در ادامه به چند ماده غذایی که باعث تشکیل سنگ کلیه میشوند، اشاره خواهیم کرد.
۱. مواد غذایی سرشار از اکسالیت
سنگ کلیه در اثر تشکیل اکسالیت کلسیم ایجاد میشود. در نتیجه مصرف بیشازاندازه مواد غذایی سرشار از اکسالیت، احتمال بروز سنگ کلیه را افزایش میدهد. از جمله مواد غذایی سرشار از اکسالیت میتوان به اسفناج، ریواس، بامیه، چغندر، کلمبرگ، کرفس، شیر سویا، توتفرنگی و چغندر برگ اشاره کرد.
۲. ماهی ساردین
افرادی که در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند، بایستی از مصرف مواد غذایی سرشار از پورین مانند ماهی ساردین خودداری کنند. مصرف بیشازاندازه پورین باعث افزایش اسید اوریک در ادرار شده و منجر به بروز سنگ کلیه اسید اوریکی میشود. از جمله مواد غذایی دیگری که سرشار از پورین هستند، میتوان به ماهی آنچووی، گوشت اندامهای داخلی، اسکالوپ، میگو و مخمر شیرینیپزی اشاره کرد.
۳. گوشت قرمز
گوشت قرمز سرشار از اسید اوریک است؛ یکی از علل رایج تشکیل سنگ کلیه.
۴. نوشیدنیهای حاوی دیاکسید کربن
مصرف مداوم نوشیدنیهای حاوی دیاکسید کربن مانند سودا، نوشیدنیهای انرژیزا و آبمیوههای قوطی نیز احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش میدهد.
۵. سویای تخمیرنشده
دانههای سویا و مواد غذایی بهدستآمده از سویا که از طریق مهندسی ژنتیک تولید شدهاند، برای بدن مضر هستند و بر روی کلیهها تأثیر منفی میگذارند. این مواد غذایی میزان زیادی اکسالیت دارند که با کلسیم موجود در کلیهها پیوند خورده و سنگ کلیه میسازد.
۶. کربوهیدراتهای فرآوری شده
کربوهیدراتهای فرآوری شده مانند شکر، برنج سفید، آرد تصفیهشده و غیره باعث میشوند بدن میزان زیادی انسولین تولید کند که منجر به رها شدن کلسیم از استخوانها و دفع آن از طریق مجاری ادراری میشود.
۷. کافئین
مصرف کافئین بیشازاندازه چه به صورت نوشیدنی باشد و چه به صورت ماده غذایی جامد، دفع کلسیم در ادرار را افزایش میدهد که در نهایت منجر به بروز سنگ کلیه میشود. در نتیجه روزانه بیشتر از ۲ فنجان قهوه یا ۳ فنجان چای ننوشید.
۸. شیرینکنندههای مصنوعی
بیشتر افراد از شیرینکنندههای مصنوعی به جای شکر در قهوه یا چای استفاده میکنند تا کالری کمتری وارد بدن شود. با این حال، اگر شیرینکنندههای مصنوعی به طور مرتب استفاده شوند، ممکن است بر روی عملکرد کلیهها تأثیر منفی میگذارد.
۹. نمک
مصرف میزان زیادی نمک سر میز غذا، منجر به بروز سنگ کلیه میشود. مصرف بیشازاندازه سدیم، باعث حبس آب در بدن میشود. در نتیجه کلیهها نمیتوانند سدیم اضافی را از بدن خارج کنند. همچنین نمک سطح کلسیم ادرار را افزایش داده و سطح سیترات را که مانع تشکیل سنگ کلیه میشود، کاهش میدهد.
0 نظر
ممنون جالب بود