پرورش گیاهان هوازی آسان است اما آبیاریشان خیلی ساده نیست! اما با روشها و متدهایی که در این مطلب به شما آموزش خواهیم داد مانند آب خوردن خواهد شد.
اگر جز افرادی هستید که فکر میکنید گیاه هوازی برای زنده ماندن تنها به هوا نیاز دارد حتما این مطلب را بخوانید. دلیل اینکه به این گیاهان گیاهان هوازی گفته میشود آن است که برای زندگی به خاک نیاز ندارند نه اینکه به آب نیاز ندارند. خب حالا که این مطلب برایتان روشن شد به سراغ این سوال میرویم که چگونه باید این گیاهان را آبیاری کرد؟
آیا باید به گیاهان هوازی آب بدهیم؟
در محل زندگی طبیعیشان، گیاهان هوازی رطوبت را از هوای اطرافشان جذب میکنند. در جنگلهای بارانی هوا همواره مرطوب است. اما اگر دارید این گیاهان را به عنوان گیاه خانگی پرورش میدهید باید رطوبتی که لازم دارند (و به احتمال زیادهوای خانه شما آن را ندارد) برای گیاه تامین کنید.
چطور بفهمیم گیاه هوازیمان به آبیاری نیاز دارد یا خیر؟
اگر گیاه هوازیتان شاداب به نظر نمیرسد و اندکی پژمرده شده، برگهایش لوله شده و قدرت همیشگیاش را ندارد، نیاز به آبیاری دارد.
آبیاری گیاهان هوازی
آب و هوا را در نظر بگیرید
گیاهتان به چه میزان آب نیاز دارد و چند وقت یک بار باید آن را آبیاری کنید؟ این به شرایط اقلیمی و فصل سال بستگی دارد. در تابستان که هوا گرم و خشک است، گیاه هوازیتان را بیشتر از قبل آبیاری کنید، مثلا یک بار در هفته. در زمستان که هوا سرد است هر دو تا سه هفته یک بار خیساندن گیاه در آب کفایت میکند. گیاهتان را زیر نظر بگیرید و اگر به نظرتان آمد آبیاری کمتر یا بیشتر از حد مورد نیازش است، دفعات آبیاری و میزان آن را بر حسب آن تغییر دهید.
گونه گیاه هوازیتان مهم است
بر طبق گونهای که دارید پرورش میدهید میزان آبیاری را تعیین کنید. درمورد نیازهای طبیعی گونه گیاهتان تحقیق کنید راجع به اینکه زادگاه طبیعیاش کجاست. آیا در مکانهای سایه دار و مرطوب جنگلهای بارانی میروید یا در مکانهای خشک و در آفتاب مستقیم؟ این را به خاطر داشته باشید که گیاهان هوازی خاکستری یا سفید رنگی که برگهایی ضخیمتر دارند آبیاری و رطوبت کمتری میخواهند.
بهترین آبی که میتوان برای آبیاری گیاهان هوازی استفاده کرد
درست مانند بقیه گیاهان، گیاهان هوازی هم آب کلر دار را تحمل نمیکنند. اگر از آب لوله کشی برای آبیاری گیاهانتان استفاده میکنید، حداقل برای ۱۲ ساعت و حداکثر به مدت ۲۴ ساعت آب را در جایی بگذارید تا کلر آن خارج شود و سپس با آن گیاه را آبیاری کنید. به این ترتیب کلر موجود در آب تبخیر میشود. اگر نوک برگ گیاهان هوازیتان سوخته، این نشانهای از کلر دار بودن آب آبیاریتان است. به جای آب لوله کشی میتوانید از آب باران، آب دریاچه و آب آکواریوم هم استفاده کنید. از استفاده از آبهایی که هیچ گونه ماده معدنی که مورد نیاز گیاهان هوازی است را ندارند خود داری کنید.
چطور گیاهان هوازیمان را آبیاری کنیم؟
گیاه را غبار پاشی کنید
یکی از معمول ترین متدهای آبیاری گیاهان هوازی غبار پاشی آنها است. با استفاده از یک بطری اسپری گیاهان هوازیتان را ۲ تا ۳ بار در هفته غبار پاشی کنید. اگر در منطقهای با هوای مرطوب زندگی میکنید و یا گیاهان هوازیتان را در گلخانه پرورش میدهید، این آبیاری برای گیاهان هوازیتان کفایت میکند. اما اگر در منطقهای خشک هستید غبار پاشی به تنهایی کافی نیست. پس چه کنید؟ به خواندن ادامه دهید.
خیساندن گیاه هوازی
خب از عنوان متن مشخص است که قرار است در این روش گیاه هوازیتان را در آب بخیسانید.
از این متد آبیاری یک بار در هفته استفاده کنید. بسته به اینکه در منطقهای سرد یا گرم و خشک زندگی میکنید مدت زمان ماندن گیاه در آب متفاوت خواهد بود. در منطقه سرد گیاه را ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در آب بخیسانید و در مناطق گرم ۳۰ تا ۶۰ دقیقه. هر ۳ هفته یک بارهم حمام خوبی به گیاه هوازیتان بدهید و آن را برای چند ساعت در آب بخیسانید،به خصوص در تابستانها.
– برای خیساندن گیاه هوازیتان به یک کاسه یا سطل نیاز دارید. این ظرف را با آبی هم دمای محیط پر کنید.
– گیاه را برای مدتی در این کاسه بخیسانید (مدت زمان لازم در بالا ذکر شد). مطمئن شوید سطح آب آنقدر بالا هست که تمام گیاه را درخود غوطه ور کند.
– بعد از اینکه گیاه را به خوبی خیساندید، گیاه را از آب خارج کنید و آن را برای مدتی برعکس کنید.
– گیاه را اندکی تکان دهید تا آب اضافی که در بین برگها مانده از آن خارج شود.
– قبل از اینکه گیاه را سر جایش قرار دهید مطمئن شوید آب اضافهای در بین شاخسار آن نمانده است و سطح گیاه خشک شده. اگر گیاه به راحتی خشک نمیشود آن را بر روی یک دستمال کاغذی قرار دهید و در نقطهای روشن بگذارید.
– وقتی گیاه خشک شد آن را به جای همیشگیاش برگردانید.
آبیاری بیش از حد گیاهان هوازی. آیا چنین چیزی ممکن است؟
گیاهان هوازی آب و مواد غذایی را از طریق ریشههاشان جذب نمی کنند، آنها این کار را به وسیله موهای نازک و کوتاهی که روی برگهاشان قرار دارند و تریکوم نامیده میشوند انجام میدهند. آنها آنقدری که نیاز دارند آب جذب میکنند. مشکل آبیاری بیش از حد زمانی به وقوع میپیوندد که شما گیاه را پس از خیساندن در آب به خوبی خشک نکنید. آب باقی مانده در بین شاخسار گیاه هوازی باعث پوسیدگی گیاه میشود. نگهداری گیاه در مکانی با گردش هوای ضعیف، درون شیشه تراریوم بسته و محیط مرطوب اشتباهی بزرگ است که آن هم باعث پوسیده شدن آن میشود.
نکته: همیشه نوع گیاه هوازی که پرورش میدهید، زادگاه طبیعی گیاه و اقلیم محیط زندگی خودتان را برای آبیاری گیاهتان در نظر بگیرید.