بروز اختلاف و مشکل بین کارگر و کارفرما بدیهی است؛ ممکن است در محیط کار شاهد تضییع حقوق کارگران از سوی کارفرما یا ترک غیر قانونی کار و عدم امانتداری از سوی کارگران باشیم. به منظور حمایت از حقوق کارگر و کارفرما، اختلافات بین آنها در مراجع قانونی قابل رسیدگی و پیگیری است و وکیل اداره کار با تخصص و تجربهای که در زمینه قوانین اداره کار دارد میتواند به بهترین شکل امور حقوقی را پیگیری کند.
این مطلب توسط موسسه حقوقی عدل پاک درباره وکیل اداره کار نوشته شده و خواندن این مطلب به شما کمک میکند با حیطه اختیارات و امور قابل رسیدگی توسط وکیل اداره کار و مزایای بهرهمندی از مشاوره حقوقی آشنا شوید.
وکیل اداره کار
وکیل اداره کار شخصی است که با تمام قوانین مربوط به اداره کار، حقوق کارگران و کارفرمایان و قوانین بیمه آشنایی کامل دارد، به اختلافات بین کارگر و کارفرما رسیدگی میکند و وظایف زیر را به عهده دارد.
1. تنظیم قرارداد کار بین کارگر و کارفرما
اصلیترین وظیفهای که وکیل اداره کار به عهده دارد، تنظیم قرارداد کاری بین کارگر و کارفرما بر اساس اصول و مقررات حقوقی اداره کار است. در قرارداد کاری موضوع قرارداد، میزان دستمزد و پاداش کارگران، ساعت کاری، مرخصی و تعطیلات و در نهایت مدت زمان قانونی قرارداد مشخص میشود.
درصورتی که کارفرما حقوق کارگران را به موقع پرداخت نکنند یا به دلیل غیر قانونی کارگر را اخراج کند یا اینکه شرایط امنیت کارگر را تضمین نکند و موجب خسارت به وی شود، کارگر میتواند برای احقاق حقوق خود از کارفرما شکایت کند.
تنظیم قرارداد باعث میشود انتظارات کارگر و کارفرما از یکدیگر روشن و شفاف باشد و با رعایت جوانب مختلف اختلافات بین آنها قابل پیگیری باشد.
در واقع احاطه وکیل اداره کار به قوانین این امکان را فراهم میکند تا مواردی که احتمال اختلاف نظر بین کارگر و کارفرما وجود دارد را پیشبینی کند و با ارئه راه حل مناسب و درج آن در قراردارد زمینه بروز اختلافات را کاهش دهد. بدیهیست کوچکترین نقص در تنظیم قرارداد کاری میتواند مشکلاتی را برای کارگر یا کارفرما ایجاد کند.
عواقب عدم تنظیم قرارداد کاری بین کارگر و کارفرما
برای مشخص شدن ضرورت تنظیم قرارداد کاری بین کارگر و کارفرما یک مثال مطرح میکنیم. ممکن است کارگر و کارفرما بخواهند به صورت شفاهی درباره شرایط کار توافق کنند و کار را شروع نمایند. در این صورت شرایط احراز روابط کاری بین آنها دشوار است و هر کدام از طرفین میتوانند منکر ارتباط کاری شوند و از انجام وظایف قانونی در مقابل یکدیگر امتناع کنند. البته قانونگذار در این شرایط هم با کمک وکیل اداره کار میتواند روابط کاری را با یکی از روشهای زیر اثبات کند.
- اقرار کارگر و کارفرما
اقرار یکی از راههای اثبات رابطه کارگر و کارفرما است. به طور مثال ممکن است کارفرما رابطه با کارگر را انکار کند و از انجام وظایف امتناع کند، اما بعد از مدتی اقرار به این رابطه کند.
- اسناد و مدارک
در صورتی که کارفرما رابطه کاری با کارگر را انکار کند، وکیل اداره کار برای شکایت از کارفرما میتواند با استناد به مدارکی نظیر فیش واریزی حقوق، این رابطه را اثبات کند.
- شهادت شهود
یکی دیگر از راههای دیگر که وکیل از آن استفاده میکند تا رابطه کارگر و کارفرما را اثبات کند، شهادت شهود است. افرادی که با گارگر و کارفرما در ارتباط بوده و شاهد ارتباط کاری بین آنها بوده اند میتوانند برای این موضوع شهادت دهند .
2. پیگیری حقوق قانونی موکل در پرونده
یکی دیگر از وظایف وکیل اداره کار، پیگیری حقوق قانونی موکل است. به طور مثال مطابق ماده 148 قانون کار کارفرمایانی که مشمول این قانون هستند، موظفاند کارگران را بیمه کنند و پایان هر ماه لیست بیمه را منطبق با حقوق تعیین شده به سازمان تامین اجتماعی ارسال کنند.
در صورتی که کارفرما نسبت به پرداخت حق بیمه کوتاهی کند کارگر میتواند اقدامات لازم برای شکایت از کارفرما را انجام بدهد تا مسئولان شعب بیمه تامین اجتماعی کارفرما را مکلف به پرداخت حق بیمه کارگر نمایند. در این مورد وکیل بیمه تامین اجتماعی یا همان وکیل اداره کار میتواند کمک بسیار زیادی به شما داشته باشد .
طرح شکایت در اداره کار توسط وکیل اداره کار
اقدام کارفرما یا کارگر برای طرح شکایت زمانبر و سخت است. اما وکیل اداره کار میتواند مراحل قانونی طرح شکایت در اداره کار را به عهده بگیرد و به جای موکل اقدامات لازم برای پیگیری دعاوی را به عهده بگیرد. اولین اقدام وکیل برای اقامه دعوای کار تنظیم و ارائه دادخواست مرتبط با اختلاف با مراجع قانونی است.
در مرحله بعد دادخواست در دبیرخانه کار و امور اجتماعی ثبت میشود و یک وقت رسیدگی برای آن تعیین میشود. وکیل موظف است در زمان تعیین شده در دادگاه حاضر باشد و مدارک و اسناد مورد نیاز را ارائه کند. پس از طی کردن مراحل قانونی رای مقتضی صادر میشود و در صورت نیاز وکیل میتواند ظرف مدت 15 روز نسبت به رایی که صادر شده اعتراض کند. اعتراض به حکم دادگاه هم نیاز به تنظیم دادخواست دارد که وکیل موظف است این کار را هم با دقت انجام دهد.
مراجع ذیصلاح برای رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما
مطابق ماده 157 قانون کار، دعاوی بین کارفرما و کارگر توسط وکیل اداره کار به یکی از روشهای زیر قابل رسیدگی و حل و فصل است.
- سازش بین کارگر و کارفرما
در مرحله اول وکیل اداره کار سعی میکند با سازش مستقیم بین کارگر و کارفرما در شورای اسلامی کار، مشکل را حل و فصل کند. در صورتی که در واحد مورد نظر شورای اسلامی کار برقرار نباشد، میتوان از طریق انجمن صنفی مشکل را به صورت توافقی حل کرد.
- بررسی مشکل در هیات حل اختلاف اداره کار
اما در صورت عدم سازش بین طرفین دعوا لازم است از طریق هیات تشخیص و حل اختلاف مشکل بررسی و مرتفع میشود. این هیات در اداره کار مستقر است و به شکل تخصصی به شکایتهای کارگران و کارفرمایان رسیدگی میکند.
آیا برای دعاوی اداره کار وجود وکیل الزامی است؟
یکی از سوالات متداول برای شکایت از کارفرما یا شکایت از کارگر این است که آیا طرفین دعوا میتوانند شخصا امور دعاوی را پیگیری کنند یا اینکه حتما این اقدامات باید توسط وکیل انجام شود.
واقعیت این است که هیچ قانونی کارگر یا کارفرما را ملزم به گرفتن وکیل نمیکند و آنها به اختیار و اراده خود میتوانند امور حقوقی طرح شکایت را به وکیل اداره کار بسپارند تا با تکیه بر تجربه و مهارت وکیل، پرونده را هرچه سریعتر حل و فصل کنند و بتوانند حقوق خود را مطالبه کنند.
پیگیری اختلاف بین کارگر و کارفرما از طریق مشاور حقوقی
در صورتی که امکان سپردن امور حقوقی کارگر و کارفرما به وکیل فراهم نباشد، میتوان برای طرح دعوای از خدمات مشاوره حقوقی هم استفاده کرد.
افراد مجرب و باتجربه که مشاوره حقوقی انجام میدهند، میتوانند در زمینه تنظیم قرارداد کار بین کارگر و کارفرما، راهنماییهای لازم را به متقاضیان ارائه نمایند یا با توضیحات کاملی که درباره روند رسیدگی و طرح شکایت ارائه میکنند شرایط رسیدن به نتایج دلخواه متقاضی را فراهم کنند.
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم شما را با وظایف وکیل اداره کار برای حل و فصل اختلافات بین کارگر و کارفرما و اقدامات ضروری برای تنظیم قرارداد کار آشنا کنیم و حیطه وظایف و اختیارات مشاور حقوقی را بیان کنیم. امیدواریم با استفاده از این اطلاعات بتوانید امور حقوقی و اختلافات را به آسانی پیگیری کنید.
موسسه حقوقی عدل پاک سابقهای درخشان در زمینه مشاوره حقوقی برای اقامه دعاوی مرتبط با اداره کار و پیگیری امور از طریق وکلای مجرب دارد. با کمک این مجموعه میتوانید در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه به امور حقوقی و اختلافات بین کارگر و کارفرما رسیدگی کنید. در این خصوص میتوانید با شماره 021.88651820 تماس گرفته و یا به وب سایت موسسه حقوقی عدل پاک adlepak.com مراجعه نمایید .
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد