استان بوشهر در جنوب کشور واقع شده است و مرکز آن بندر بوشهر است. منابع عظیم نفت و گاز و همچنین نیروگاه هستهای موجود در این استان باعث شده تا به استان بوشهر پایتخت انرژی نیز گفته شود. این استان به دلیل موقعیت جفرافیایی خاصی که دارد یکی از مهمترین استانها برای صادرات و واردات کالا محسوب میشود. که همهی این موارد باعث شده تا این استان رتبه سوم اقتصاد کشور و همچنین رتبه اول درآمد سرانه را به خود اختصاص دهد. آبوهوای این استان گرموخشک است اما در نوار ساحلی به دلیل رطوبت دریا، گرمومرطوب است. استان بوشهر از لحاظ قومیتی اکثرا فارس هستند، اما قومیتهای لر و عرب نیز در بین آنها وجود دارد. همچنین زبان اصلی مردم این استان فارسی با گویش بوشهری است که همانطور که گفته شد در برخی مناطق به زبان لری و عربی نیز صحبت میکنند. برای آشنایی بیشتر با این استان با ما همراه باشید.
تاریخچه شهر بوشهر
نام استان بوشهر از کلمه بوخت اردشیر به معنای شهررهایی گرفته شده است، در واقع منظور اردشیر بابکان است که پس از جنگ با اخرین سلسله اشکانی و شکست آن در دشت هرمزدگان، سلسله ساسانی را بنیان نهاد. گفته شده قدمت این شهر به زمان عیلامیها بازمیگردد و بعد از آن تحت سلطه هخامنشان بوده است. بندر سیراف مهمترین بندر بازرگانی در زمان ساسانی نیز در این منطقه بوده است. در سال 1304 و در دوره قاجار بندر و جزایر خلیج فارس به مرکزیت بوشهر تشکیل شد. جالب است بدانید که حتی بندرعباس نیز، زیرمجموعه بوشهر بوده است. استان بوشهر در دورهها مختلف دچار تقسیمات متفاوتی شده است که در آخرین تقسیم در سال 1352 استان بوشهر که شامل دو شهرستان بوشهر و دشتستان بود تشکیل شد.
مکانهای دیدنی استان بوشهر
همانطور که گفته شد استان بوشهر دارای پیشینه تاریخی پرباری است و قدمت 5000 ساله دارد به همین دلیل مکانهای تاریخی زیادی در این استان وجود دارد، از طرفی طبیعت بکر این استان نیز از جاذبههای آن محسوب میشود.
-
آبانبار قوام:
قدمت آن مربوط به 150 سال قبل است. اسکلت اصلی و طاق به وسیله سنگهای رسوبی ساخته شده است و داخل آبانبار را نیز با پوششی به نام ساروج مقاومسازی کردهاند. این آبانبار هماکنون تغییر کاربری داده و به رستوران تبدیل شده است.
-
موزه دریانوردی و عمارت کلاهفرنگی:
این مجموعه دارای دو ساختمان عمارت کلاهفرنگی و ساختمان کنسولگری است که قدمت عمارت کلاهفرنگی مربوط به دوره قاجار است. از جمله موارد موجود در موزهی دریانوردی ادوات و تسحیلات جنگی مربوط به زمانهای مختلف است اما مهمترین و جالبترین آن ها کشتی قدیمی پرسپولیس است که در این موزه نگهداری میشود.
-
عمارت گلشن:
این عمارت در شمال شهر بوشهر و در خیابان ساحلی با فاصله 10 متر از ساحل قرار دارد. قدمت این ساختمان حدود 170 سال است و مربوط به دورهی قاجار است. معماری این ساختمان منحصربفرد است و از نوع معماری میلانی است.
-
گورستان شغاب:
نکتهی جالبی که در مورد این گورستان وجود دارد این است که اموات در داخل خمرهها مدفون شدهاند و برخی از این خمرهها دارای نقوشی نیز هستند. قدمت این گورستان مربوط به دورهی عیلامیها است.
