آیا چیزی راجعبه غذاهای تخمیر شده و تاثیر آنها در سلامت روده و گوارش میدانید؟ غذاهایی مانند ماست، کیمچی و کفیر که میتوانند در کاهش علائم بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲، آرتریت روماتوئید و استرس مزمن موثر باشند. این مواد خوراکی که تحت عنوان غذاهای زنده نیز شناخته میشوند، باکتریهای مفید زیادی دارند، برای سلامت بدن مفید هستند و سیستم ایمنی بدن را بالا میبرند به همین علت بد نیست اگر کمی بیشتر راجعبه آنها بدانیم. با فوت و فن همراه باشید تا برخی از غذاهای تخمیری را بشناسیم و تاثیر آنها بر سلامت روده و گوارش را بررسی کنیم.
غذای تخمیری چیست و چگونه به وجود میآید؟
شاید اولین بار که عنوان «غذاهای تخمیری» را میشنوید کمی گیج شوید و ندانید که دقیقا از چه چیزی صحبت میکنیم؛ اما قضیه آنقدرها هم پیچیده نیست. غذاهای تخمیر شده موادی هستند که در نتیجه قرار گرفتن در پروسه تبدیل لاکتوز به اسید لاکتیک به وجود می آیند و مملو از آنزیمهای سودمند، ویتامین ب، اسید چرب امگا سه، انواع بسیاری از پروبیوتیکها و مواد مغذی هستند. در این پروسه نشاسته و شکر موجود در سبزیجات و میوهها به لاکتیک اسید تبدیل میشود؛ این ماده نوعی نگهدارنده طبیعی است که عملکرد باکتریهای مضر را متوقف میکند.
تخمیر نوعی پروسه بیهوازی است که در آن مخمرها و باکتریها قند موجود در مواد غذایی را به ترکیباتی مانند اسیدهای ارگانیک، گاز و الکل تبدیل میکنند. این موضوع باعث میشود که غذاهای تخمیری عطر، طعم و ظاهر منحصر بهفردی داشته باشند. در واقع غذاهای تخمیر شده محصولات و نوشیدنیهایی هستند که بر روی آنها فرایند «رشد کنترل شده میکروبی» انجام میشود. پروسه تخمیر روی محصولاتی مانند سبزیجات، غلات، میوهها، ماهی، گوشت، لبنیات، تخم مرغ، مغزها و حبوبات قابل اجرا است. معمولاً در طول اجرای این فرآیند، خواص مواد غذایی افزایش مییابند و تاثیر بیشتری بر سلامتی افراد میگذارند؛ مخصوصا غذاهای حاوی پروبیوتیک. (منبع: Santa cruz)
در ادامه برخی از غذاهای تخمیر شده که حاوی باکتریهای مفید هستند و بهعنوان تقویت کننده دستگاه گوارش شناخته میشوند را معرفی میکنیم.
انواع غذاهای تخمیری
1) ماست، غنی از پروبیوتیک
از معروفترین غذاهای تخمیر شده ماست باید به ماست اشاره کنیم که مملو از پروبیوتیک، پروتئین، کلسیم، روی و ویتامین ب است. مصرف این ماده غذایی در بهبود هضم غذا و رفع مشکلات گوارشی، تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از اسهال تاثیر دارد.
2) کفیر، جادوی طبیعت
یکی دیگر غذاهای تخمیر شده عالی و مفید برای بدن کفیر است که در آن اسید لاکتیک بسیار زیادی وجود دارد. این ماده غذایی با تنظیم کردن باکتریهای داخل دستگاه گوارش و کبد بر روی کارکرد روده و هضم غذا، تقویت ایمنی بدن، کاهش اسهال، رفع اختلال خواب و افسردگی تاثیر میگذارد.
3) سبزیجات، ضامن سلامتی
انوع مختلف سبزیجات گروه غذایی خوبی هستند که میتوانند به صورت تخمیر شده استفاده شوند. مواردی مانند گوجه فرنگی، پیاز، تربچه و سیر. بهعنوان مثال میتوانید کلم را رنده و با آب، سرکه و نمک بپزید و ترکیب بسیار خوبی از فیبر و پروبیوتیک را تهیه کنید. این موارد تاثیر چشم گیری در بهبود عملکرد دستگاه گوارش دارند.
از دیگر موارد غذایی تخمیری میتوانیم به پنیر تخمیر شده، خامه ترش، شیر نارگیل، کیمچی، ناتو، کامپوچا، تمپه و میسو اشاره کنیم.
تاثیر غذاهای تخمیری بر سلامت روده و گوارش
اگر برای بررسی سلامت خود به دکتر فوق تخصص گوارش مراجعه کرده باشید، حتما به شما توصیه کرده است که از غذاهای تخمیری غافل نشوید. اما واقعا این غذاها با بدن چه میکنند و چه تاثیری بر سلامت روده و گوارش دارند؟ در ادامه برخی از این موارد را بررسی میکنیم.
1) کمک به بهبود گوارش
آنزیمها یکی از مهمترین مواد برای هضم و گوارش مناسب غذا در بدن هستند. غذاهای تخمیری مملو از آنزیم هستند و به بدن در فرایند هضم غذا کمک میکنند. بهعنوان مثال ماست میتواند انتخاب خوبی برای تسهیل فرایند هضم باشد.
2) متعادل شدن باکتریهای مفید در روده
غذاهای تخمیر شده باکتریهای خوب زیادی دارند که خوردن آنها باعث میشود حجم باکتریهای مفید در روده افزایش یابد؛ جایی که بیش از ۸۰ درصد از سیستم ایمنی بدن در آن متمرکز شده است. افزایش و متعادل شدن باکتریهای مفید در روده باعث میشود که بدن در برابر لاکتوز و گلوتن مقاوم شود و از مشکلاتی مانند یبوست، سندروم روده بیقرار، عفونتهای مخمری و آسم در امان بماند.
3) جلوگیری از ابتلا به سرطان
غذاهای تخمیر شده و حاوی پروبیوتیک، بدن را سم زدایی میکنند و باعث افزایش ایمنی بدن میشوند. در طی این فرایند محیط روده ایمن میشود و سیستم ایمنی بدن افزایش مییابد. در نتیجه جهش غیر طبیعی ژنها کاهش می یابد و سلولهای تومور رشد نمیکنند.
4) افزایش ویتامین در بدن
غذاها و محصولاتی که تخمیر شدهاند، باعث میشوند سطح فولیک اسید، ویتامینهای ب، ریبوفلاوین و بیوتین بالا رود؛ در نتیجه بدن دچار فقر ویتامین نمیشود.
5) جذب بهتر مواد مغذی در بدن
حتماً میدانید که جذب مواد مغذی در بدن رابطه مستقیمی با هضم و گوارش دارد. مواد غذایی تخمیر شده باعث میشوند که دستگاه گوارش بهتر کار کند و مواد غذایی بهتر جذب بدن شوند. همچنین این محصولات باعث میشوند مواد مغذی جدیدی در بدن تولید شوند.
از دیگر مزایای غذاهای تخمیر شده برای بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از هلیکوباکتری پیلوری
- افزایش ایمنی بدن
- طولانی شدن عمر مواد غذایی
- بهبود علائم آرتریت
- درمان بیماری التهابی روده
- مقرون به صرفه و در دسترس
مصرف غذاهای تخمیر شده، راهی عالی برای دور شدن از بیماریهای گوارشی
در این مطلب از فوت و فن تاثیر غذاهای تخمیر شده بر سلامت روده و گوارش را بررسی کردیم و برخی از در دسترسترین غذاهای تخمیر شده را شناختیم. مواردی مانند ماست، سبزیجات و تخم مرغ. مواد غذایی تخمیر شده به طور مستقیم بر سلامت دستگاه گوارش، بهخصوص روده تاثیر میگذارند و سبب رفع بسیاری از مشکلات مانند یبوست، سندروم روده بی قرار و اسهال میشوند. پس بهتر است برای داشتن سیستم گوارش سالمتر این اقلام را در رژیم غذایی خود بگنجانید. علاوهبر مطالب فوق بد نیست بدانید که شما میتوانید برای رزرو نوبت دکتر ارتوپد و یا فوق تخصص گوارش از درمانکده کمک بگیرید تا بدون معطلی بهترین پزشک را برای خود پیدا کنید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد