زگیل تناسلی از جمله بیماریهای مقاربتی است که در طی رابطه جنسی به افراد سالم منتقل میشود. متاسفانه در سالهای اخیر آمار مبتلایان به این بیماری در ایران افزایش زیادی یافته است. زمانی که نام زگیل تناسلی به میان میآید، یکی از سوالات مهم اغلب افراد، میزان خطر و عوارض این بیماری است و برخی افراد این سوال را میپرسند که آیا زگیل تناسلی باعث مرگ میشود؟ در ادامه پاسخ این سوال را متوجه خواهید شد.
زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی (condyloma acuminatum) ازجمله شایعترین عفونتهای مقاربتی (STI) است که به صورت زائدهها و تودههای پوستی در نواحی تناسلی بروز میکند. نحوه انتقال این بیماری از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی است. زگیل تناسلی هر دو جنس خانمها و آقایان را درگیر میکند و ابتلا به این بیماری، محدودیت سنی ندارد.
علائم زگیل تناسلی
اصلیترین علامت زگیل تناسلی، همان زائدههای پوستی زگیل مانند است که در نواحی تناسلی دیده میشود. البته در اثر رابطه جنسی دهانی با فرد آلوده، زگیلها در دهان و گلو هم بروز میکنند. این زگیلها معمولا دردناک نبوده و علائم دیگری ندارند. البته ممکن است زگیلها با احساس سوزش و خارش نیز همراه شوند که به ویژه در هنگام ادرار یا اجابت مزاج، بیمار را آزار میدهد. تفاوت علائم این بیماری در خانمها و آقایان را محل زگیلها مشخص میکند:
-
محل زگیل تناسلی در خانمها: داخل یا خارج واژن، دهانه رحم، محل خروج ادرار، داخل یا خارج مقعد
-
محل زگیل تناسلی در آقایان: آلت تناسلی، کیسه بیضه، داخل یا اطراف مقعد، کشاله ران
-
محل زگیل تناسلی پس از رابطه جنسی دهانی: روی دهان، زبان، لبها یا گلو
علت ایجاد زگیل تناسلی
برای پاسخ به این سوال که آیا زگیل تناسلی باعث مرگ میشود؟ ابتدا باید علت و عامل ابتلا به این بیماری را بدانید. زگیل تناسلی در اثر نوعی ویروس به نام ویروس پاپیلومای انسانی (human papillomavirus) به وجود میآید که به اختصار HPV نامیده میشود.
این ویروس دارای ۳۰ تا ۴۰ گونه است که تنها HPV گونه ۶ و ۱۱ عامل زگیل تناسلی شناخته میشوند و جالب است بدانید که این دو گونه، بیخطرترین سویههای HPV هستند. بعضی از دیگر گونههای ویروس HPV همچون سویه ۱۶ و ۱۸ بسیار خطرناک بوده و عامل ابتلا به سرطان دهانه رحم و سرطان مقعد هستند. لازم به ذکر است که گونههای خطرناک HPV علائمی همچون زگیل و زائدههای پوستی را به دنبال ندارند.
آیا زگیل تناسلی باعث مرگ می شود؟
پاسخ به این سوال منفی است! در صورتی که به گونههای کمخطر ویروس HPV یعنی عامل زگیل تناسلی مبتلا شوید، خطر مرگ سلامت شما را تهدید نمیکند. ابتدا باید بدانید که سیستم ایمنی برخی افراد، در مقابله با ویروس پیروز شده و فرد حتی پس از ورود ویروس به بدن، به بیماری زگیل تناسلی مبتلا نمیشود.
در کسانی که سیستم ایمنی مغلوب ویروس شود، علائم زگیل تناسلی پس از چند هفته تا چند ماه بروز میکنند. در برخی افراد نیز پس از طی دورهای ۱ تا ۲ ساله علائم زگیل تناسلی حتی بدون درمان از بین میرون=د، پس گونه ۶ و ۱۱ ویروس HPV برای بدن خطرناک نیستند.
