به محض انعقاد عقد ازدواج، تکالیفی که زوجین در مقابل یکدیگر دارند برقرار میشود. یکی از این تکالیفی که بر عهده مرد بوده، پرداخت نفقه زن است. نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زوجه از قبیل مسکن، لباس، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خدمه در صورت عادت یا احتیاج که از زمان عقد دائم بر عهده زوج است.
در قانون مدنی و کیفری ایران، نسبت به پرداخت نفقه تاکید بسیاری شده است، در نتیجه مردان ملزم به پرداخت حقوق قانونی زن که شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن است هستند. در صورت عدم پرداخت نفقه از جانب مرد، زن میتواند نسبت به شکایت کیفری و یا تنظیم دادخواست حقوقی اقدام کند.
زوجه علاوه بر نفقه زمان حال، میتواند نفقه ایام گذشته را نیز مطالبه نماید. نفقه معوقه یا نفقه ایام گذشته به نفقهای گفته میشود که مرد مکلف به پرداخت بوده ولی از پرداخت آن امتناع نموده است البته مطالبه نفقه ایام گذشته، فقط با ارائه دادخواست حقوقی امکانپذیر است و شکایت کیفری در این خصوص مسموع نخواهد بود.
شرایط طرح دعوای مطالبه نفقه توسط وکیل خانواده
جهت طرح دعوای مطالبه نفقه از جانب وکیل خانواده متخصص، شرایطی لازم است. این شرایط به قرار زیر است:
وقوع عقد ازدواج دائم: به محض اینکه عقد ازدواج دائم انجام شود، مرد مکلف به پرداخت نفقه زن است.
تمکین زن: زن در صورتی مستحق دریافت نفقه است که همسر خود را تمکین کند. تمکین به معنای اطاعت زن از شوهر در ایفای وظایف زوجیت، حسن معاشرت و سکونت در منزل شوهر است.
مراحل دعوای مطالبه نفقه توسط وکیل امور خانوادگی
اگر مرد نفقه همسر خود را در صورت تمکین زن پرداخت نکند، زن میتواند با تقدیم دادخواست به دادگاه خانواده، نفقه خود را مطالبه کند. اثبات اینکه زن، همسر دائمی مرد است برعهده زن است. در صورت محکومیت مرد به پرداخت نفقه، رای صادره از جانب دادگاه میتواند مبنای درخواست طلاق از سوی زن باشد. طبق قانون مجازات اسلامی، ترک انفاق جرم محسوب شده و مردی که در صورت داشتن استطاعت مالی، نفقه همسر خود را در صورت تمکین او پرداخت نکند، از جانب دادگاه به حبس محکوم میشود.
در صورت ترک انفاق از جانب شوهر، زن میتواند جهت اقامه دعوای مطالبه نفقه نسبت به تنظیم شکوائیه و تقدیم آن به دادگاه اقدام نماید. در صورت اثبات عدم پرداخت نفقه، مرد محکوم به پرداخت نفقه خواهد شد و در صورت امتناع از اجرای حکم مجازات حبس برای او در نظر گرفته میشود. باید توجه داشت که با مشاوره گرفتن از یک وکیل خانواده خوب میتوانید به تمام جزییات مربوط به این دعوا آگاهی یافته و با اطمینان بیشتری نسبت به طرح این دعوا اقدام نمایید.
وظایف وکیل خانواده در نحوه اثبات عدم پرداخت نفقه
همان طور که در بالا گفته شد، اثبات عدم پرداخت نفقه بر عهده زن است به این معنی که زن باید ثابت نماید که همسرش نفقه او را برای مدت طولانی پرداخت نکرده است. اثبات این مورد از طریق پرینت حساب بانکی و شهادت شهود است. همچنین صرف اثبات عقد ازدواج به وسیله زن دئر دعوای مطالبه نفقه کافی است و دادگاه با احراز این امر حکم به پرداخت نفقه خواهد داد، مگر آن که شوهر ثابت کند که زن بدون مانع قانونی از ادای وظایف زوجیت امتناع کرده است که در این صورت زن مستحق دریافت مهریه نخواهد بود. وظیفه وکیل خانواده در این موارد، راهنمایی موکل خود در زمینه به کار گیری از مواردی است که در اثبات عدم پرداخت نفقه در دادگاه موثر است.
نحوه محاسبه نفقه زن توسط وکیل خانواده
چنانچه زن نسبت به مطالبه نفقه توسط وکیل امور خانواده اقدام نماید مراجع قضایی برای تعیین نفقه این امر را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع میدهند تا نفقه زوجه را با در نظر گرفتن شئونات و تحصیلات و خانواده پدری وی تعیین نماید و با توجه به نظر کارشناس حکم مقتضی صادر میشود.
نکته بسیار مهم در خصوص نفقه زن این است که زوجه میتواند نفقه معوقه یا گذشته خود را نیز از مرد مطالبه کند به این معنا که اگر شخص 3 سال است که نفقه همسر خود را پرداخت نکرده، زن میتواند نفقه گذشته خود را مطالبه کند در صورتی که این کار در مورد نفقه فرزندان قابل اجرا نیست.
هزینه وکیل خانواده در دعوای مطالبه نفقه
هزینه وکیل خانواده نیز در دعوای مطالبه نفقه تا حدود زیادی بستگی به توافق میان وکیل و موکل دارد. هزینه دادرسی نیز در دعوای حقوقی 5/3 درصد بهای خواسته است و اگر با جلب نظر کارشناس باشد حدوداً 150 الی 200 هزار تومان هزینه دارد. هزینه دادرسی در دعوای کیفری فقط 10 الی 30 هزار تومان است. هزینه کارشناسی در طرح دعوای نفقه حقوقی معادل 150 الی 200 هزار تومان است که این مبلغ باید توسط زن پرداخت شود که پس از محکومیت زوج قابل دریافت از مرد است.
انتخاب یک وکیل یا مشاور خوب برای دریافت نفقه
نفقه زن در اصطلاح حقوقی عبارت از چیزهایی است که شخص برای زندگانی احتیاج به آن دارد از قبیل خوراک، پوشاک، مسکن و اثاث منزل، در اصطلاح حقوقی کسی که باید نفقه را پرداخت کند منفق و کسی که نفقه به او داده میشود را منفق علیه گویند. قانون مدنی بیان میدارد: «همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل هم دیگر برقرار میشود.»
به زوجه هنگامی نفقه تعلق میگیرد که از همسر خویش تمکین عام و خاص نماید. به طور کلی پرداخت نفقه و سایر هزینههای زندگی از وظایف ذاتی شوهر است. قانونگذار برای عدم پرداخت نفقه اهمیت زیادی قائل شده و ضمانت اجرهای مستقیم و غیرمستقیم متعددی قائل شده است تا این حد که در تعیین میزان نفقه توانایی مالی مرد را در نظر نگرفته و شان و طبقه اجتماعی و درجه تمول زن را ملاک محاسبه میزان نفقه قرار داده است. توصیه ما به شما این است که دعوای مطالبه نفقه را ساده نگیرید و قبل از هر اقدامی با یک وکیل خانواده مشاوره نموده یا طرح و پیگیری دعوای خود را به بهترین وکیل خانواده بسپارید. سامانه حقوقی دادیاب میتواند بهترین مشاور، راهنما و همراه شما در زمینه انتخاب بهترین وکیل خانواده باشد. شما می توانید برای انتخاب وکیل خانواده به این سامانه مراجعه کنید و بهترین وکیل خانواده را برای مطالبه نفقه خود انتخاب نمایید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد