با استفاده از چند تکنیک ساده ، می توانید به وضوح هر چه بیشتر تصاویری که با DSLR تان ثبت کرده اید ، کمک کنید. فاصله کانونی لنز و سرعت شاتر هر دو روی کیفیت تصویر نهایی تاثیر گذارند. در این جا تنظیمات صحیح برای کسب واضح ترین نتیجه ممکن را به شما نشان خواهیم داد.
۱) واضح به نظر رسیدن
دارندگان دوربین های SLR جدید همیشه افسوس می خورند که عکس های شان آن طور که باید واضح از کار در نمی آیند. معمولا این امر به تکنیک ها و تنظیمات مورد استفاده آن ها باز می گردد. برای ثبت واضح ترین تصاویر باید چیزهای زیادی از جمله فوکوس ، سرعت شاتر و گشودگی دیافراگم را در نظر داشته باشید.
۲) بررسی سرعت شاتر
همیشه سرعت شاتری را که در حال استفاده از آن هستید ، بررسی نمایید. برای انجام این کار ، کلید شاتر را کمی بفشارید و اعداد سمت چپ منظره یاب را مشاهده کنید(۶۰ به معنی استفاده از سرعت ۱/۶۰ ثانیه است).
۳) فعال کردن لرزشگیر تصاویر
اگر لنز شما از IS پشتیبانی می کند ، از آن استفاده نمایید. با این کار حتی اگر سه پایه هم در اختیار نداشته باشید بازهم تصاویرتان واضح خواهند بود.
فعال بودن IS
می توانید سرعت شاتر را در حالت های Av یا P با چرخاندن عقربه آن تغییر دهید. برای پرهیز از لرزش دوربین ، از عددی بیش از فاصله کانونی لنزتان استفاده نمایید. برای مثال اگر از فاصله کانونی ۵۵ میلی متری استفاده می کنید باید از سرعت شاتر ۶۰ یا بیش از آن استفاده کنید.
بدون IS
۴) هر زمان که ممکن است از سه پایه استفاده کنید
تصور نکنید که یک سه پایه به اندازه صخره محکم است. با سرعت های شاتر طولانی (مثل سرعتهای چند ثانیه ای که برای ثبت تصاویر در شب از آن استفاده می کنید) پایه های لرزان یک سه پایه می تواند منجر به تصاویری تار شود. کیف دوربین تان را به سه پایه بیاویزید تا سنگین تر و پایدارتر شود. حال از سلف تایمر دوربین برای ثبت عکس استفاده نمایید.(می توانید برای این کار از کنترل از راه دورهای شاتر هم بهره بگیرید).
۵) عکاسی از اهداف متحرک
هنگام تنظیم سرعت شاتر باید حرکات سوژه را هم در نظر داشته باشید. با حرکت سریع تر سوژه ، به سرعت شاتر بالاتری نیاز خواهید داشت. اما تنها سرعت شاتر نیست که باید در نظر گرفته شود . سرعت و جهت حرکت سوژه در برابر منظره یاب از دیگر عوامل اساسی است.
هرچه سوژه به شما نزدیکتر باشد یا فاصله کانونی لنزتان طولانی تر باشد ، به سرعت شاتر بالاتری نیاز پیدا خواهید نمود. اگر شاتر در امتداد صحنه حرکت کند به سرعت شاتر بالاتری نسبت به هنگامی که در حال حرکت به سمت شماست نیاز خواهید داشت.
۶) محوشدگیهای خلاقانه
البته همیشه هم نباید سوژه ها را به صورت ایستا به تصویر بکشید و گاهی مواقع محو جلوه دادن آن به جذابیت عکس خواهد افزود.
دراین مورد ، باید توجه کنید که سرعت شاتر به اندازه کافی پایین باشد تا جلوه زیبایی خلق شود در غیر این صورت تصویرتان تنها شکل یک اشتباهرا به خود خواهد گرفت.