گونههای خطرناک ویروس HPV
آنچه موجب میشود تا ویروس HPV خطرناک محسوب شود، گونههایی است که از عوامل پیشساز سرطان دهانه رحم و مقعد شناخته شدهاند. این ویروسهای پرخطر نیز در پی رابطه جنسی منتقل میشوند، اما علائمی نداشته و رفته رفته تغییر شکل سلولها و رشد ب رویه آنها را به دنبال خواهند داشت.
مهمترین نگرانی درباره شیوع ویروس HPV گونههای پرخطری است که باعث افزایش آمار ابتلا به سرطان دهانه رحم و مقعد شدهاند. پس اگر سوال ابتدایی را اینگونه مطرح کنیم که آیا ویروس HPV خطرناک است؟ پاسخ این سوال به دلیل وجود گونههای خطرناک ویروس، مثبت خواهد بود.
تشخیص زگیل تناسلی
بیمار زمانی متوجه ابتلا به زگیل تناسلی میشود که علائم پوستی بیماری بروز کنند. برای بررسی زگیلها، پزشک پس از پرسوجو درباره روابط جنسی بیمار، معاینه فیزیکی زگیلها را انجام میدهد. با این وجود، تشخیص نوع ویروس HPV از طریق آزمایشهای مختلفی همچون تست HPV و آزمایش پاپ اسمیر انجام میشود. همچنین پزشک ممکن است تهیه نمونه بیوپسی برای مطالعات ویروسشناسی را تجویز کند.
همانطور که گفته شد، گونههای پرخطر HPV علائم پوستی مانند زگیل را به دنبال ندارند؛ به همین دلیل انجام تستها و معاینات دورهای همچون آزمایش پاپ اسمیر، برای بررسی سلولهای دهانه رحم و احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم توصیه میشود.
درمان زگیل تناسلی
متاسفانه درمانی برای نابودی ویروس HPV در بدن وجود ندارد و این موضوع خطر ابتلا به گونههای خطرناک HPV را افزایش میدهد. روشهای درمان زگیل تناسلی بر نابودی زگیلها از سطح پوست تمرکز دارند، اما توجه داشته باشید که حتی پس از درمان، احتمال بازگشت زگیلها وجود دارد. از روشهای درمان زگیل تناسلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
درمان دارویی
-
سوزاندن زگیل با کوتر الکتریکی
-
انجماد زگیلها با نیتروژن مایع
-
درمان لیزری
-
جراحی زگیل با ابزارهایی مانند حلقه سیمی و بار الکتریکی
پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی
با وجود خطرات ابتلا به زگیل تناسلی، مهمترین اقدام، جلوگیری از ورود ویروس به بدن است. روشهای پیشگیری از بیماری شامل موارد زیر میشود:
-
عدم برقراری رابطه جنسی با افراد متعدد
-
اطمینان از سلامت شریک جنسی
-
تزریق واکسن گارداسیل
-
استفاده از کاندوم و محافظ دهانی
-
آزمایش دورهای غربالگری دهانه رحم در خانمها
دریافت مشاوره آنلاین پزشکی درباره زگیل تناسلی
همانطور که گفته شد، ابتلا به گونههای کمخطر ویروس HPV که عامل زگیل تناسلی هستند، خطر مرگ نخواهند داشت. با این وجود به دلیل آمار بالای شیوع این بیماری، باید روشهای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی را به دقت رعایت کنید. در صورتی که اخیرا روابط پرخطری داشتهاید و علائم زگیل تناسلی را مشاهده میکنید، در اولین اقدام باید به پزشک مراجعه کنید.
یکی از آسانترین روشها برای ارتباط با پزشک، دریافت مشاوره آنلاین پزشکی است. در سایت تلفن خونه، امکان برقراری ارتباط شما با بهترین پزشکان متخصص فراهم شده است. در این روش شما بدون نیاز به خروج از منزل، زمان مشاوره خود با پزشک را مشخص کرده و به صورت آنلاین یا تلفنی با متخصص موردنظر خود ارتباط برقرار میکنید.
منبع:
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد