تحلیلگران میگویند، اجبار کاربران چینی به ثبت فعالیت آنلاین خود ازطریق نام واقعی، فضای محدود حال حاضر گفتوگوهای آنلاین را محدودتر میکند. سیاست اخیر توسط دفتر دولتی اطلاعات اینترنت چین در ۱۳ ژانویه اعلام و بهطور گستردهای ازطریق رسانههای دولتی به مردم ابلاغ شد.
این طرح، بیشاز دو سال در مجلس چین سرگردان بود. مقامات میگویند ثبت اسامی واقعی و شمارهی هویت اشخاص درهنگام استفاده از اینترنت، از «جرائم اینترنتی» نامعلوم جلوگیری میکند.
اما مردم چین، آن را حرکتی شرارتبار میدانند: تلاشی درجهت محدود کردن مردم در مورد انتقاد قرار دادن دولت و جلوگیری از انتشار گستردهی اطلاعات و اخباری که رژیم چین قصد سانسور آنها را دارد.
دفتر اطلاعات اعلام کرده است که این طرح در آغاز برای برخی مایکروبلاگها مثل وِیبو (شبیه توییتر)، انجمنهای آنلاین، تابلوهای اعلان الکترونیکی و برخی وبسایتهای دیگر بهاجرا درخواهد آمد. این دفتر بر «افزایش نظارت، مدیریت و اجرای» این طرح تعهد کرده است.
هدف اولیهی مقامات این است که تا پایان سال، ۸۰ درصد از کاربران اپلیکیشن پرطرفدار پیام کوتاه «ویچت» نام واقعی و اطلاعات شناسایی خود را ثبت کنند. البته مقامات از ویچت بهعنوان تنها یک نمونه نام بردهاند.
بنا به اعلام این دفتر، وبسایت کاربرانی که نام خود را ثبت نکنند و یا به انتشار «اطلاعات کذب»، اخباری دربارهی قمار، کلاهبرداری، پورنوگرافی و غیره دست بزنند، بسته خواهد شد. تاکنون بیشاز ۵۰ وبسایت مختلف از آغازِ این شدت عمل مسدود شده است.
اجرای سیستم ثبت نام واقعی، بهشدت مورد انتقاد فعالان و کاربران حرفهای اینترنت قرار گرفته است. آنها نگرانند که رژیم چین با استفاده از اطلاعات بهزور جمعآوری شده، از کاربرانی که چیزهایی ناخوشایند ازنظر مقامات ارسال میکنند، انتقام بگیرد.
بهگفتهی «لیو شیائویوآن»، وکیل حقوق چینی، ثبت مشخصات واقعی، اثری مستقیم بر آزادی بیان در اینترنت میگذارد. وی در مصاحبهای با تلویزیون «NTD» اظهار داشت: «آنچه که ما میبینیم محدود کردن حقوق افراد است. هیچ معیار منسجم و واحدی برای آنچه که میتوانیم بگوییم و آنچه را که نمیتوانیم بگوییم، وجود ندارد. اگر مقامات فکر کنند که چیزی را نباید میگفتید، میتوانند دستگیرتان کنند.»
«وو بین»، هنرمند معروف چینی، در مصاحبهای با رادیو آسیای آزاد گفت که نظارت سختگیرانه بر اظهارات افراد در اینترنت، عاقبت منجر به نوعی طغیان در میان مردم میشود.
وی اظهار داشت: «دولت بهطور دائم درحال محدود کردن آزادی بیان اسست و این مقاومت روزی درهم شکسته خواهد شد. من عمیقاً محدود شدن آزادی بیان را حس میکنم. دولت تنها قلب مردم را ازدست میدهد. ممکن است دولت بتواند در کوتاه مدت انتشار آزاد اطلاعات را کنترل کند؛ اما در بلند مدت باعث تسریع در نابودی خود میشود.»
امسال سرویسهای امنیتی چین، اقدام به بازداشت بسیاری از فعالان یا مخالفان احتمالی کردهاند و بسیاری نیز تحت بازداشت خانگی قرار گرفتهاند. به گزارش سازمان عفو بینالملل، مقامات حزب کمونیست چین، بهشدت انتشار اخبار مربوط به اشغال خیابانهای هنگکنگ توسط جوانان طرفدار دموکراسی را مسدود کردهاند.
سال گذشته نیز حدود ۸۰ نفر را در سرزمین اصلی چین به دلیل حمایت از حق رأی در هنگکنگ بازداشت کردهاند. بسیاری از این افراد تنها بهخاطر حمایت از این جنبش و ارسال نظر و عکس و اخبار در این خصوص دستگیر شدهاند.
تنها در استان «گوانگدونگ» که هممرز با هنگ کنگ است، دست کم ۹ شهروند بهاتهام «تحریک بر براندازی حکومت» دستگیر شدهاند؛ فقط به اینخاطر که درحمایت از تظاهرکنندگان طرفدار دموکراسی در هنگ کنگ صحبت کردهاند.
سال گذشته، «خانهی آزادی»، یک ارگان غیردولتی مستقر در واشنگتن، از چین بهعنوان سومین کشور ازلحاظ نبود آزادی اینترنت در میان ۶۵ کشور در ۶ منطقه نام برده است.