فرقی ندارد که یک باغچه درون خانه دارید یا تنها چند گلدان کوچک، باید این نکات را بدانید تا در پرورش هر گیاهی موفق شوید.
تازه به یک شهر بزرگ سفر کرده اید و خانهتان باغچه ندارد و میخواهید در درون خانه گیاه پرورش دهید؟ خب این کار امکان پذیر است. گیاهان درون خانه نگهداری زیادی لازم ندارند و میتوان آنها را به راحتی در گوشهای از خانه بر لبه پنجره، درون بالکن یا گوشه اتاق پرورش داد.
گیاهان اکسیژن تولید میکنند و با این کار هوای خانه را بهبود میبخشند. همچنین گیاهان خاصی هستند که هوای خانه را تصفیه هم میکنند (نام این گیاهان در پستهای قبلی بخش طبیعت آمده است). پس اگر در شهری بزرگ و شلوغ زندگی میکنید و هر روز با آلودگی هوا، مه و دوده دست به گریبان هستید، با پرورش گیاه در خانه میتوانید وضعیت هوای داخل را بهبود ببخشید.
از کجا شروع کنیم؟
قبل از اینکه شروع به درست کردن یک باغچه درون خانه بکنید، فاکتورهایی هستند که باید آنها را در نظر بگیرید.
-
فضایی که در اختیار دارید
اجاره آپارتمانها ارزان نیست و اکثر افراد سعی میکنند تا جایی که میشود خانهای کوچکتر اجاره کنند تا هزینههاشان کمتر شود. به همین دلیل ممکن است فضای کمی برای درست کردن باغچه در درون خانه داشته باشید. زمانی که به دنبال جایی برای درست کردن باغچهتان یا قرار دادن گلدانهای گیاهانتان هستید، دسترسی به نور طبیعی را در نظر بگیرید و همچنین از قرار دادن گیاهان در مکانهایی پر رفت و آمد در خانه اجتناب کنید. مطمئنا نمیخواهید هر روز کسی با گلدانهاتان برخورد کند یا مجبور شوید برای دسترسی به یخچال ابتدا باغچهتان را دور بزنید.
-
خاک یا مخلوطهای غیر خاکی
خاک معمول باغچههای بیرون برای درست کردن باغچه درون خانه مناسب نیست چرا که اولا این نوع خاک برای شرایط فضای بیرون از خانه کارآمد خواهد بود و دوما پر از علف هرز و حشرات مختلف است. برای کاشت گیاهان درون خانه هم میشود از خاکهای آماده استفاده کرد و هم میتوانید خودتان خاک درست کنید. خاک گیاهانی که در گلدان کاشته میشوند زودتر از گیاهان داخل باغچه خشک میشود در نتیجه گیاهان گلدانی به آبیاری منظم نیاز دارند. آبیاری بیش از حد باعث پوسیده شدن ریشه گیاه میشود و آبیاری زیاد باعث ریزش برگ.
-
مواد غذایی ارگانیک
از آنجایی که گیاهان درون خانه درون زمین کاشته نمیشوند، باید مرتبا به آنها کود بدهید. برای کود دادن باید هر گیاه و نیازهای بخصوص آن را در نظر بگیرید و با توجه به آن کودی مناسب تهیه کنید. معمولا کودهایی که برای گیاهان زینتی آپارتمانی ساخته شده اند، برای اکثر گیاهان زینتی مناسب هستند. اما گیاهانی هم وجود دارند که باید با کود مخصوص خودشان تغذیه شوند. گیاهانی مثل بنفشه آفریقایی، کاکتوس و ساکولنت، بامبو و … . اگر دوست ندارید به گیاهانتان کودهای شیمیایی دهید، میتوانید خودتان کمپوست درست کنید و گیاه را با کمپوست کود دهی کنید.
-
نور
نور حتی از کود هم برای گیاهان واجبتر است. نور باعث میشود گیاهان فتوسنتز انجام دهند و غذا سازی کنند، بدون نور گیاه غذایی برای خوردن ندارد و ضعیف و زرد میشود و سرانجام میمیرد. ساختمانهای بلند یا درختانی که در کنار خانهتان وجود دارند باعث جلوگیری از رسیدن نور به خانهتان خواهند شد و در نتیجه حتی اگر گلدانهاتان در جلوی پنجره باشند، باز هم نور کافی به آنها نمیرسد. در فصل زمستان هم همین حالت به وجود میآید و نور طبیعی کم می شود. در این مواقع نور غیر طبیعی مشکل را حل خواهد کرد. لامپی (یا چند لامپ) تهیه کنید و در فاصله مناسب از گیاهانتان قرار دهید، مطمئن شوید این لامپ طول موجی برابر با طول موج خورشید دارد. لامپتان نباید خیلی روشن یا خیلی کم نور باشد.
-
رطوبت
کمبود رطوبت باعث پژمرده شدن، سوختگی نوک برگها و در آخر ریزش برگها شود. راههایی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان رطوبت مورد نیاز گیاهان خانگی را تامین کرد. اولین کار قرار دادن گیاهانتان در کنار هم است تا رطوبت بینشان بماند. تبخیر یکی از بهترین منابعی است که رطوبت مورد نیاز گیاهان را تامین میکند. قرار دادن ظرفی پر از آب در کنار گیاهانتان همان اثری را دارد که زندگی کردن در کنار دریا یا دریاچه. کار دیگری که میتوانید انجام دهید خرید یک دستگاه رطوبت ساز است که خود رطوبت محیط را تنظیم میکند. راه دیگر آن است که گیاه را در طول فصل رشد غبار پاشی کنید. غبار پاشی را با آب بدون املاح و هم دمای محیط انجام دهید. از آب مقطر هم میتوانید استفاده کنید. برای راحت شدن کار میتوانید از زیر گلدانی حاوی سنگریزه هم استفاده کنید. به این صورت که، زیر گلدانی را پر از سنگریزه کنید و نصف ارتفاع سنگ ریزهها آب درون زیر گلدانی بریزید و گلدان گیاه را روی آن قرار دهید.
-
دما
دما از شب تا روز و از فصلی به فصلی دیگر در حال تغییر است. گیاهان برای رشد و نمو به دمای خاصی نیاز دارند. هوای سرد باعث زرد شدن برگهای گیاه میشود در حالی که گرما باعث توقف رشد خواهد شد. هر گیاه به دمای خاصی بررای رشد و زنده ماندن نیاز دارد. معمولا گیاهان خانگی نیاز دمایی شبیه به هم دارند اما باز هم قبل از خرید هر گیاه باید درباره نیاز دماییاش تحقیق کنید تا اگر شرایط خانهتان مساعد نیست، آن را نخرید.
-
انتخاب گیاه
بعد از آنکه اطلاعات اساسی که برای باغبانی در درون خانه نیاز است را یاد گرفتید، نوبت به انتخاب گیاه مناسب برای کاشت میرسد. از آنجایی که معمولا در آپارتمان با کمبود جا مواجه هستیم، از خرید و پرورش گیاهانی که خیلی بزرگ میشوند و تمام فضا را اشغال میکنند خودداری کنید، مگر آنکه بخواهید خانهتان را به جنگل تبدیل کنید! گیاهان معمول آپارتمانی، گیاهان گلدار، سبزیجات، بنسایها، بوتهها و گیاهان کوچکی از این قبیل برای پرورش در داخل خانه مناسب هستند.
این را بدانید
کمبود فضای خانه نباید شما را از پرورش گلها و گیاهان مورد علاقهتان بازدارد. شما میتوانید در یک مربع کوچک هم باغی زیبا درست کنید. وسایل و تجهیزات مدرن به ما این اجازه را داده اند تا شرایط محیطی خاصی که هر گیاه نیاز دارد را برای آن شبیه سازی کنیم، پس بهانهای برای پرورش ندادن گیاهان نداریم. حتی گیاهانی که به طور طبیعی در محیط زیست و منطقه زندگی ما رشد نمیکنند را هم میتوان به وسیله اندکی تغییر در شرایط پرورش داد، مثلا با فراهم کردن شرایط مناسب حتی میتوان در درون خانه در ایران بلوبری پرورش داد!