تحریمهایی که دسترسی ایرانیان را به سیستمهای پرداخت بینالمللی قطع کردهاند، تاثیری روی دسترسی آنها به بازار ارزهای دیجیتال نداشتهاند و سرمایهگذاران ایرانی به راحتی قادر به فعالیت در این بازار مالی هستند. علت، وجود صرافی های داخلی است، وگرنه بخش عمده پلتفرمهای خارجی مخصوص خرید و فروش ارزهای دیجیتال نه تنها به کاربران کشورمان خدماتی ارائه نمیکنند، بلکه در صورت پی بردن به محل سکونت آنها داراییهایشان را مسدود خواهند کرد. خوشبختانه صرافی های ایرانی با وجود داشتن یک سری معایب ما را از آنها بینیاز کردهاند.
اما آیا دلیلی برای اصرار به استفاده از صرافی های خارجی با وجود ریسکها و استرسهای این کار وجود دارد؟ آیا پلتفرمهای داخلی محدودیت یا کمبودی دارند؟ معایب صرافی های ایرانی ارز دیجیتال چیست که عدهای از کاربران را به قبول چالشها و مشکلات استفاده از وب سایتها و اپلیکیشنهای خارجی تشویق کرده است؟ در این مقاله به بررسی این معایب خواهیم پرداخت.
عدم امکان باز کردن معاملات اهرمدار (بازار آتی)
به عقیده تریدرها، یکی از معایب صرافی های ایرانی فراهم نکردن امکان انجام معاملات فیوچرز است. دلیل این کار عدم توانایی پلتفرمهای داخلی از نظر فنی و تکنولوژی نیست، بلکه قانون آنها را ملزم کرده است. اما منظور از معاملات اهرمدار یا بازار آتی دقیقا چیست؟
قراردادهای آتی خود جزو معاملات مشتقه محسوب میشوند. دیگر انواع معاملات مشتقه قراردادهای CFD، آپشنها و سواپها به شمار میروند. به زبان ساده، در دنیای کریپتو فیوچرز تریدینگ راهکاری به منظور سوداگری روی قیمت رمز ارزها بدون داشتن مالکیت واقعی آنها است. در اینجا شما به جای معامله بر اساس قیمت کنونی، وضعیت آتی و پیش روی یک ارز دیجیتال را در نظر میگیرید. همچنین مقداری ارز از صرافی قرض میگیرید تا اصطلاحا معاملات اهرمدار باز کنید. اگر بتوانید روند آتی قیمت یک کوین یا توکن را به درستی پیشبینی کنید، سود خوبی به دست خواهید آورد، در غیر این صورت بیشتر از حالت عادی ضرر میکنید. در اینجا حتی میتوان از کاهش قیمت داراییها نیز سود به دست آورد. البته این قابلیتی است که وب سایتهای خارجی (نه همه، اغلب آنها) فراهم میکنند، وگرنه بسترهای داخلی چنین قابلیتی ندارند. از نظر کاربران این جزو معایب صرافی های ایرانی محسوب میشود.
در حوزه کریپتو، قراردادهای پرپچوآل بیشتر متداول هستند که یک نوع قرارداد فیوچرز بدون تاریخ انقضا است. واقعیت این است که در محیط حرفهای فیوچرز تریدینگ، افراد بسیار کمی، شاید کمتر از 5 درصد، به سود دست پیدا میکنند و مابقی متضرر میشوند. این نوع معاملات چالشهای فراوانی دارند و در مواقعی سبب نابودی کامل سرمایه تریدرها میشوند، به همین دلیل انجام آنها در پلتفرمهای داخلی ممنوع اعلام شده است. پس تصور نکنید این بخش از معایب صرافی های ایرانی به خاطر ضعف فنی آنها و عدم تواناییشان برای ارائه امکان باز کردن معاملات اهرمدار است، بلکه از نظر قانونی چنین اجازهای ندارند.
تعداد کم ارزهای قابل خرید و فروش یا بازارهای معاملاتی
صرافی های ارز دیجیتال را میتوان به دو نوع OTC و P2P تقسیم کرد. در نوع اول، مشابه نحوه مراجعه به صرافی های عادی برای معامله ارزهای رایج نظیر دلار و یورو، به یک شرکت مراجعه و اقدام به خرید یا فروش رمز ارزهای مورد نظر خود در قیمتی تعیین شده میکنید. در نوع دوم با بازارهای معاملاتی طرف هستیم که خریداران و فروشندگان را مستقیما به یکدیگر وصل میکنند. در اینجا امکان تعیین قیمت مورد نظر برای خرید یا فروش وجود دارد. به عقیده برخی کاربران، از جمله معایب صرافی های ایرانی این است که پلتفرمهای OTC تعداد کمی ارز برای خرید و فروش مستقیم و پلتفرمهای P2P تعداد کمی ارز برای معامله دارند.
به عنوان مثال برترین صرافی های دنیا از نظر تعدد ارزهای قابل خرید و فروش را در نظر بگیرید؛ 5 گزینه برتر به ترتیب 1,553، 1,493، 1,106، 778 و 776 رمز ارز برای خرید و فروش دارند. تعداد بازارهای معاملاتی آنها به ترتیب 2,577، 1,693، 1,280، 888 و 1,389 عدد است. یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی برتر از نظر تعدد ارزهای دیجیتال قابل خرید و فروش (در بخش OTC) و بازارهای معاملاتی (در بخش P2P) بیت 24 محسوب میشود که تعداد ارزهای آن بالای 350 عدد و تعداد بازارهای آن بالای 200 عدد است. بیشتر صرافی های داخلی تعدادی به مراتب کمتر از این دارند.
عدم امکان کسب درآمد غیر فعال یا سرمایه گذاری متفاوت
بهترین صرافی های ارز دیجیتال در دنیا امکاناتی را به منظور درآمدزایی از روشهای مختلف علاوه بر ترید در اختیار کاربران خود قرار میدهند. به عنوان مثال میتوان به بایننس بزرگترین صرافی دنیا اشاره کرد که در بخش “Binance Earn” روشهای متفاوتی را برای کسب درآمد یا سرمایهگذاری معرفی کرده است.
یکی از این روشها استیکینگ است، چیزی که در وب سایتهای داخلی هنوز امکانپذیر نیست. این از نظر کاربران فضای کریپتو در کشورمان جزو معایب صرافی های ایرانی به شمار میرود. استیک کردن ارز دیجیتال به معنی دریافت سود بابت قفل کردن مقداری دارایی در یک آدرس است. با این کار ضمن کسب درآمد غیرفعال به رشد بلاک چین رمز ارز استیک شده نیز کمک خواهید کرد. یکی دیگر از بخشهای Binance Earn لانچپد است که امکان سرمایهگذاری زودهنگام در پروژههای کریپتویی قوی را فراهم میکند، قبل از این که قیمت آنها با عرضه در همه صرافیها شدیدا رشد کند.
اما چنین قابلیتهایی در صرافی های ایرانی وجود ندارند. در آنها تنها روش درآمدزایی، خرید و هولد بلندمدت یا ترید رمز ارزها در بازههای زمانی کوتاه است.
نتیجهگیری
اگر با توجه به معایب و محدودیتهای صرافی های ایرانی تصمیم به فعالیت در وب سایتها و اپلیکیشنهای خارجی گرفتهاید، بیشتر درباره ریسک این کار فکر کنید. حتی اگر یک پلتفرم بدون توجه به تحریمها مستقیما در حال سرویسدهی به کاربران ایرانی است، فراموش نکنید در صورت بروز مشکل خبری از پشتیبانی نخواهد بود، چرا که آنها مجوزی بابت فعالیت در کشورمان و همچنین شعبهای در اینجا ندارند.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد
1 نظر
سلام
والا تحریم کاری با ارز دیجیتال نداره
اما این فیلترینگ لعنتی همه برنامه ها رو قفل کرده
نمیشه هیچ کاری کرد
سرعت پایین
قطع و وصلی
باعث میشه نشه وارد معامله شد