1
توضیحی کلی در مورد فیلم «مبارک» برای مخاطبان ما میدهید.
«مبارک» نخستین فیلم رئال-انیمیشن است که در کشور ما به تولید رسیده است. این فیلم داستان پیرمردی را روایت میکند که به حرفه نقالی اشتغال دارد. او با عروسکهایی که از شخصیتهای شاهنامه ساخته شدهاند، به نقالی میپردازد و نوه جوانی دارد که با دنیای او در تضاد است. پیرمرد بخش فراوانی از زندگیاش را در جهان اسطورهها گذرانده و نگران روزی است که شخصیتهای سیاه افسانهای، دنیا را به سوی تاریکی و تباهی بکشانند. داستان از آنجا آغاز میشود که عروسکها جان میگیرند و به فکر یاریرساندن به پیرمرد و کاستن از دغدغههای او میافتند. آنها با نوه پیرمرد همراه میشوند و داستان هیجانانگیز و ماجراجویانهای را آغاز میکنند.
چه چیزی الهامبخش تولید این فیلم شد؟
دلایل متعددی برای ساخت این فیلم داشتهام؛ اما اگر بخواهم دلایل اصلی را نام ببرم، باید به موضوع فراموششدن اسطورههای ایرانی در بین طیف جوان کشور اشاره کنم. کودکان، نوجوانان و جوانان ایرانی، اسطورههای کهن ایرانی را به فراموشی سپردهاند و به جایش شخصیتهای تخیلی غربی مثل سونیک، بنتن و هالک و غیره را به تفکرات و رؤیاهای خود راه دادهاند که به نظر من خطر بزرگی برای فرهنگ اصیل ایرانی است. من چند سالی ایده ساخت این اثر را در ذهن داشتم، اما با وفات استاد سعدی افشار، عزمم را جزم کردم که این رؤیا را به حقیقت نزدیک کنم.
این فیلم چه رده سنی را در برمیگیرد؟
شاید مخاطبان آثار انیمیشنی را کودکان و نوجوانان بدانند، اما واقعیت این است که مخاطبان انیمیشن، تمامی طیفهای سنی هستند. بر همین اساس است که ما میبینیم اثری مثل frozen که در کمپانی والت دیزنی به تولید رسیده، از پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما لقب میگیرد. «مبارک» در وهله نخست کودکان و نوجوانان را بهعنوان مخاطبان خود میداند و در گامهای بعدی، تمامی ردههای سنی، مخاطبان این اثر محسوب میشوند.
از چه زمانی تولید این فیلم را در نظر داشتید؟
حدود ۵ سالی ایده تولید این اثر را در ذهن داشتم، اما همانطور که گفتم، با وفات سعدی افشار در فروردین سال ۹۲، تصمیم به اجرای این ایده گرفتم.
در مورد تکنیک استفاده شده در این فیلم توضیح دهید.
مبارک اثری است که از تلفیق صحنههای رئال و انیمیشن سهبعدی به تولید رسیده است. ابتدا فیلمبرداری رئال را به انجام رساندیم و سپس صحنههای انیمیشنی را ساخته و به آن افزودیم.
چرا از تکنیک تلفیق انیمیشن و رئال برای ساخت این فیلم استفاده کردید؟
من معتقدم که انیمیشن ابزاری برای به تصویر کشیدن رؤیاها و تخیلات انسان است و بر این اساس، همیشه جذابیتهای فراوانی در میان مخاطبان داشته است. رئال-انیمیشن در واقع بهرهگیری از جذابیتهای انیمیشن و رئال بهصورت توأمان است. بهعبارت دیگر در جهان واقعی، تصاویر انیمیشنی وارد میشود و تخیلات انسان به صورت واقعیتری به نمایش گذاشته میشود.
با توجه به کمبود سابقه در زمینه استفاده از تلفیق فیلم رئال و انیمیشن در ایران، آیا از نیرو و عوامل خارجی هم برای ساخت این فیلم استفاده شد؟
یکی از هدفهای من برای ساخت این اثر، نمایش توانمندی خارقالعاده انیماتورهای ایرانی است. من ۱۸ سال در زمینه تولید و کارگردانی آثار انیمیشنی فعالیت داشتهام و توانایی و قابلیتهای فعالان حوزه انیمیشن در کشور را بهخوبی میشناسم. فعالان تولید انیمیشن در ایران، تا به حال فرصتی برای نمایش تواناییهای خود نیافته بودند و برای همین به کار در پروژههای خارجی یا شرکت در جشنوارههای کشورهای دیگر روی میآوردند. زمانی که تولید مبارک را آغاز کردم، با تعدادی از دوستان تماس گرفتم و آنها با اشتیاق فراوانی به همکاری در این پروژه شتافتند. به جرئت میگویم که انیماتورهای ما، از بهترین انیماتورهای جهان هستند و در انجام این پروژه هیچ کمبودی احساس نکردم که بخواهم از عوامل خارجی کمک بگیرم.
ساخت این فیلم چه مدت طول کشیده است؟
پیشتولید این فیلم حدوداً ۱۵ ماه تولید کشید. از ابتدای اردیبهشتماه سال ۹۳ فیلم را جلوی دوربین بردیم و حدود ۲ ماه بعد که فیلمبرداری به پایان رسید، تولید سکانسهای انیمیشنی را آغاز کردیم که تا آغاز جشنواره فیلم فجر زمان برد.
از سختیهای دوره کار به ما بگویید.
این فیلم با بودجه شخصی و بدون هیچ حمایتی از نهادهای مختلف به تولید رسیده و به غیر از فشارهایی که از بابت کمبودهای مالی به گروه تولید وارد شد، سختی دیگری را در ذهنم ندارم. اوقات بسیار خوشی را در کنار گروه تولید سپری کردیم و به اتفاق، یک تجربه متفاوت را رقم زدیم.
این فیلم چه زمانی اکران خواهد شد؟
«مبارک» برای نخستین بار در جشنواره فیلم فجر روی پرده خواهد رفت و بعد از آن باید ببینیم که چه فرصتی برای اکران عمومی دست خواهد داد. امیدوارم در ایام نوروز ۹۴ نمایش فیلم را بر پرده سینماهای کشور شاهد باشیم.
آیا این فیلم به جشنوارههای انیمیشن خارج از کشور نیز فرستاده میشود؟
قطعاً یکی از هدفهای من، حضور این فیلم در جشنوارههای بینالمللی و نمایش تواناییهای فیلمسازان و انیماتورهای ایرانی به جهانیان است. بعد از جشنواره فیلم فجر، انشاا… شاهد حضور این اثر در جشنوارههای بینالمللی خواهیم بود.
نظر شما در مورد کمبود بخش انیمیشن در جشنواره فجر چیست؟
در جشنواره فیلم فجر، بخشی برای نمایش آثار انیمیشنی وجود ندارد. به همین دلیل فیلم مبارک هم که رئال-انیمیشنی است، فرصت رقابت با باقی آثار را نیافت و در بخش خارج از مسابقه جشنواره به نمایش در خواهد آمد؛ اما مسئولان جشنواره، این نوید را به ما دادند که از سال بعد، بخش جدیدی را برای نمایش آثار انیمیشنی پیشبینی میکنند.
با تشکر از خانمها: پریا پورمند، پریا اقدامی
1 نظر
مسخرست