پاسخ این سؤالات و دیگر حقایق در مورد کرم ضدآفتاب را پیدا کنید.
پوستی که خورشید به آن آسیب رسانده: آفتابسوختگی، ملانوما و دیگر دلایل برای دوری از خورشید
کرم ضدآفتاب: درست یا غلط
۱- هر چه SPF بالاتر باشد محافظت بیشتر است
غلط است. البته به نظر درست میآید که اگر SPF یا عامل محافظت در برابر خورشید ۱۰۰ باشد باید دو برابر محافظت بیشتری نسبت به SPF 50 داشته باشد. اما تأثیر آن تنها چند درصدی بیشتر نیست. ضدآفتابهایی که SPF در آنها ۱۵ است ۹۳ درصد در برابر تشعشعات خورشید پوست را محافظت میکنند و کرمهایی که SPF 30 هستند تا ۹۷ درصد. مونا گوهرا، متخصص پوست در دانبِری و استادیار بالینی در دپارتمان پوست دانشگاه یِل، گفت: « اگر در وهلۀ اول، به اندازۀ کافی کرم ضدآفتاب روی پوست نمالید، این اعداد بیربط هستند.» مطالعات نشان میدهد بیشتر افراد به اندازۀ کافی کرم نمیزنند. گوهرا در ادامه افزود: «برای محافظت بیشتر یک تا ۲ اونس (اندازۀ یک توپ پینگپونگ) کرم ضدآفتاب را ۳۰ دقیقه قبل از بیرون رفتن استفاده کنید و هر دو ساعت یک بار، بعد از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، دوباره آن را استعمال کنید.»
صرف نظر از اینکه شرایط جوی چگونه است ، هر روز کمی کرم، به اندازۀ یک سکۀ دلار نقره، روی صورت بمالید؛ توجه داشته باشید که SPF فقط به محافظت پوست در برابر اشعۀ فرابنفش B (اشعۀ سوزان) اشاره دارد نه اشعۀ فرابنفش A (اشعۀ پیری). شما باید خود را در برابر هر دو اشعه محافظت کنید زیرا هر دو میتوانند منجر به سرطان پوست شوند.
۲- استفاده از کرم ضدآفتاب SPF که محصول سال گذشته است اشکالی ندارد.
درست است. به گفتۀ دکتر جوردانا گیلمن، متحصص پوست در نیویورک سیتی، تاریخ مصرف بیشتر کرمهای ضدآفتاب حدوداً تا دو سال اعتبار دارد. اگر شما به طور صحیح از کرم ضدآفتاب استفاده کنید، هیچ چیزی از آن باقی نمیماند زیرا با مصرف یک تا ۲ اونس از کرم ضدآفتاب میتوان همۀ بدن را پوشش داد. یک قوطی ۴ اونسی باید تقریباً برای ۴ بار استفاده دوام بیاورد.
۳- کرم ضدآفتاب را باید فقط در مناطقی از پوست استعمال کرد که در معرض آفتاب قرار میگیرند.
غلط است. گیلمن متذکر شد که SPF در یک تیشرت معمولی ۷ است. پارچههای تیرهتر با بافت متراکمتر محافظت بیشتری دارند اما استفاده از کرم ضدآفتاب در سرتاسر بدن، قبل از پوشیدن لباس، ایمنی بیشتری دارد. بهتر از همه این است که لباسهایی بپوشیم که از الیاف محافظ در برابر اشعۀ فرابنفش ساخته شدهاند. این لباسها دارای رنگیزۀ بیرنگ و جاذب اشعۀ فرابنفش هستند و بیشترشان عامل محافظت در برابر اشعۀ فرابنفش ۵۰ (UPF 50) دارند که از پوست در برابر هر دو اشعۀ فرابنفش A و B محافظت میکند.
نمیخواهید برای پر کردن کمد خود از لباسهای تابستانی جدید هزینه کنید؟ پودر لباسشویی خود را با محصول شویندۀ SPF که مخصوص ماشین لباسشویی است همراه کنید.
۴- استفاده از مواد آرایشی که SPF دارند مثل این است که به طور مرتب از کرم ضدآفتاب صورت استفاده میکنید.
غلط است. به طور حتم، استعمال مواد آرایشی که SPF دارند بهتر از عدم استفاده از آنهاست اما به اندازۀ استفاده از لوسیون ضدآفتاب مخصوص صورت در زیر آرایش مؤثر نیست. در کل، بیشتر مواد آرایشی که روی صورت میمالید اشعۀ فرابنفش را عبور میدهند.
گیلمن میگوید: «برای اینکه آرایش بیشترین میزان محافظت در برابر اشعۀ فرابنفش را داشته باشد باید لایهای خیلی ضخیم از آن روی پوست مالیده شود که البته بیشتر خانمها دوست ندارند.»
