در زمان تولد مغز کودک شما دارای ۱۰۰ میلیارد نورون است. در طول سالهای ابتدایی رشد، مغز کودک دستخوش تغییرات شگفت انگیزی در رشد و نمو میشود و در هر ثانیه بیشتر از ۱ میلیون عصب مغزی او به یکدیگر وصل میشوند.
عوامل زیادی بر توسعه مغز و رشد آن تاثیر میگذارند. بعضی از این عوامل شامل روابط کودک، تجربیات و محیط هستند. در یک محیط مناسب شانس بیشتری برای اتصال سلولهای عصبی مغز به یکدیگر وجود دارد.
این توسعه بیشتر باعث حرف زدن بهتر کودک، منطقیتر شدن او و افزایش مهارتهای او خواهد شد. نقش شما در این توسعه، به عنوان پدر و مادر، میتواند بسیار زیاد باشد.
این ۱۰ کار را انجام دهید تا رشد و نموی مغز کودکتان افزایش یابد:
۱- در طول دوره بارداری سیگار نکشید
برای اینکه کودکتان قبل از تولدش شروعی سالم داشته باشد، اولا خودتان به هیچ وجه نباید سیگار بکشید و دوما در کنار افراد سیگاری قرار نگیرید. سیگار یکی از مضرترین چیزها برای کودک متولد نشده است.
ترکیبات شیمیایی مضری که در سیگار وجود دارد، میتواند اثرات بسیار مخربی روی مغز کودکتان بگذارد. وقتی که در طول حاملگیتان سیگار میکشید سم آن وارد جریان خونتان میشود. این سم از طریق خون وارد بدن کودک میشود و حتما میدانید خون شما تنها منبع کودک برای اکسیژن و مواد غذایی است.
۲- به کودکتان شیرمادر بدهید
شیر مادر برای کودکان تازه متولد بسیار مهم است. جدا از اینکه این شیر سیستم ایمنی کودک را میسازد، برای مغز او هم خوب است. چربی و کلسترولی که در شیر مادر موجود است باعث رشد و نمو مغز کودک میشود.
خب پس این هم یک دلیل محکم دیگر برای دادن شیر خودتان به کودک. تغذیه با شیر مادر در هفتههای ابتدایی تولد باعث افزایش قابل توجه هوش کودک میشود و مهارتهای او را افزایش میدهد.
۳- از همان ابتدا کودک را با موزیک آشنا کنید
هر چه زودتر بهتر! بهتر است هر چه زوتر برای کودک خود موزیک پخش کنید، چرا که باعث رشد و نموی بیشتر مغزش میشود. گوش دادن به موزیک باعث آزاد شدن هورمون دوپامین در بدن میشود که انگیزه یادگیری را افزایش میدهد. موزیک باعث شادی کودک میشود و فهم و درک او را بیشتر میکند.
اگر از سنین پایین به کودکتان موسیقی یاد دهید، سرعت رشد و توسعه مغز او را به طور قابل ملاحظهای بالا میبرید.
۴- ساعات تلویزیون دیدن کودکتان را کمتر کنید
مهم نیست در روز چقدر مشغله دارید، از این به عنوان بهانهای برای اجازه دادن ساعات بیشتر دیدن تلویزیون یا بازی با کامپیوتر به کودک استفاده نکنید. در حقیقت مطالعهای در اینباره انجام شده و مشخص شده است که نگاه کردن به صفحه وسایل الکترونیکی برای کودکان زیر ۲ سال یا بزرگتر نباید از روزی ۱ الی ۲ ساعت بیشتر باشد.
دیدن تلویزیون بیش از حد به درس کودک آسیب میزند، وقت او را برای انجام بازیهای خلاقانه میگیرد و باعث بروز مشکلاتی نظیر چاقی، خشونت و مشکلات خواب میشود.
۵- برای کودکتان کتاب بخوانید
به عنوان پدر و مادر این وظیفه شما است که از سنین خیلی کم هم کودک را به کتاب خواندن علاقهمند کنید. برای این کار باید از زمانی که کودک بسیار کوچک است هر روز برای او کتاب بخوانید. میتوانید این را به یک برنامه روتین قبل از خواب تبدیل کنید. حتی اگر کودکتان آنقدر کوچک است که هنوز معنی کلمات را نمیفهمد، این را متوجه میشود که شما دارید اطلاعاتی را از کتاب میگیرید و این باعث علاقه او به خواندن خواهد شد.
۶- ورزش بسیار مهم است
فرقی ندارند کودکتان خیلی کوچک است یا دیگر بزرگ شده، ورزش برای همه در همه سنین مهم است، حتی برای نوزادان. این ورزش، هر چقدر هم که ساده باشد، راهی است برای توسعه و رشد و نموی بیشتر مغز کودکتان. ورزش به افزایش حافظه کمک میکند، ظرفیت یادگیری را بالا میبرد و از ابتلا به بسیاری از بیماریها در سنین بالاتر جلوگیری میکند.
ورزش گردش خون را افزایش میدهد و خون و اکسیژن بیشتری به مغز میرساند.
۷- رژیم غذایی سالم و مقوی برای کودک در نظر بگیرید
عادت خوردن غذاهای سالم باید از کودکی در بچهها شکل بگیرد. بدن در حال رشد بچه ها به غذاهایی سالم و مقوی نیاز دارد، اما نه فقط برای رشد فیزیکی. خوردن غذاهای سالم برای رشد ذهنی کودک هم لازم است.
برای فراهم کردن مواد مغذی مورد نیاز بدن کودک به او اسفناج، توت، سیب، بلغور جو دوسر، کلم بروکلی، شکلات تلخ، پرتغال، هندوانه، شیر و انواع مغزها را بدهید.
از فست فود، هله هوله و غذاهای پر قند دوری کنید.
۸- به کافئین نه بگویید
کافئین در نوشیدنیهای انرژیزا، نوشابهها و آدامسها یافت میشود. مصرف زیاد کافئین میتواند جلوی توسعه و رشد مغز کودک را بگیرد. کافئین ارتباط بین سلولهای مغزی را بر هم میزند. پس برای اینکه رشد و نموی مغز کودکتان با مشکلی مواجه نشود، بسیار مواظب غذاهای مصرفی او باشید.
۹- اسباب بازیهای خلاقانه برای او تهیه کنید
تعداد بیشماری اسباب بازی در فروشگاهها وجود دارد. اما برای اینکه رشد مغز کودکتان را تقویت کنید، باید تعدادی اسباب بازی خلاقانه هم برای او بخرید.
بازی کردن با اسباب بازیهای مناسب به کودک کمک میکند مهارتهایش را افزایش دهد. نیازی نیست اسباب بازیهای گران قیمت برای او تهیه کنید. تنها کافی است این اسباب بازیها ایمن و ساده باشند و به قوه خیال کودک اجازه خیال پردازی و خلاقیت دهند.
۱۰- با کوچولوتان وقت بگذرانید
آخرین مورد اما نه کم اهمیت ترین، با کودکتان وقت بگذرانید تا رشد مغز او افزایش یابد. مهارت صحبت کردن از همان ابتدای تولد کودک در حال توسعه است، پس از همان ابتدا در هنگام شیر دادن به او یا در هر موقعیت دیگری با او صحبت کنید و یا برای او آواز بخوانید. وقتی در بیرون از خانه در حال قدم زدن هستید، به اشیا اشاره کنید و اسم آنها را به کودک بگویید.