به هر دلیلی نمیخواهید یک گیاه چند ساله داشته باشید و دوست دارید تنها برای یک فصل از یک گیاه گلدار زیبا مراقبت کنید، خب پروانش یک ساله دقیقا همان گیاهی است که به آن احتیاج دارید!
چه چیزی راجع به پروانش یک ساله دوست داشتنی نیست؟! گلهای فراوانش با رنگهای متنوع که بر روی شاخسار چرمین آن ظاهر میشوند؟! این گیاه زیبا توانایی آن را دارد که باغچه و گلدانهاتان را به بهترین نحو آرایش کند.
پیچ تلگرافی یا همان پروانش یک ساله ارتفاعی در حدود ۱۵ تا ۹۰ سانتی متر پیدا میکند و عرضش هم از ۲۰ تا ۹۰ سانتی متر خواهد شد. گلهای گیاه را، که در تابستان و پاییز ظاهر میشوند، به رنگهای صورتی، بنفش، قرمز و سفید پیدا خواهید کرد. پروانش خشکی را به خوبی تحمل نمیکند و برای کاشت در گلدان بسیار مناسب است. به علاوه گیاه به نگهداری زیادی هم احتیاج ندارد.
این گیاه هم میتواند از در و دیوار بالا رود و هم به صورت قائم رشد کند، این بسته به تربیت شما دارد. اگر میخواهید گیاه را به صورت رونده پرورش دهید آن را در گلدانی آویز بکارید و یا به قیمی وصلش کنید تا از آن بالا برود، به این صورت بهترین جلوه را دارد. اگر تمایل دارید گیاهی با نیازهای کم در وسط باغچه داشته باشید، پروانشتان را به صورت قائم پرورش دهید.
به تازگی گونههای جدیدی از این گیاه وارد بازار شده که کوچکتر هستند و گلهایی بیشتر تولید میکنند. این گونهها برای کاشت در داخل گلدان مناسبترند. جالب است بدانید که پروانش گیاهی دارویی است و در درمان سرطان کاربرد دارد.
شرایط نگهداری
– نور
از آنجایی که گیاه بومی ماداگاسکار است برای بهترین رشد نیاز به گرما و نور دارد. بهترین مکان برای کاشت پروانش یک ساله جایی است که گیاه آفتاب مستقیم داشته باشد. اگر گردش هوای محیط خوب باشد گیاه میتواند تا حدودی سایه را هم تحمل کند.
– آبیاری
پروانش به خشکی مقاوم است و نیاز به آبیاری زیادی ندارد. زمان و دفعات آبیاری بسته به منطقهای که در آن زندگی میکنید متفاوت خواهد بود. زمانی که چند سانتی متر از سطح خاک گیاه خشک شد آن را آبیاری کنید.
– دما
همانطور که گفتیم گیاه دماهای گرمتر را ترجیح میدهد اما میتواند تا منفی ۳ درجه سانتی گراد را هم تحمل کند.
– خاک
این گیاه میتواند در انواع خاکها رشد کند اما خاکی لومی، شنی با زهکشی خوب بهترین خاک برای کاشتن آن است.
تکثیر
پروانش یک ساله به دو روش کاشت دانه و قلمه گیری تکثیر میشود.
برای تکثیر گیاه به روش قلمه گیری، در ابتدای فصل رشد چند ساقه نسبتا جوان از گیاه را به کمک تیغ یا چاقویی تیز و استریل از آن جدا کنید. قلمهها را در هورمون ریشه زایی قرار دهید تا شانس موفقیتتان بالا برود. چند گلدان کوچک را پر از خاک مخصوص جوانه زنی کنید و سپس قلمهها را در آن بکارید. قلمهها را در محیطی گرم و با رطوبت بالا قرار دهید. بعد از چند وقت رشد جدید را در آنها مشاهده میکنید و این به معنی موفقیت آمیز بودن قلمه گیری است!
روش دیگر تکثیر گیاه کاشت دانه است. برای این کار میتوایند از دانههایی که گیاهان خودتان تولید کرده اند هم استفاده کنید. در پایان گلدهی گیاه دانه تولید میکند. بعد از رسیدن کامل دانهها آنها را از گیاه جدا کنید و در فصل رشد بعدی بکارید. اگر گیاه خودتان بذر تولید نکرد، بذر پروانش یکساله را از گلفروشیها تهیه کنید. گلدانی کم عمق برای کاشت دانه فراهم کنید، میتوانید از سینی کاشت بذر هم استفاده کنید. حتی میتوانید دانهها را مستقیما در باغچه هم بکارید. اگر دانهها را در گلدان میکارید از خاک مخصوص جوانه زنی استفاده کنید. تا زمانی که دانهها جوانه بزنند خاک را همواره مرطوب نگه دارید.
مشکلات و بیماریها
پروانش در کل به بیماریها و آفات مقاوم است و خطر خاصی آن را تهدید نمیکند. اما اگر بوتههای گیاه پروانش را خیلی نزدیک به هم بکارید گیاه به بیماریهای قارچی مبتلا خواهد شد. برای جلوگیری از این حالت همواره بین گیاهانتان فضایی خالی قرار دهید تا هوا به خوبی در بینشان گردش کند و از ابتلای گیاه به انواع بیماریها جلوگیری شود.