آیا روی ناحیه صحیح فوکوس می کنید؟
۷) قفلشدن روی سوژه
در هنگام استفاده از فوکوس خودکار ، دقت کنید که دوربین واقعا روی سوژه کلیدی فوکوس شده باشد. در حالت پیش فرض ، دوربین SLR شما نقطه ای را به طور خودکار انتخاب و روی آن فوکوس می نماید(این نقطه در منظره یاب مشخص خواهد بود).
اغلب بهترین حالت استفاده از حالت Manual AF Point Selection است. از Central AF Point حتی در حالتی که سوژه در مرکز قاب قرار نگرفته باشد استفاده نمایید. اکنون نقطه فوکوس را روی سوژه اصلی قرار دهید و کلید را کمی بفشارید تا لنز روی سوژه اصلی فوکوس نماید.
کلید شاتر ار نیمه فشرده نگاه دارید و عکس تان را مجددا قاب بندی کنید تا سوژه در جایی از قاب که مایل هستید ، قرار گیرد . آنگاه کلید شاتر را کاملا بفشارید.
۸) بزرگنمایی
در هنگام مرور عکس ها در صفحه نمایش LCD در پشت دوربین ، از کنترل های بزرگنمایی در پشت دوربین که معمولا به شکل یک ذره بین است که با علامت + مشخص شده است ، استفاده نمایید. می توانید روی تمامی قسمت های عکس زوم کنید و بررسی کنید که آیا تمامی قسمت های کلیدی تصویر واضح هستند یا خیر.
۹) کنترل عمق میدان
یکی از زیبایی های دوربین های SLR این است که کنترل کاملی روی عمق میدان مهیا می کنند. اگر می خواهید تمامی صحنه در فوکوس کامل باشد ، بهتر است از لنزهای واید(مثلا ۱۸ میلی متری)استفاده نمایید ، از گشودگی های دیافراگم پایین همانند f/22 کمک بگیرید و سپس روی شیی در فواصل متوسط فوکوس کنید.گشودگی دیافراگم را با توجه به شکل ۱۷ تنظیم کنید (اکنون به عدد دوم از سمت چپ دقت کنید).
۱۰) تار کردن پس زمینه
می توانید با کاهش عمق میدان و به حداقل رساندن آن روی سوژه تاکید نمایید. از تنظیمات لنزهای زوم تله فوتو استفاده کنید و از بیشترین گشودگی دیافراگم ممکن مانند f/2.8 یا f/5.6 استفاده نمایید.
آیا تصویرتان را با استفاده ازمتدهای دیجیتالی واضحتر کردهاید؟
۱۱) افزایش وضوح تصاویر بعد از ثبت آنها
سنسور دوربین کانن شما طوری تنظیم شده است که تصاویر را کمی محوشده ثبت می کند. این امر باعث می شود که از تداخل الگوهای پیکسلی مشبک جلوگیری به عمل آید. به همین دلیل لازم است که به طور دیجیتالی به افزایش وضوح تصاویر اقدام نمایید.
می توانید دوربین EOS تان را برای انجام خودکار این کار تنظیم نمایید. اما بهتر است با استفاده از نرم افزارهایی چون Photoshop Elements در کامپیوتر به انجام این کار بپردازید. فیلتر Unsharp mask بسیار خوب کار می کند.
۱۲) انتخاب گشودگی دیافراگم هم بر وضوح عکس اثرگذار است!
در بیشترین گشودگی دیافراگم ، لنز هیچگاه بهترین رزولوشن یا درخشندگی را تولید نمی کند. به طور مشابه ، استفاده از گشودگی های دیافراگم پایین تر (مثل f/22) تمامی لنزها تصاویری محو را تولید می کنند. می توانید با استفاده از گشودگی های دیافراگمی حدود f/8 به بهترین رزلوشن ممکن دست پیدا نمایید.