کاهش دما مطلع میشود، سیگنالهایی را به رگ های خونی ما میفرستد تا جریان خون به پوست را محدود کند. این روند انقباض عروق باعث جلوگیری از اتلاف گرمای بیشتر در بدن میشود و از هسته و گرمای درونی بدن محافظت میکند.
هنگام محدود کردن جریان خون به پوست، ما شروع به لرزیدن میکنیم. این انقباضات ناخواسته و ریتمیک عضلات بدن را گرم میکند. این پاسخهای فیزیولوژیکی متصل به سیستم ما هستند، اما از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بنابراین، چه چیزی بر چگونگی پاسخ ما به سرما تاثیر میگذارد؟
فرم بدن
وقتی که سخن از سرما میشود، فرم و اندازه بدن بسیار مهم است. هر چقدر محیط سطح بدن فرد بزرگتر باشد، مسلما گرمای بیشتری نیز از دست میدهد. این مساله همچنین به اندازه بافت چربی یا چربی زیر پوست ما بستگی دارد. چربی بدن یک عایق بسیار عالی برای سرما است. هرچقدر این چربی بیشتر باشد، این عایق نیز بهتر عمل میکند.
پس معمولا تفاوت در پاسخ و واکنش به سرما در مردان و زنان بیشتر به فرم و اندازه بدن آنها بستگی دارد.
بیایید یک مرد و یک زن را در نظر بگیریم که از لحاظ وزن و فرم بدن یکی باشند. از آنجا که زنان معمولا چربی زیر پوست بیشتری نسبت به مردان دارند، زن مورد نظر کمتر از مرد مورد نظر احساس سرما میکند.
اگر ما این سناریو را با یک زن و یک مرد که به یک اندازه چربی دارند مقایسه کنیم، به احتمال زیاد زن مورد نظر محیط سطح بدن بزرگتر اما وزن کمتری نسبت به مرد مورد نظر دارد و در نتیجه با سرعت بیشتری گرما را از دست میدهد.
ژنتیک، سن و جنسیت
یکی از دلایل دیگر میزان حساسیت به سرما ژنتیکی است. در حقیقت شواهدی از مطالعه بر روی دوقلوها نشان داد که میزان سرمای انگشتان دست و انگشتان پا بیشتر توسط ژنهای ما تعیین میشوند
نوسانات هورمونها نیز به چگونگی احساس سرما کمک میکنند. برای مثال پاسخ زنان به سرما در طول دورههای قاعدگی متفاوت است. همچنین در مردان سطح بالاتر تستوسترون باعث غیر فعال شدن یک گیرنده اصلی سرما در پوست به نام TRPM8 میشود که میزان حساسیت به سرما را کاهش میدهد.
از حدود ۶۰ سالگی، توانایی بدن برای حفظ گرما کاهش مییابد و بیشتر احساس سرما میکنیم. برای مثال سالمندان نسبت به جوانان هنگام سرما شروع به لرزیدن (که یک واکنش طبیعی در برابر سرما است) نمیکنند مگر اینکه حرارت بدنشان به شدت پایین بیاید. این میتواند یک مشکل در گرماسازی بدن سالمندان باشد.
همچنین برخی مطالعات بیان میکنند که ماندن بیشتر در سرما تحمل بدن ما را افزایش میدهد.