با توجه به قیمت بالای فرش ماشینی، باید در مراقبت و نگهداری از آن کوشا بود تا دیرتر دچار فرسودگی شود. اما با همه مراقبتها، به دلیل استفاده دائمی از فرش، همیشه احتمال آسیب دیدگی آن وجود دارد. رطوبت زیاد، شستشوی نامناسب، کشیدن اجسام تیز و انداختن سیگار روشن میتواند صدمات زیادی به فرش گران قیمت وارد کند.
برای رفع آسیبهای فرش و برگرداندن آن به حالت اولیه، میتوان از مهارت رفوگری استفاده کرد؛ تا با تعمیر و ترمیم آن، نیازی به خرید فرش جدیدی نباشد. اما پرسش اصلی اغلب کاربران این است که ایا فرش ماشینی رفو می شود، یا فقط برای فرشهای دستباف کاربرد دارد؟ برای رسیدن به پاسخ، با ما همراه باشید.
آیا امکان رفو فرش ماشینی وجود دارد؟
قیمت فرش ماشینی مناسب تر از فرشهای دستباف بوده و طرحهای متنوعی هم دارند. بی دلیل نیست که امروزه، در اغلب خانهها از فرشهای ماشینی استفاده میشود. عمر مفید این فرشها در صورت نگهداری صحیح، میتواند به سی سال هم برسد.
پس بسیاری از کاربران ترجیح میدهند برای صرفه جویی در هزینهها، برای رفع آسیبهای کوچک و بزرگ فرش ماشینی، از رفو استفاده کنند. زیرا با شرایط اقتصادی کنونی، تعویض فرش آسیب دیده با فرش جدید، گزینه مقرون به صرفهای به نظر نمیرسد. هر چند که با خرید اینترنتی فرش بیضی، میتوان خریدی مناسب با بهترین قیمت داشت. رفو و بازسازی قسمتهای آسیب دیده، مختص به فرش دستباف نبوده و امکان مرمت فرش ماشینی نیز وجود دارد.
ترمیم شیرازه آسیب دیده، ریشه بافی، چرم دوزی زیر فرش و رفع سوختگی و…از خدماتی است که در مرمت فرش ماشینی انجام میشود. رفوگری فرش ماشینی به دلیل بافت ریزی که در آن به کار رفته، سختتر از فرش دستباف است.
ابزار مورد نیاز برای رفو فرش ماشینی
برای رفوگری فرش، همچون قالی بافی به وسایل و ابزار خاصی نیاز است که عبارتند از:
- شانه رفوگری، چارچوب، قیچی معمولی، قیچی پرداخت، قاشین، انبردست، میخ، اتو، میخ کش، موم، سوزن شیرازه دوزی، سوزن چرم دوزی، قلاب پشت
- تهیه نخهای متناسب با رنگ و بافت فرش
- تهیه نقشه قسمت آسیب دیده فرش، از بخشهای سالم
تکنیکهای ترمیم و رفوگری فرش ماشینی که باید بدانید!
- قبل از مرمت و رفوگری فرش ماشینی، ابتدا باید با جاروبرقی پشت و رو فرش را با دقت تمیز و غبار زدایی کنید.
- فرش را در مکانی صاف و بدون بلندی، که از نور کافی برخوردار باشد قرار دهید.
- شدت صدمه و نوع آسیب دیدگی فرش را تعیین کنید.
- به سراغ قسمتهای سالم و بدون عیب فرش رفته و نقشه قسمتهای آسیب دیده را تهیه کنید.
نحوه رفو لبههای ساییده شده فرش ماشینی
برای رفو کردن قسمتهای ساییده شده فرش و ریشههای پوسیده، باید شیرازه دوزی را انجام دهید. برای اینکار باید نخهای مورد استفاده شما، متناسب و همرنگ با نخهای شیرازه باشند؛ در غیر اینصورت مرمت فرش مانند وصله زدن به حساب آمده و از ارزش فرش میکاهد. سپس قسمتهای پوسیده شده را، با کمک قیچی با دقت از فرش جدا کنید. اگر میزان ساییدگی لبههای فرش زیاد است، ابتدا لبهها را پوشانده و بعد شیرازهها را بدوزید.
آموزش رفو فرشهای ماشینی پاره شده
اگر فرش پاره شده است، باید آن را از بالا و پایین، دون چارچوب محکم کنید. برای رفو و مرمت فرشهای پاره که پوسیده نشدهاند، باید قسمتهای پاره شده بهم دوخته شوند. برای اینکار به سوزن و نخ فرش بافی نیاز داشته و باید فرش را از قسمت پشت آن بدوزید؛ تا در انتهای دوخت و دوز سر آزاد نخ در قسمت پشت فرش برود. اکنون دستتان را روی قسمت ترمیم شده بکشید و کنترل کنید که سطح کاملا صاف و بدون برجستگی باشد.
نحوه از بین بردن سوختگی فرش با رفو
برای از بین بردن سوختگی فرش با رفو، کافیست ابتدا برچسب پشت فرش را مطالعه کرده و ببینید که چه جنسی دارد. سپس فرش را با جاروبرقی غبارزدایی کرده و بعد با شامپو فرش محل سوختگی را تمیز کنید. اگر هنوز مکان سوختگی را مشاهده میکنید با کمک یک قیچی کوچک، الیاف سوخته را بچینید. اکنون باید با نخهایی همرنگ فرش، روی ناحیه سوخته را بپوشانید. برخی از کاربران این کار را پرزهای سالم فرش انجام داده و آنها را با چسب به نقطه سوخته میچسبانند.
فرش دیوان، دنیایی از رنگ، نقش و زیبایی
در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل به سوال «ایا فرش ماشینی رفو می شود»پاسخ دهیم. اما نباید از یک نکته مهم غافل ماند. گاهی اوقات هزینه رفو میتواند، از قیمت خرید فرش نو یا یک تابلو فرش جدید بالاتر باشد. در مواردی هم شدت آسیب دیدگی فرش به حدی است که، دیگر نمیتوان آن را مرمت و ترمیم کرد. اگر در چنین شرایطی قرار گرفتهاید و به دنبال خریدی مقرون به صرفه و یا حتی قسطی هستید؛ به شما پیشنهاد میکنیم سری به فروشگاه اینترنتی فرش دیوان بزنید. تا با دیدن انواع فرشها در طرحها و رنگهای مختلف و با قیمتهای مناسب، بهترین خرید را داشته باشید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد