زانو درد و درمان آن با فیزیوتراپی در جهان امروزه که همه افراد به خاطر سبک زندگی غلطی و فشارهای زیادی که به زانو میآید از زانو درد رنج میبرند یکی از مهمترین و محبوبترین بحثها در حوزه پزشکی است. یکی از روشهای درمان زانو درد با فیزیوتراپی استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی یا دستگاه تنس است. این دستگاه برای انواع مختلف بیماریهای حرکتی، عضلانی و اسکلتی طراحیشده و باعث بهبود و کاهش درد در صورت استفاده مناسب میشود. بیماریهایی ازجمله فتق دیسک کمر، درد زانو، درمان ضعف و فلج اندامهای حرکتی در اثر سکته مغزی، دیسک گردن، سکته قلبی و آرتروز شانه ازجمله مواردی است که فیزیوتراپی باعث تسریع روند بهبود بیماری میشود. در این مقاله به زانو درد و درمان آن با فیزیوتراپی میپردازیم.
زانو یکی از اعضای مهم بدن است. این مفصل درواقع ستون بدن است و در صورت آسیب کل حرکات و فعالیتهای انسان را مختل میکند به همین دلیل سلامت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. بیماریهای مختلف زانو از آرتروز تا کشیدگی عضلات و شکستگی و دررفتگی ازجمله مواردی است که روشهای فیزیوتراپی زانو درمان میشود.
فیزیوتراپی زانو به حفظ و تقویت زانوها کمک میکند. همچنین باعث توانبخشی زانو پس از آسیبدیدگیها میشود. آسیبدیدگی زانو یک بیماری بسیار شایع است که به علت ژنتیک، نداشتن فعالیت جسمانی و بیتحرکی، فشار آوردن زیاد به زانوها در اثر برداشتن اجسام سنگین، ایستادن و نشستن به مدت طولانی و ورزشهای غیراصولی و سنگین به وجود میآیند. طبق تحقیقات محققان اروپایی آسیب دیدن زانو دلیل مراجعه ۱۰ میلیون بیمار به کلینیکهای فیزیوتراپی در طول یک سال است.
انواع زانو درد و درمان آن با دستگاه فیزیوتراپی خانگی
درمان درد زانو با فیزیوتراپی یکی از بهترین و نوینترین روشهای درمانی است. فیزیوتراپی زانو قادر است طیف گستردهای از مشکلات زانو را که به چند مورد از آن در ادامه میپردازیم درمان کند.
الف) ضربهها
ضربه به لیگامان و درمان با دستگاه فیزیوتراپی خانگی
داخل زانو دو نوع لیگامان یا رباطهای صلیبی وجود دارد. لیگامان قدامی و عقبی. صدمه یا پارگی لیگامان معمولاً در ورزشکارانی مانند فوتبالیستها، وزنهبرداران و بسکتبالیستها و در اثر ضربه اتفاق میافتد. آسیبدیدگی لیگامان باعث ایجاد درد شدید و احساس خالی شدن زانو میشود. استفاده از فیزیوتراپی در کنار ورزش و ماساژ میتواند سبب کاهش درد و درمان تدریجی پارگی و آسیب دیدن لیگامان میشود.
بسته به صدمهای که به لیگامان واردشده است اگر جزئی باشد طی چهار تا شش هفته و اگر شدید باشد دو تا سه ماه زمان خواهد برد و اگر با فیزیوتراپی درمان نشود نیاز به جراحی خواهد داشت.
آسیبدیدگی منیسک و درمان با فیزیوتراپی
منیسک داخل زانو بوده و در بین تیبیا و استخوان ران قرار دارد. نقش منیسک جذبکننده ضربه و فشار بوده و در اثر عواملی مانند اضافهوزن، چرخش و پیچخوردگی پنجه و ساق پا، خم و راست شدن بیشازحد مفصل زانو، سقوط، افتادن و ضربه مستقیم به منیسک، تغییر مسیر ناگهانی حین راه رفتن سریع و دویدن و استفاده زیاد از مفصل زانو دچار آسیب و پارگی میشود.
علائمی مثل بیثبات بودن زانو، درد شدید و ناگهانی در زانو، حساسیت به فشار و لمس، لنگیدن، قفلکردن زانو و کاهش دامنه حرکت زانو نشاندهنده پاره شدن منیسک زانو است. در اکثر موارد پارگی منیسک زانو با فیزیوتراپی درمان میشود و فقط در درصد کمی از بیماران نیاز به عمل جراحی وجود دارد. روشهای درمانی فیزیوتراپی زانو شامل استفاده از دستگاههای فیزیوتراپی و درمان بهوسیله تحریکات الکتریکی، ماساژ درمانی و تمرین درمانی است. زانو درد و درمان آن با فیزیوتراپی بعد از جراحیهای مربوط به پارگی منیسک در تسریع بهبود مؤثر است.
شکستگی زانو و درمان آن با فیزیوتراپی
معمولاً در حوادث و تصادفها و سقوط از ارتفاع شکستگی زانو رخ میدهد. همچنین کسانی که دچار پوکی استخوان هستند با کوچکترین فشار یا زمین خوردن دچار شکستگی استخوان زانو میشوند. شکستگی زانو ممکن است در کشکک زانو، استخوان ران یا تیبیا دیده شود. زانو درد و درمان آن با فیزیوتراپی در انواع شکستگیهای زانو رایج و مؤثر است.
درمان شکستگی استخوان معمولاً نیاز به جراحی و گچ دارد. معمولاً پزشکان جهت درمان سریعتر و بهبود حرکت و کاهش زانو درد روشهای فیزیوتراپی را نیز تجویز میکنند.
در زانو درد و درمان آن با فیزیوتراپی به روش تحریکات الکتریکی دستگاههای مربوطه با القای جریان الکتریکی باعث افزایش پروتئینهای استخوان و درنتیجه ترمیم سلولهای منطقه آسیبدیده میشود.
ب) بیماریهای التهاب زانو و درمان آن با فیزیوتراپی
آرتروز و درمان آن با فیزیوتراپی
آرتروز یا ساییدگی زانو به خاطر از بین رفتن غضروف مفصل ایجاد میشود و در صورت تشدید بیماری باعث ساییده شدن منیسک زانو شده و آن را از بین میبرد و در صورت عدم درمان باعث تغییر شکل زانو میشود. بالا رفتن سن، چاقی و کار کردن زیاد آرتروز را تشدید میکند.
در درمان آرتروز با فیزیوتراپی ایجاد تحریکات الکتریکی در قسمت زانو باعث افزایش پروتئینسازی و خونرسانی به قسمت آسیبدیده و ترمیم و افزایش مایع بین مفصلی و ترمیم غضروف ازدسترفته شده و بهمرورزمان به درمان بیماری کمک میکند.
روماتیسم و درمان آن با فیزیوتراپی
روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی است؛ یعنی سیستم ایمنی بدن علیه بافتهای خود حمله میکند. دلیل این بیماری بهصورت قطعی مشخص نیست اما ترکیبی از عوامل هورمونی، محیطی، ارثی و ژنتیک باعث ایجاد این بیماری است. روماتیسم مفصلی در زنان میزان ابتلای بالاتری دارد و زنان معمولاً سه برابر بیشتر از مردان به آن مبتلا میشوند. هرچند امکان ابتلا به روماتیسم زانو در هر سنی وجود دارد، اما بر اساس تحقیقات پزشکان و محققان اکثر افراد در میانسالی به این بیماری مبتلا میشوند.
روماتیسم زانو درمان قطعی و مشخصی ندارد و تنها با رعایت تغذیه، کم کردن، وزن، ورزشهای مناسب تقویت زانو، اولتراسوند و استفاده از دستگاه فیزیوتراپی خانگی یا همان دستگاه تنس (TENS) از پیشروی آن جلوگیری کرد.
- دستگاه تنس: الکترودهایی که روی پوست چسبانده میشوند جریان الکتریکی ضعیفی را به داخل زانو و محل درد که گذرگاه عصبی است میفرستد و درنتیجه دستگاه تنس (دستگاه فیزیوتراپی خانگی) باعث آزادسازی اندورفینها که مسکنهای طبیعی بدن هستند میشود.
- اولتراسوند: در درمان روماتیسم با فیزیوتراپی به روش اولتراسوند امواج صوتی گرمای ملایمی ایجاد کرده و باعث میشود که جریان خون در بافتهای عمیق افزایش پیدا کند. روش اولتراسوند باعث کاهش التهاب، خشکی و درد میشود.
نتیجهگیری
اگر شما بیماری دارید که یکی از مشکلات فوق مفصل زانو را دارد و از مراجعه مکرر به کلینیکهای فیزیوتراپی خسته شدهاید خبر خوشی برای شما داریم. شرکت تجهیزات پزشکی برجیس انواع مختلف دستگاه فیزیوتراپی خانگی را باقیمت بسیار مناسب و کیفیت بالا مناسب استفاده خانگی عرضه میکند.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد