شرکتهای فناوری چینی هوآوی و تنسنت اعلام کردند که ابزار هوش مصنوعی DeepSeek را به سیستمهای رایانش ابری خود اضافه خواهند کرد. این مدل هوش مصنوعی که با هزینه کم و قدرت محاسباتی محدود توسعه یافته، بازار تحت سلطه شرکتهای آمریکایی را که سرمایهگذاریهای کلانی در این حوزه انجام دادهاند، دچار تغییر کرده است.
هوآوی و تنسنت DeepSeek را به سرویسهای ابری خود آوردند
در بیانیهای که از سوی هوآوی منتشر شد، این شرکت اعلام کرد که با همکاری شرکت چینی SiliconFlow، زیرساختهای هوش مصنوعی DeepSeek شامل مدلهای V3 و R1 را از طریق سرویس رایانش ابری Ascend در دسترس کاربران قرار داده است.
تنسنت نیز اعلام کرد که مدل DeepSeek R1 را در سرویس رایانش ابری خود یعنی Tencent Cloud ارائه کرده است. همچنین، توسعهدهندگانی که از ابزار Hyper Application Inventor استفاده میکنند، میتوانند از طریق این پلتفرم به ابزار هوش مصنوعی DeepSeek دسترسی داشته باشند.
واکنش شرکتهای آمریکایی: Nvidia، مایکروسافت و آمازون هم DeepSeek را به سیستمهای خود اضافه میکنند
اعلام همکاری شرکتهای چینی با DeepSeek پس از آن صورت گرفت که غولهای فناوری آمریکایی مانند Nvidia، مایکروسافت و آمازون اعلام کردند که DeepSeek را در سیستمها و پلتفرمهای خود برای استفاده کاربران ثالث ادغام خواهند کرد.
بزرگترین توسعهدهنده تراشه در جهان، Nvidia، اعلام کرده است که مدل استدلالی DeepSeek R1 را در سرویس خود با نام Ağ Bilgi Modeli (NIM) ادغام خواهد کرد. این سرویس به شرکتها امکان میدهد مدلهای هوش مصنوعی را روی رایانش ابری، مراکز داده و ایستگاههای کاری راهاندازی کنند.
مایکروسافت، که یکی از سرمایهگذاران شرکت OpenAI (رقیب DeepSeek) محسوب میشود، اعلام کرده است که پلتفرم رایانش ابری Azure و پلتفرم کدنویسی تحت وب GitHub از مدل DeepSeek R1 پشتیبانی خواهند کرد. همچنین، کاربران این شرکت میتوانند از رایانههایی که با Copilot+ (برنامه هوش مصنوعی مایکروسافت) مجهز شدهاند، برای توسعه برنامههای هوش مصنوعی بر پایه DeepSeek استفاده کنند.
آمازون نیز اعلام کرده که در سرویس Amazon Web Services (AWS)، کاربران این امکان را خواهند داشت که با مدل DeepSeek R1 برنامههای کاربردی خود را توسعه دهند.
DeepSeek چیست؟
DeepSeek یک شرکت هوش مصنوعی است که توسط صندوق سرمایهگذاری High-Flyer Quant در چین پشتیبانی میشود. این شرکت مدل هوش مصنوعی DeepSeek V3 را در تاریخ ۲۶ دسامبر ۲۰۲۴ و مدل R1 را در تاریخ ۲۰ ژانویه منتشر کرد. برتری این مدلها نسبت به رقبا در این است که با هزینه کمتر و استفاده محدودتر از تراشهها توسعه یافتهاند.
این مدل هوش مصنوعی بهسرعت در سراسر جهان مورد استقبال قرار گرفت و توانست در فروشگاههای نرمافزاری، ChatGPT (که متعلق به آمریکا است) را پشت سر بگذارد و به پرمخاطبترین ابزار هوش مصنوعی تبدیل شود.
عرضه مدلهای کمهزینه از سوی DeepSeek، موجب شد که شرکتهای غربی، بهویژه در آمریکا، نسبت به سلطه خود بر این صنعت و هزینههای هنگفتی که برای توسعه هوش مصنوعی میپردازند، دچار تردید شوند. این اتفاق همچنین باعث افزایش فشار فروش بر سهام شرکتهای فناوری در بازارهای جهانی شد.