با این حال، استرس و نگرانی تنها مشکلاتی نیستند که تشخیص نادرست سرطان ایجاد میکند. هزینه انجام آزمایشهای تشخیص سرطان بسیار زیاد است. طبق یک تحقیق در آمریکا، آزمایشهای پزشکی غیرضروری که پس از تشخیص نادرست سرطان انجام میشود، سالانه به ازای هر نفر بیش از ۱۰۰۰ دلار هزینه دارد.
اگرچه بسیاری از شرایطی که باعث تشخیص نادرست سرطان میشوند، مانند تیرگی بخشی از عکس، عفونتها یا کیستهای خوشخیم رایج هستند؛ اما گاهی چیزی که اصلاً انتظارش را ندارید باعث میشود نتیجه آزمایش تشخیص سرطان به اشتباه مثبت گزارش شود.
در ادامه به شرایطی اشاره خواهیم کرد که دستگاههای پیشرفته شناسایی سرطان را به اشتباه میاندازند.
۱. خالکوبی
در سال ۲۰۱۲ پزشکان در کالیفرنیا به یک بیمار مبتلا به سرطان دهانه رحم گفتند سرطان وی در غدد لنفاوی ران و نشیمنگاهش نیز گسترش یافته است. زمانی که پزشکان برای خارج کردن سلولهای سرطانی جراحی را آغاز کردند، متوجه شدند آنچه فکر میکردند سلولهای سرطانی است، در واقع رنگدانههایی است که در اثر خالکوبیهای متعدد به وجود آمده است. جوهر خالکوبی در غدد لنفاوی وی انباشته شده و در اسکن بدنش نمایان شده بودند. این جوهر باعث شده بود پزشکان تصور کنند سلولهای سرطانی گسترش یافتهاند.
البته لازم نیست تمام افرادی که خالکوبی دارند، نگران شوند. طبق گزارش پزشکان معالج این خانم، خالکوبیهای وی بسیار زیاد بودند و بخش گستردهای از پاها و ران وی را پوشانده بودند. احتمالاً خالکوبیهای کوچک نمیتوانند باعث تشخیص نادرست سرطان شوند.
۲. جایگزینی هورمون
عکسی که در ماموگرافی گرفته میشود، ممکن است به دلایل مختلفی به اشتباه، سلولهای سرطانی را نشان دهد. از جمله عواملی که باعث تشخیص نادرست سرطان در ماموگرافی میشوند، استفاده از مکملهای استروژن است. جایگزینی هورمون که اغلب برای کاهش علائم یائسگی مانند گرگرفتگی و خشکی واژن استفاده میشوند، ممکن است باعث شود بافت سینه متراکمتر شود. بافت متراکم در ماموگرافی به صورت لکهای روشن ظاهر میشوند، درست مانند یک تومور. این امر باعث میشود بررسی عکس ماموگرافی سختتر شود.
۳. بیماری بوسه
با این که این بیماری نام بامزهای دارد؛ اما مونونوکلئوز عفونی شوخی نیست. علائمی همچون تب، گلودرد، سردردهای ضربهای مکرر و خستگی شدید به همراه این بیماری بروز میکنند. ویروسی که منجر به بروز این بیماری میشود، با لنفوم غیرهوچکینی (نوعی سرطان) نیز ارتباط دارد. علائم این دو بیماری شبیه یکدیگر هستند. در نتیجه ممکن است به جای یکدیگر اشتباه گرفته شوند. در یک تحقیق، بیماری ۱۳ الی ۱۸ بیمار که تصور میشد لنفوم دارند، در نهایت بیماری بوسه تشخیص داده شد.
بیماری بوسه که معمولاً افراد جوان را تحت تأثیر قرار میدهد، تنها مختص نوجوانان نیست. پزشکان در نیویورک یک زن ۵۷ ساله را معاینه کردند که تب مداوم داشت، دچار کاهش وزن شده بود و شبها عرق میکرد؛ گویی لنفوم داشت. به دلیل سن وی، پزشکان بیماری بوسه را در نظر نگرفتند؛ اما پس از آزمایش متوجه شدند وی به بیماری بوسه مبتلا شده است.