بافتبرداری یا بیوپسی یک روش استاندارد برای تشخیص سرطان است. تیم پزشکی از سوزنها یا دستگاههایی برای برداشتن بخشهایی از تومور استفاده میکنند تا بتوانند تشخیص دهند تومور فرد خوش خیم است یا بد خیم.
اما رویکردی دیگر، به اسم بیوپسی مایع، کمتر تهاجمی است و قدرت تشخیص سرطان در این روش از بیوپسی سنتی بالاتر است.
در این روش، هنگامی که تومور در جریان خون فرد رها شده است، از خون او برای تشخیص علائم سلولها یا DNA های جهش یافته استفاده میکنند. دکتر دیوید میاموتو، استادیار انکولوژی رادیولوژی در دانشکده پزشکی هاروارد گفت: با نمونه برداری ازDNA یا سلولهای توموری در خون، میتوانیم واکنشها را پیشبینی و نظارت کنیم بدون اینکه روند بیوپسی تهاجمی را برای بیمار در پیش بگیریم و احتمالا سرطان را قبل از اینکه فرصت گسترش پیدا کند تشخیص دهیم.
مزایای بیوپسی مایع
یک بیوپسی سنتی شامل برداشتن یک نمونه بافت از یک تومور برای تجزیه و تحلیل سلولها است. سپس پزشکان میتوانند تعیین کنند که آیا سرطان وجود دارد یا خیر و در صورت وجود، رشد آن تا چه اندازه میتواند سریع باشد یا گسترش یابد و بر اساس این اطلاعات بهترین گزینه درمان را انتخاب کنند.
با این حال این رویکرد یک سری جنبههای منفی نیز دارد. این روش تهاجمی و اغلب دردناک است، زیرا نمونه بافت معمولا با یک سوزن یا پروب برداشته میشود. به علاوه، نمونه بیوپسی ممکن است یک پاسخ قطعی ارائه ندهد. بدست آوردن یک نمونه بافت مناسب ممکن است مشکل یا حتی غیرممکن باشد، زیرا تومور ممکن است درون عمق بدن باشد یا در یک ارگان حیاتی و بحرانی بدن قرار گرفته باشد.
در مقایسه با چندین مطالعه، مشخص شده است که بیوپسیهای مایع میتوانند DNA های خاص سرطانی را در بیش از ۸۵ درصد از بیماران مبتلا به سرطانهای پیشرفته پیدا کنند. بیوپسی مایع همچنین میتواند به شناسایی سرطانهایی کمک کند که بیوپسی بافتبرداری از تشخیص آن عاجز است.
همچنین مطالعه ای به صورت آنلاین توسط مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، که نشان داد قدرت بیوپسیهای مایع در تشخیص وجود سرطان در مراحل اولیه سرطان پانکراس یا لوزالمعده دو برابر بیشتر از بیوپسیهای بافتی است.
علاوه بر این با بیوپسی مایع میتوان متوجه شد که چه زمانی یک روش درمان سرطان دیگر کارساز نیست.
در یک آزمایش در کنگره جهانی سرطان معده در سال ۲۰۱۷ با استفاده از بیوپسی مایع متوجه شدند که درمان بر روی ۴۰ نفر که مبتلا به انواع مختلف سرطان های دستگاه گوارشی بودند دیگر پاسخ نمیدهد.
این آزمایش جهشهای ژنتیکی در ۳۱ فرد را تشخیص داد که باعث شده بود بدن آنها در مقابل درمان از خود مقاومت نشان دهند. بیوپسیهای بافتی این جهشها را نشان نداد.
نقش بیوپسی مایع در آینده
در حال حاضر، از بیوپسی مایع هنوز همراه با بیوپسی بافت برداری استفاده میشود. افرادی که ابتدا با بیوپسی مایع سرطان آنها تشخیص داده میشود، باز هم از بیوپسی بافتی به منظور تایید تشخیص و راهنماییهای درمانی بهره میبرند.
دلیل این رویکرد دو طرفه این است که حتی اگر بیوپسیهای مایع یک رکورد خوب برای دقت داشته باشند، اما در بعضی افراد ممکن است سرطان را تشخیص ندهد، و گاهی اوقات نیز به اشتباه تشخیص دهد که سرطان وجود دارد در صورتی که اینطور نیست.
حتی اگر بیوپسیهای مایع میزان موفقیت بالایی داشته باشند، اما ممکن است در بسیاری از مردم نتایج اشتباهی را نشان دهد یا نتواند به خوبی سرطن را تشخیص دهد که در نتیجه میتواند جان میلیون ها نفر را تحت تاثیر قرار دهد.