اگر صدایی کمی گرفته و یا گلو درد دارید، ممکن است دچار سرماخوردگی یا یک دوره آنفولانزا شده باشید. اما اگر مدت مدیدی این علائم را تجربه کردهاید، ممکن است دلیل آن ویروس نباشد بلکه از دریچه اسفنکتر مری تحتانی شما ایجاد شده باشد. این دریچه، عضلهای است که عبور بین مری و معده را کنترل میکند، و هنگامی که به طور کامل بسته نشود، اسید معده و مواد غذایی به داخل مری باز میگردند. اصطلاح پزشکی برای این فرآیند، “ریفلکس معده” نام دارد. جریان بازگشت اسید معده را ریفلکس اسید مینامند.
رفلکس اسید میتواند باعث گلودرد و کوفتگی شود و به معنای واقعی کلمه ممکن است طعم بدی در دهان شما ایجاد کند. هنگامی که ریفلکس اسید باعث ایجاد علائم مزمن میشود، به عنوان “اختلال ریفلکس معده” یا (GERD) شناخته میشود. شایعترین علامت GERD، سوزش سر دل است – درد در قسمت فوقانی شکم و قفسه سینه که گاهی احساس میکنید دچار حمله قلبی شدهاید.
[miptheme_quote author=”” style=”boxquote text-center”]دکتر “ژاکلین گرگ”، متخصص گوارش و استادیار پزشکی دانشکده پزشکی هاروارد و نویسنده این مطلب گفت: سه شرط – ترخیص نامطلوب غذا یا اسید از مری، اسید بیش از حد در معده، و تاخیر در خالی شدن معده – به ریفلکس اسید کمک میکند.[/miptheme_quote]
اگر بارها و بارها سوزش سر دل و یا سایر علائم ریفلاکس اسید را تجربه کردهاید، ممکن است موارد زیر کمک کننده باشند:
1- کم کم و آهسته بخورید
هنگامی که معده بسیار پر است، میتواند رفلکس بیشتری را به مری وارد کند. اگر مشکل ریفلکس اسید معده دارید، بهتر است گاهی اوقات برنامه غذایی خود را عوض کنید – یعنی وعدههای غذایی کوچک و بیشتر به جای سه وعده بزرگ روزانه.
2- از خوردن برخی غذاهای خاص خودداری کنید
یک بار به افرادی که دارای ریفلکس اسید بودند، دستور داده شد که همه، جز خالصترین غذاها را از رژیمهای غذایی خود حذف کنند. اما دیگر اینگونه نیست. دکتر گرگ میگوید: “ما از دورانی که شما نمیتوانید چیزی بخورید، تکامل یافتهایم. “اما هنوز هم برخی از غذاها وجود دارند که احتمال ابتلا به ریفلکس اسید را بالا میبرند، از جمله نعنا ، غذاهای چرب، غذاهای پر ادویه، گوجه فرنگی، پیاز، سیر، قهوه، چای، شکلات و الکل. اگر به طور مرتب هر یک از این غذاها را میخورید، بهتر است سعی کنید آنها را از بین ببرید تا ببینید آیا انجام این کار ریفلکس شما را کنترل میکند، و سپس آنها را یک به یک اضافه کنید تا متوجه شوید کدام مواد غذایی رفلکس شما را بدتر میکند تا از خوردن آن اجتناب کنید.
3- نوشیدنیهای گازدار ننوشید
این نوشیدنیها، با فرستادن اسید معده به مری، شما را آزار میدهند. به جای نوشیدنیهای گازدار، از آب یا آبمیوه طبیعی استفاده کنید.
4- بعد از غذا بیدار بمانید
هنگام ایستادن یا حتی نشستن، گرانش به تنهایی باعث میشود اسید در معده، جایی که به آن تعلق دارد، نگه داشته شود. سه ساعت قبل از رفتن به رختخواب، غذای خود را تمام کنید. این یعنی بدون چرت زدن بعد از ناهار و نخوردن دیر هنگام شام، دسر و تنقلات.
5- خیلی سریع حرکت نکنید
تا چند ساعت بعد از غذا، از ورزش شدید خودداری کنید. یک قدم زدن بعد از شام خوب است، اما تمرینات شدیدتر، به ویژه اگر مستلزم خم شدن باشد، میتواند اسید را به مری شما منتقل کند.
6- روی سطح شیبدار بخوابید
در حالت ایدهآل، سر شما باید از 6 تا 8 اینچ بالاتر از پاهای شما باشد. برای اینکار باید از بالشتی متناسب کمک بگیرید تا سر شما را کمی بالاتر نگه دارد. همچنین توجه داشته باشید اگر بالشت شما زیادی بزرگ باشد ممکن است به گردن شما آسیب برساند.
7- در صورت نیاز، وزن خود را کاهش دهید
با افزایش وزن، ساختار عضلانی که از اسفنکتر پایین مری پشتیبانی میکند، گسترش مییابد و فشارهایی که اسفنکتر را بسته نگه میدارد، کاهش مییابد. این امر منجر به رفلاکس و سوزش سر دل میشود.
8- اگر سیگار میکشید، ترک کنید
نیکوتین میتواند اسفنکتر تحتانی مری را شل کند.
9- داروهای خود را بررسی کنید
برخی داروها، از جمله استروژن بعد از یائسگی، داروهای ضد افسردگی سه حلقهای و مسکنهای ضد التهابی میتوانند اسفنکتر را شل کنند، در حالی که برخی دیگر بویژه “بیس فسفوناتها” مانند آلندرونات (Fosamax) ، ibandronate (Boniva) یا risedronate (Actonel) ، که برای افزایش تراکم استخوان ساخته میشوند. میتوانند مری را تحریک کنند.
اگر این مراحل مؤثر نبوده و یا درد شدید یا مشکل بلع دارید، به پزشک خود مراجعه کنید تا دلایل دیگر را مشخص کند. شما همچنین ممکن است نیاز به دارو برای کنترل ریفلکس اسید داشته باشید، حتی اگر دنبال تغییر سبک زندگی هستید.