پس اگر قصد دارید یک زیرسازی قوی زیر آرایش خود انجام دهید، ابتدا یک لایه لوسیون که دارای کرم ضدآفتاب است روی صورت بزنید و سپس مواد آرایشی را روی آن بمالید.
۵- کرم ضدآفتاب سرطانزا است
غلط است. دکتر اِمی وِشلر، متخصص پوست و نویسندۀ کتاب ارتباط با زییایی ذهن: ۹ روز برای از بین بردن استرس پیری و داشتن پوستی جوانتر و زیباتر ( Mind-Beauty Connection: 9 Days to Reverse Stress Aging and Reveal More Youthful, Beautiful Skin)، میگوید: «تنها راهی که کرم ضدآفتاب میتواند برای سلامت خطرناک باشد، جذب شدن آن در بدن است که چنین چیزی رخ نمیدهد. وی میگوید: «تشعشعات فرابنفش، مدتها قبل از اینکه به اعماق پوست نفوذ کند، مولکولهای شیمیایی در برخی کرمهای ضدآفتاب را نسبتاً سریع میشکند.»
هنوز نگران هستید؟ از کرم ضدآفتابی استفاده کنید که حاوی اجزای مسدودکنندۀ فیزیکی مانند اکسید روی و اکسید تیتانیوم هستند که مانند سدی محافظ روی سطح پوست میمانند. لازم نیست خودتان را با استفاده از کرمهای ضدآفتاب کودکان گول بزنید. این کرمها الزاماً حاوی مسدودکنندههای فیزیکی نیستند.
همچنین، شما باید بر روی برچسب بطری کرم ضدآفتاب قسمت اجزای مؤثر (active ingredients) را بخوانید تا ببینید کرم ضدآفتاب شامل چه محتویاتی است. حتی محتویات هر محصول ممکن است از سالی به سال دیگر متفاوت باشد.
۶- با استفاده از کرم ضدآفتابی که ضدآب است، به استعمال مجدد آن بعد از شنا نیازی نیست.
غلط است. ولشر میگوید: «هیچ کرم ضدآفتابی واقعاً ضدآب نیست. FDA هم این امر را تأیید میکند. کرمهای ضدآفتاب اجازه دارند خودشان را "مقاوم در برابر آب" بنامند نه "ضدآب". برچسب روی جعبۀ آنها نیز نشان میدهد که چقدر در برابر آب مقاوم هستند.
اگر شما طول استخر را شنا میکنید یا در اقیانوس تنی به آب زدهاید، هر دو تا سه ساعت یک بار و هر بار که از آب بیرون میآیید، باید کرم ضدآفتاب را تجدید کنید.
۷- استفاده از کرم ضدآفتاب موجب کمبود ویتامین دی میشود
غلط است. شکی در این نیست که شما به ویتامین دی نیاز دارید. وقتی شما در معرض نور خورشید قرار میگیرید بدن شما میتواند این ویتامین را بسازد. اما به این معنی نیست که ویتامین دی از SPF رد نمیشود.
دکتر برت کلدیرون، متخصص پوست در دانشگاه سینسیناتی، گفت: «شما با وجود کرم ضدآفتاب هم میتوانید ویتامین دی بسیاری از نور خورشید جذب کنید.»
وقتی شما پیر میشوید یا هوا زمستانی است، ساختن ویتامین دی به سختی صورت میگیرد. اما باز هم میتوانید ویتامین دی را از غذاهای مغذی یا مکملها کسب کنید. مؤسسه دارو توصیه میکند که بیشتر بزرگسالان ۶۰۰ واحد ویتامین دی در روز کسب کنند. برخی افراد به میزان بیشتری نیاز دارند. بنابراین با پزشک یا درمانگر خود مشورت کنید.
۸- ضدآفتابهایی که آنتیاکسیدان دارند در برابر اشعۀ فرابنفش A و B محافظت بهتری دارند.
درست است. با اینکه آنتیاکسیدانها اجزای مؤثری در ضدآفتاب نیستند اما مکملی عالی برای SPF هستند. ضدآفتاب به تنهایی مانع از تمام تشعشعات مضر خورشید نمیشود. حتی SPF 50 تنها جلوی ۹۸ درصد از تشعشعات فرابنفش را میگیرد. گوهرا میگوید: «آنتیاکسیدانها اجزای خوبی برای گرفتن اشعۀ فرابنفشی است که از ضدآفتاب به طور موزیانه رد میشوند.» ضدآفتاب با آنتیاکسیدان القا میشود؛ درست مثل عصارۀ چای سبز که دوستدار پوست است یا پلیفنول گوجهفرنگی و توت. این مواد در حضور نور فرابنفش تشکیل رادیکالهای آزاد را کاهش میدهند. رادیکالهای آزاد اجزای شیمیایی ریزی هستند که روی پوست خرابکاری میکنند و منجر به سرطان پوست میشوند.