بیشتر افراد و به ویژه جوانان وقتی در جمع دوستان قرار میگیرند و با مواد مخدر آشنا میشوند ابتدا بدین نحو تشویق به مصرف مواد مخدر میشوند که مصرف این مواد اعتیادی ندارد و صرفا برای تفریح است!
به ویژه در مواد مخدر صنعتی تولید شده جدید که با عناوین جدید وارد بازار شده و جوانان را به دام اعتیاد میاندازند. سورچه یا سورچی نیز از این مواد مخدر جدید است که البته نام آن گمراه کننده است و این توهم را ایجاد میکند که اعتیادآور نیست!
سورچه یا سورچی عنوان مواد مخدر جدیدی است که با شباهتهای بسیار زیاد به هروئین تولید شده و در دسترس بسیاری از جوانان قرار گرفته است؛ سورچه کمی قویتر از هروئین لابراتواری است که عنوان آن از کلمه سورچرانی گرفته شده و در واقع برای مصرف سور و سات در مهمانیها مصرف میشود.
این ماده مخدر گران قیمت که مختص مهمانیها و شب نشینیهاست و به راحتی در دسترس همگان قرار میگیرد عوارض بسیاری به همراه دارد که در ادامه به شرح دقیق آنها خواهیم پرداخت.
ماده مخدر سورچه چیست؟
سورچه نام یکی از جدیدترین مواد مخدر است که به ظاهر بیآسیب است اما چند سالی است که عضو دائم مهمانیها و سور و سات جوانان شده است؛ از این رو نام سورچه یا سورچی برای آن انتخاب شده است.
سوچه از دسته گران قیمتترین مواد مخدرها شناخته میشود و همین امر نشان دهنده وجود کوکائین در ترکیبات و ساختار ماده مخدر سورچه است؛ کوکائین که مربوط به گیاه کوکا از آمریکای جنوبی است قاعدتا در کشورهای شرقی در دسترس نبوده و همین امر موجب شده دسترسی به دشوارتر و گرانتر شود.
علاوه بر کوکائین مشتقاتی از هروئین و مورفین نیز در ساختار سورچه وجود دارد.
سورچه پس از مصرف در چربیهای بدن حل شده و به سرعت به مغز میرسد در صورتی که فرد چندین بار به صورت متداوم این ماده مخدر را مصرف کند نسبت به آن اعتیاد پیدا کرده و پس از گذشت ۶ الی ۱۲ ساعت مجدداً باید آن را مصرف کند.
این ماده مخدر صنعتی مانند پودر است و ظاهری شبیه نمک ریز دارد و رنگ آن در بیشتر اوقات سفید در گاهی مواقع به رنگ کرم و قهوهای نیز دیده میشود البته این تغییر رنگ کاملا بستگی به لابراتوار ساخت آن دارد.
روش مصرف آسان سورچه موجب رواج بیشتر آن شده است؛ از آنجا که سورچه به صورت استنشاقی و یا به اصطلاح اسنیف استفاده میشود مصرف آن برای همگان راحت است البته روشهای دیگری مانند مشامی و کشیدن روی فویل یا تزریق و دود کردن نیز برای مصرف آن کاربرد دارد.
سورچه مستقیما دربرگیرندههای مغز اثر گذاشته و باعث کم شدن درد، سرخوشی بیحسی و احساس خوشایند میشود؛ و این ایجاد سرخوشی پس از مصرف کم کم باعث به وجود آمدن هیجان و آرامش در فرد میشود.
عوارض مصرف ماده مخدر سورچه
مصرف سورچه در دفعات اول و کوتاه مدت معمولا علائمی همچون؛ گرم شدن بدن، خشکی دهان، تهوع و استفراغ، توهم، احساس اوج لذت، اختلال حاد روانی و تغییرات شدید هیجانی و احساسی، خارشهای پوستی شدید، احساس خواب آلودگی و کسالت، اختلال در سیستم عصبی مرکزی، کند شدن عملکرد قلب، ضعف تنفسی، ایست قلبی و مرگ در موارد شدت مصرف را به همراه دارد.
در دراز مدت نیز این ماده مخدر عوارض بسیار شدیدی همچون بروز بیماریهای تنفسی مثل ذات الریه و سل بروز بیماریهای عفونی مثل هپاتیت و ایدز با توجه به احتمال مصرف سرنگهای آلوده را به همراه دارد.
همچنین پس از مصرف زیاد این مواد مخدر بخشی از سلولهای مغزی و نخاعی دچار مرگ خواهند شد.
اختلالات کبدی، اختلال در هضم غذا، اختلالات شخصیتی و جنسی همچون کاهش میل جنسی و زود انزالی در مردان، بیاشتهایی و کاهش وزن از دیگر عوارض مصرف بلند مدت سورچه است.
تیرگی لبها و پوست، فروپاشی رگها، ورمهای چرکی یا دملهای پوستی، ورم مفاصل و عفونت لایههای درونی قلب و عفونت ششها، اختلالات تنفسی و از بین رفتن مقاومت بدن در برابر بیماریهای عفونی نیز از جمله عوارض جبران ناپذیر سورچه است.
جدیترین عارضه مصرف هروئین و همچنین مشتقات و ترکیبات آن ایجاد ضعف تنفسی در فرد مصرف کننده است و رایجترین علت مرگ و میر ناشی از این مواد مخدر وقفه تنفسی است که در فرد ایجاد میکند.
ماده مخدر سورچه پس از گذشت مدت اندکی از مصرف از سدهای خونی مغز عبور کرده و در مغز به مورفین تبدیل میشود و با چسبیدن به گیرندههای افیونی مسئول کنترل درد در مغز فرایند ایجاد احساسات ناخوشایند را آغاز میکند.
از طرف دیگر ترکیبات این ماده مخدر به نوعی تنظیم شده است که پس از هر بار استعمال نیاز بدن فرد مصرف کننده به مصرف مجدد بیشتر از قبل میشود.
مجازات مصرف ماده مخدر سورچه
نظام کیفری ما در جهت حمایت از سلامت روان و جسم جوانان و حفظ جامعه در برابر عوارض ترویج مصرف این مواد مخدر صنعتی؛ در قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصرف این مواد را جرم انگاری کرده است.
مطابق موضوع ماده ۸ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر قانونگذار سختگیری بسیاری را در برخورد با جرم مصرف ماده مخدر سورچه اعمال کرده است.
با توجه به میزان مواد مخدر مجازاتهایی به تناسب آن اجرا خواهد شد؛
- تا ۵ سانتیگرم از پانزده تا سی و پنج میلیون ریال جریمه نقدی و ۲۰ تا ۵۰ ضربه شلاق.
- بیش از ۵ سانتیگرم تا یک گرم از سی میلیون تا نود میلیون ریال جریمه نقدی و ۳۰ تا ۷۰ ضربه شلاق.
- بیش از یک گرم تا ۴ گرم از صد تا دویست و پنجاه میلیون ریال جریمه نقدی و ۲ تا ۵ سال حبس و ۳۰ تا ۷۰ ضربه شلاق.
- بیش از ۴ گرم تا ۱۵ گرم از دویست میلیون تا پانصد و پنجاه میلیون ریال جریمه نقدی و ۵ تا ۸ سال حبس و ۳۰ تا ۷۴ ضربه شلاق.
- بیش از ۱۵ گرم تا ۳۰ گرم از سیصد میلیون تا ششصد میلیون ریال جریمه نقدی و ۱۰ تا ۱۵ سال حبس و ۳۰ تا ۷۴ ضربه شلاق.
- بیش از ۳۰ گرم اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم به استثنای هزینه تامین زندگی متعارف خانوادهی محکوم.
حساسیتها و سختگیریهای قانونگذار نسبت به این مواد مخدر صنعتی تا حدی است که حتی برای کمتر از یک گرم جرم انگاری کرده است همانطور که بندهای یک و دو ماده ۸ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر میبینید این مجازاتها برای کمتر از یک گرم تدوین شده اند.
مطابق ماده ۸ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاحات ۱۳۹۶ میزان جریمههای نقدی تا حد زیادی تعدیل شد و در این گفتار نیز تمام مبالغ جدید را عنوان کردهایم.
جهت اجرای مجازات اعدام به تصریح بنیاد وکلا متخصص باید شرایط اعمال حکم اعدام وجود داشته باشد که هر کدام از این شرایط عبارتاند از اینکه:
- مرتکب سردسته مجرمان سازمان یافته مواد مخدر باشد یا سرمایهگذاری یا هر نوع پشتیبانی مالی از جرم مواد مخدر را داشته باشد،
- و یا اینکه مرتکب از کودکان و نوجوانان زیر ۱۸ سال یا افراد مجنون در ارتکاب جرم استفاده کرده باشد
- یا سابقه محکومیت به اعدام یا بیش از ۱۰ سال حبس
- یا حداقل ۵ سال حبس به دلیل ارتکاب جرم مشابه داشته باشد
- و یا اینکه جرم را همراه با کشیدن سلاح یا همراه داشتن سلاح گرم انجام داده باشد.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد