در این مطلب به مشکلات رایج دندان مصنوعی نگاهی میاندازد و اینکه چطور میتوان آنها را درمان کرد یا از بروز این مشکلات پیشگیری کرد.
اگر دندان مصنوعی دارید، تمیز و سالم نگه داشتن دهان اهمیت دارد. شما فقط باید دندان مصنوعی استفاده کنید که متناسب و اندازۀ شما باشد. در غیر این صورت، مشکلات زیر برای شما رخ خواهد داد:
- تحریک دهان و لثه
- مشکل در غذا خوردن و صحبت کردن
- دندان مصنوعی که در دهان حرکت میکند
- عفونتهای دهان
درمان مشکلات دندان مصنوعی
اگر با دندان مصنوعی خود مشکل دارید، فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. دندان مصنوعی شما باید دوباره برای شما متناسب شود یا با دندان مصنوعی جدیدتر تعویض گردد. در اینجا راهکارهایی برای درمان انوع مشکلات دندان مصنوعی عنوان میکنیم:
دندان مصنوعی باید حتماً متناسب با شما باشد: به مرور زمان، لثهها و استخوانها تغییر میکنند و دندان مصنوعی دیگر به خوبی در دهان شما جا نمیشود یا اندازۀ شما نخواهد بود. در نتیجه، دندان مصنوعی باید توسط دندانپزشک اصلاح، متناسب و اندازۀ شما شود. سعی نکنید خودتان دندان مصنوعی را ترمیم کنید.
آرام حرف بزنید: وقتی برای اولین بار دندان مصنوعی میگذارید ممکن است بهسختی بتوانید کلمات خاصی را بیان کنید. صبور باشید. بیان کلمات سخت را با صدای بلند و شمرده تمرین کنید. اگر هنگام لبخند زدن یا خندیدن دندان مصنوعی شما تکان میخورد، بهآرامی آن را گاز بگیرید و ببلعید تا سر جای خود بازگردد.
غذاهای نرم بخورید: اگر در غذا خوردن مشکل دارید، این نکات را دنبال کنید:
- گاز کوچکی به غذاهای نرمی مانند تخممرغ و ماست بزنید.
- خوراکیهای چسبناک نخورید.
- غذای خود را بهآرامی بجوید.
- وقتی میجوید همزمان از هر دو طرف دهان استفاده کنید. با این کار، دندان مصنوعی به جلو حرکت نمیکند یا کج نمیشود.
چسب بزنید: چسبهای دندان مصنوعی دندانهای عاریۀ شما را سر جای خود نگه میدارد و موقعیت آنها را امنتر میکند. اما این چسبها نباید برای تعمیر دندان مصنوعی کهنه یا دندان مصنوعی که متناسب و اندازه نیست و به خوبی سر جایش قرار نمیگیرد استفاده شود. وقتی چسب میزنید راهنمای آن را با دقت بخوانید. سعی کنید بیش از اندازۀ توصیهشده مصرف نکنید.
عفونتهای دهان مربوط به دندان مصنوعی
برخی از افرادی که دندان مصنوعی دارند به عفونتهای دهان مبتلا میشوند. این عفونتها شامل موارد زیر است:
شقاق لب (Cheilosis): این بیماری، که چلیت (Chelitis) هم نامیده میشود، عفونتی دردناک است که موجب التهاب و ترک خوردن گوشۀ دهان میشود.
این عفونت به دلیل رشد بیرویۀ مخمر ایجاد میشود. اگر دندان مصنوعی شما به خوبی جانخورده باشد، مخمر در نواحی مرطوب دهان انباشته میشود.
برای پیشگیری از شقاق لب، باید مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان مصنوعی شما را جا بزند. علاوه بر این، سعی کنید گوشۀ دهان را نمالید یا لیس نزنید.
ورم مخاط دهان و لثه (Stomatitis): استوماتیت یا ورم مخاط دهان و لثه نوع دیگری از عفونت است که به دلیل مخمر بیش از حد ایجاد میشود. ممکن است شما ندانید که دندان مصنوعی شما منجر به استوماتیت شده است زیرا علائم این بیماری همیشه واضح نیستند. وقتی علائم محسوس هستند ممکن است شما متوجه جوشهای کوچک و قرمزی روی سقف دهان یا قرمزی سرتاسر دهان، مخصوصاً زیر دندان مصنوعی، شوید.
ورم مخاط دهان و لثه و شقاق لب با دارو و انجام بهداشت دندان مصنوعی درمان میشود.
مراقبت از دندان مصنوعی
علاوه بر اینکه دندان مصنوعی باید به خوبی در دهان شما جا گرفته باشد، باید به خوبی نیز از آن مراقبت شود. در اینجا نکاتی را عنوان میکنیم که با انجام آنها دندان مصنوعی شما بهتر کار میکند و ظاهر زیباتری دارد:
هیچ وقت با دندان مصنوعی به خواب نروید: دندانپزشک شما ممکن است توصیه کند که اولین باری که دندان مصنوعی را گذاشتید مدت زمان کوتاهی میتوانید با دندان مصنوعی بخوابید تا دهان شما به دندان مصنوعی عادت کند و با آن سازگار شود. این تنها زمانی است که شما میتوانید با دندان مصنوعی بخوابید.
دندان مصنوعی را با احتیاط حمل کنید: دندان مصنوعی شما ظریف است و به راحتی میشکند. وقتی دندان مصنوعی خود را حمل میکنید آن را در ظرفی پر از آب نگه دارید یا روی حوله بگذارید. بدین ترتیب، دندان مصنوعی شما از سقوط ناگهانی در امان میماند. همچنین، دندان مصنوعی خود را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگه دارید.
- شبها دندان مصنوعی خود را در محلول پاککنندۀ دندان مصنوعی بخیسانید.
- هر روز صبح، قبل از اینکه دندان مصنوعی را در دهان خود بگذارید، آنها را به طور کامل تمیز کنید.
- از مسواکی که فرچۀ نرم دارد یا مسواک مخصوص دندان مصنوعی استفاده کنید.
- از صابون معمولی و آب گرم هم میتوانید استفاده کنید یا از پزشک خود بپرسید که چه پاککنندهای برای دندان مصنوعی شما توصیه میکند.
- هیچ وقت از پاککنندههای پودری خانگی یا سفیدکننده برای تمیز کردن دندان مصنوعی استفاده نکنید.
دندان مصنوعی خود را در جای مناسب قرار دهید: وقتی دندان مصنوعی در دهان شما نیست، آن را درون محلول پاککنندۀ دندان مصنوعی یا آب گرم بگذارید. از آب داغ استفاده نکنید زیرا ممکن است دندان مصنوعی شکل خود را از دست بدهد.
از خلال دندان استفاده نکنید: خلال دندان به دندان مصنوعی آسیب میرساند.
گذاشتن دندان مصنوعی در ابتدا سخت خواهد بود. کمی طول میکشد تا به آن عادت کنید. اما با مراقبت خوب از دندان مصنوعی و سالی دو بار مراجعه به پزشک برای معاینه منظم میتوانید از مشکلاتی که ممکن است برای دندان مصنوعی پیش بیاید جلوگیری کنید. اگر متوجه تغییراتی در جازدن دندان مصنوعی شدید یا با هر مشکل دهانی دیگر روبهرو شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.