مامیلاریا نام این کاکتوسهای پشمالو است که در نگاه اول نرم و مخملین به نظر میرسند اما فکر دست زدن به آنها را هم از سر خود دور کنید تا گزند از تیغهای زیباشان در امان بمانید!
جنس مامیلاریا در جنوب غربی آمریکا و مکزیک یافت میشود. این جنس پر جمعیت از ۲۷۵ گونه تشکیل شده است. گونههای مختلف این جنس به خاطر شکل ظاهری گوناگونی که دارند، مورد علاقه بسیاری از پرورش دهندگان و کلکسیون داران قرار گرفته اند. مامیلاریا کاکتوسی رایج است و در باغچههای کاکتوسی، به وفور، یافت میشود. این فراوانی جنس مامیلاریا به خاطر ظاهر زیبای آنها است.
جنس مامیلاریا دارای گونههایی است که نگهداری سختی دارند اما انواع معمول تر این کاکتوس نگهداری آسانی دارد و رشد کند و اندازه کوچکشان اجازه پرورش آنها در کوچک ترین خانهها را هم میدهد.
گلهای تعداد زیادی از گونههای این جنس به صورت حلقه گلی دور تا دور قسمت بالایی کاکتوس را فرامیگیرد.
شرایط رشد
– نور
برای مامیلاریاها مکانی با نور شدید فراهم کنید، حتما از شما تشکر خواهند کرد! البته توجه داشته باشید که گونههایی از مامیلاریاها در فصل تابستان، بیشتر از ۴ ساعت آفتاب مستقیم در روز را تحمل نمیکنند. در کل این گیاه را در مکانی روشن نگهداری کنید.
– آبیاری
اجازه دهید خاک گیاه در بین دو آبیاری تقریبا خشک شود، و بعد در آبیاری مجدد گیاه خاک گلدان را به خوبی خیس کنید و آبیاری فراوانی انجام دهید. قبل از آبیاری مطمئن شوید سوراخهای زهکش گلدان باز و به اندازه کافی هستند. اگر زهکشها باز نبودند، آنها را به وسیله یک میخ باز کنید تا خاک گلدان گیاه خیس نماند. در فصل زمستان آبیاری را کاهش دهید و هر از گاهی گیاه را غبار پاشی کنید.
– خاک
خاکهای مخصوص کاکتوس که زهکشی خوبی دارند، آب را در خود نگه نمی دارند و غنی هستند، بهترین خاک برای کاشت مامیلاریا است.
– کود دهی
گیاه را در طول فصل رشد با کودهای مخصوص کاکتوس کود دهی کنید و با فرا رسیدن زمستان و دوره استراحت گیاه، کود دهی را کمتر کنید.
تکثیر
گونههای این جنس به راحتی از طریق کاشت پاجوشهایی که آسان و به سرعت از اطراف گیاه مادر سر برمیآورند، تکثیر میشوند.
برای تکثیر مامیلاریا به روش کاشت پاجوش، ابتدا اجازه دهید پاجوشهای گیاه اندکی رشد کنند و بزرگ شوند. سپس به کمک تیغ یا چاقوی باغبانی این پاجوشها را با احتیاط از گیاه مادر جدا کنید. پاجوشها را برای چند روز بر روی تکهای دستمال کاغذی قرار دهید تا محل زخمشان خشک شود. این کار برای جلوگیری از ابتلای گیاه جدید به پوسیدگیهای قارچی انجام میشود تا عوامل بیماریزا از طریق زخم به داخل گیاه نفوذ نکنند. بعد از چند روز محل زخم بسته میشود و پاجوش آماده کاشت است. در این هنگام گلدانی کوچک را پر از خاک کنید و پاجوش را در آن بکارید. گلدان را به مکانی گرم منتقل کنید و تا زمانی که گیاه شروع به تولید ریشههای جدید کند، در آن مکان نگهش دارید. بعد از اینکه که مامیلاریا در گلدانش مستقر شد و اندکی جان گرفت، آن را به گلدانی معمولی منتقل کنید.
تعویض گلدان
زمانی که به نظرتان رسید گلدان، برای رشد بیشتر گیاه فضای خالی ندارد، زمان تعویض آن فرا رسیده است. سعی کنید تعویض گلدان را در فصول گرم سال انجام دهید.
برای تعویض گلدان هر کاکتوسی، ابتدا اجازه دهید خاک گلدان گیاه خشک شود. سپس به کف و دیوارههای گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج میشود. خاک قدیمی اطراف ریشه گیاه را به آرامی با دست جدا کنید و مواظب باشید که در این مرحله به ریشههای گیاه آسیبی نرسانید. در همین هنگام ریشههای پوسیده و مرده را هم از گیاه جدا کنید و به گیاه قارچ کش بزنید. گلدانی تنها یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و مامیلاریا را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید. مامیلاریا را به مدت ۱ هفته و یا بیشتر آبیاری نکنید و بعد از آن آبیاری را آغاز کنید تا شانس پوسیدگی کاکتوستان را کم کنید.