-
گور دختر:
این آرامگاه که به سبک کوروش بزرگ است و در شهرستان دشتستان قرار دارد، به کوروش کوچک، ماندانا و یا خواهر کوروش بزرگ نسبت دادهاند.
همانطور که گفته شد استان بوشهر دارای جاذبههای تاریخی و طبیعی متعددی است که در ادامه نام آنها آورده شده است: مدرسه گلستان، پارک جنگلی چاه کوتاه، بافت تاریخی بوشهر،منظقه حفاظت شده حله،گنبد نمکی جاشک، منطقه حفاظت شده مند، دژ برازجان، غار چهلخانه، کاخ کوروش، آبگیر دره لیر سیراف، بندر سیراف، عمارت شیخجبار نصوری، قلعه کلات اهرم، چشمه آبگرم قوچاک، نیایشگاه مند، قلعه خورموج، برج خان، قلعه حصار، کوه پدری، پارک ملی نایبند،
موقیت جغرافیایی شهر و استان بوشهر
استان بوشهر که در جنوب کشور واقع است از شمال با استانهای خوزستان و کهگیلویه بویراحمد و از شرق با استان فارس و از جنوب شرقی با استان هرمزگان همسایه است. مساحت این استان بیش از 27 کیلومتر مربع است. این استان دارای بیش از 700 متر مربع مرز دریایی با خلیجفارس است، که باعث به وجود آمدن موقعیت ویژه و استراتژیکی برای استان شده است. از طرفی وجود جزایر و شبهجزایر متعدد نیز یکیدیگر از دلایل آن است. از لحاظ جغرافیایی این استان به دو بخش جلگه و کوهستانی تقسیم میشود. نوار جلگهای که در راستای خلیج فارس است و نواحی کوهستانی که در ادامهی ارتفاعات زاگرس فارس است. ارتفاعات در استان بوشهر گچترش یا همان رشته کوه نامیده میشود و قسمتهای جنوبی که به دریا نزدیک میشود نوکند نامیده میشود.
بنادر استان بوشهر
از آنجا که مرز آبی استان بوشهر با دریا بسیار گسترده است، به همین دلیل استان بوشهر دارای بنادر متعددی است که این بنادر به دو نوع بازرگانی و صیادی تقسیم میشوند.
-
بنادر بازرگانی
بنادر بازرگانی که شامل 11بندر هستند، عبارتند از: دیلم، گناوه، ریگ، عسلویه، محمدعامری، بوالخیر، عامری، دیر، کنگان، نخل تقی، مروارید خارگ. بنادر این استان نقش ویژهای در صادرات و واردات کالا دارند و از مهمترین بنادر محسوب میشوند. به طوری که آمار نشان میدهد که در سال 1401،مقدار کالای تخلیه و بارگیری شده از این بنادر 50 میلیون تن بودهاست. همچنین در سال 1394 طبق آمارهای اعلام شده، بندر عسلویه رتبه اول صادرات جنوب کشور را به خود اختصاص داد.
-
بنادر صیادی
بنادر صیادی نیز خود به سه دسته تقسیم میشوند. این تقسیم بندی براساس میزان توسعه، عملکرد و بهرهوری این بنادر است. سطح یک شامل: صلحآباد، بوشهر، عامری، دیر، نخل و جلالی است. بنادر سطح دو شامل: دیلم، گناوه، بندرگاه، رستمی، کنگان، پرک، جفره، محمد عامری، لاور و عسلویه است. بنادر سطح سه که نسبت به دو سطح قبلی از میزان توسعه و بهرهوری پایینتری برخوردار هستند، شامل این بنادر است: ریگ، هلیله، شیف، خارگ، جزیرهی شمالی، بردخون، طاهری، هاله و بساطین، شیرینو، فراکه، جبری، جبرانی، دمیگز، کالوملگنزه، اختروتنبک، زیرآهکوبریکان.
موقعیت اقتصادی استان بوشهر
استان بوشهر بعد از استانهای تهران و خوزستان سومین اقتصاد بزرگ کشور است، جالب است بدانید با وجود ذخایر گازی و میدان پارس جنوبی و همچنین صادرات نفت، رشد اقتصادی این استان مربوط به کشاورزی، دامداری و شیلات است. مهمترین محصولات کشاورزی این استان شامل گندم و جو آبی و دیم، تنباکو، پیاز، سبزی و صیفی همچنین خرما و گوجهفرنگی دو محصول مهم و خارج از فصل این استان هستند. همانطور که گفته شد یکی دیگر ار فعالیتهای اقتصادی مردم این استان صید ماهی و میگو است که علاوه بر آن استان بوشهر بزرگترین تولیدکننده میگوی پرورشی نیز است.
تجارت و گمرکات استان بوشهر
استان بوشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصی که دارد همواره مورد توجه تاجران، صادرکنندگان و واردکنندگان کالا بودهاست. تعداد گمرکات این استان 14 عدد است که همین امر باعث شده استان بوشهر رتبه نخست صادرات کالاهای نفتی و غیرنفتی را به خود اختصاص دهد. محصولات صادر شده از این گمرکات شامل: انواع آبزیان، سبزیجات، صیفیجات، میعانات گازی و محصولات پتروشیمی است و کالاهای وارداتی نیز شامل: پارچه، ماژول الایدی، دستگاههای پختوپز رستورانی، قطعات و لوازمیدکی خودروی سواری و موتورسیکلت، انواع چای، برنج، لاستیک، بلبرینگ و رولبلبرینگ است، که به بیش از 60 کشور جهان صادر میشوند.
بیشترین کالا های وارداتی از گمرک بوشهر
گمرک بوشهر به عنوان یکی از مراکز اصلی ورود و صادرات کالاها، محصولات متنوعی را به خود جذب کرده است. گمرک بوشهر مکانی است که تنوع غنی از کالاها به صورت وارداتی به این مرکز جذب میشود. مهم ترین کالاهای وارداتی شاملموارد زیر میشود
-
برنج
-
ابزارها و وسایل نقلیه موتوری از قبیل موتورسیکلت
-
قطعات لوازم یدکی
-
انواع دوچرخهها
-
قطعات یدکی و لوازم مورد نیاز خودروهای سواری
-
انواع لاستیک
-
بلبرینگ
-
رولبرینگ
-
تجهیزات و ابزارهای پخت و پز
-
اجزا و قطعات نیروگاه اتمی
-
استایرن مونومر
-
پارچههای مختلف
-
ماژولهای LED
سخن پایانی درباره استان بوشهر
استان بوشهر یکی از جنوبی ترین استانهای کشور با ظرفیتهای اقتصادی ویژه است. این استان در طی سالها حوادث مختلفی را به چشم دیدهاست، اشغال ریشهر توسط پرتغالیها، اشغال خارگ توسط هلندیها، اشغال بوشهر در جنگ جهانی اول و در دوره قاجار،جنگ خوشاب، جنگ ایران و عراق، جنگ نفتکشها. همهی این موارد باعث شد تا این استان دستخوش تغییرات فراوانی شود. نکتهی جالب توجه در مورد استان بوشهر این است که این استان رتبه سوم اقتصادی را بین استان ها داراست. و حتی با وجود ذخایر نفتو گاز و شرکتهای پتروشیمی و معادن، کشاورزی و دامپروری پویایی دارد و تنها متکی به محصولات نفتی نیست. یکیدیگر ویژگیهای منحصر بفرد این استان وجود گمرک بوشهر و شرایط خاص برای ترخیص کالاست که مورد توجه تاجران قرار گرفته است و باعث شده تا این گمرک از پرترددترین گمرکات کشور شود.