دکتر رازعان معروف، متخصص بیهوشی از آکسفورد میگوید خوردن بیشازاندازه غذا در ساعاتی که روزه نیستید، ممکن است ضرر داشته باشد. وی پیشنهاد میکند در امر روزهداری انضباط داشته باشید. روزهداری میتواند فرصتی برای کاهش وزن و بهکارگیری رژیم غذایی سالمتر فراهم آورد.
پیام مهم ماه رمضان، خودلگامی و کنترل نفس است. این روند را نباید در پایان روز و به هنگام افطار فراموش کرد.
یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید
افراد روزهدار بایستی حداقل دو وعده در روز غذا بخورند؛ قبل از طلوع خورشید (سحر) و بعد از غروب خورشید (افطار).
طبق گفته دکتر معروف، مواد غذایی که در این دوران مصرف میکنید نباید تفاوت زیادی با رژیم غذایی روزهای عادی داشته باشد. این وعدهها بایستی شامل مواد غذایی از تمام گروههای اصلی باشد:
- انواع میوه و سبزی
- نان، غلات و سیبزمینی
- گوشت، ماهی یا جایگزینهای آنها
- شیر و مواد غذایی لبنی
- مواد غذایی حاوی چربی و شکر
مواد غذایی سرشار از فیبر نیز به آهستگی هضم میشوند. از جمله این مواد غذایی میتوان به سبوس، غلات، گندم سبوسدار، انواع دانه، سیبزمینی با پوست، سبزیهایی همچون لوبیا سبز و تقریباً تمام میوهها از جمله زردآلو، آلو و انجیر اشاره کرد.
از مصرف یک سری مواد غذایی در ماه رمضان بایستی اجتناب کرد. این مواد غذایی به سرعت میسوزند. از جمله این مواد غذایی میتوان به مواد غذایی فرآوری شده اشاره کرد که حاوی کربوهیدراتهای فرآوری شده مانند شکر و آرد سفید هستند. همچنین مواد غذایی چرب مانند انواع کیک، بیسکویت، شکلات و شیرینی نیز جزو این دسته هستند و به سرعت هضم میشوند.
همچنین بهتر است از نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند چای، قهوه و نوشابه مصرف نکنید. کافئین ادرارآور است و باعث میشود بدن آب بیشتری از دست بدهد.
مواد غذایی سالم کدماند؟
در وعده سحر بایستی مواد غذایی سالم و متعادل بخورید که سیرکننده هستند و انرژی کافی برای ساعتهای طولانی را فراهم میآورند.
در وعده سحر بایستی از مواد غذایی که دیرتر هضم میشوند مانند نان پیتا، سالاد، غلات به ویژه جو دوسر یا نان تست مصرف کنید. بدین طریق انرژی حاصل از این مواد غذایی دیرتر و به آرامی آزاد میشود.
همچنین حائز اهمیت است که مایعات حاوی ویتامین مانند آبمیوه یا خود میوه را مصرف کنید. برخی افراد نوشیدنیهای مختص ورزشکاران را مصرف میکنند تا نمک موردنیاز بدن تأمین شود.
افراد روزهدار معمولاً روزه خود را با خرما افطار میکنند. خرما یک انفجار انرژی فراهم میآورد. انواع آبمیوه نیز چنین تأثیری دارند. سعی کنید با میزان زیادی آب افطار کنید تا آب ازدسترفته بدن تأمین شود.
کدام مواد غذایی را نباید مصرف کرد؟
- غذاهای سرخکرده
- غذاهای سرشار از شکر و چربی
- غذاهای سرشار از چربی پخته
جایگزینهای سالم
- گوشت یا مرغ گریل شده
- کیکهای خانگی
- شیرینیهای مبتنی بر شیر و انواع پودینگ
کدام روشهای پخت مواد غذایی مناسب نیستند؟
- سرخ کردن در روغن زیاد
- استفاده بیشازاندازه از روغن در غذاها
1 نظر
عالی بود