متاسفانه بسیاری از افراد دلبسته آرامش مقطعیای هستند که بعد از کشیدن سیگار و بالا رفتن سطح نیکوتین در بدن به دست میآورند؛ بی خبر از تاثیرات مخربی که نیکوتین بر روی مغز و فعالیت آن دارد. تا به امروز زیاد در مورد مضرات سیگار برای ریهها و کبد شنیدهایم اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید سیگار کشیدن میتواند تاثیرات مخربی روی بافتهای مغز هم داشته باشد و در طول زمان باعث آسیبهای جدی به مغز بشود. متاسفانه به این موضوع زیاد پرداخته نشده و به همین واسطه اغلب افراد سیگاری در جریان نیستند که برای ارضای حس نیاز به نیکوتین، چه آسیبهای سنگینی را علاوه بر ریه به مغز خود وارد میکنند.
به همین واسطه، در ادامه این نوشته از درمانکده قصد داریم به صورت کامل به بررسی این موضوع بپردازم؛ تا انتها با ما همراه باشد.
تاثیرات نیکوتین بر روی مغز
پیش از بررسی آسیبهای نیکوتین بر روی مغز، در ابتدا باید ببینیم که به صورت کلی نیکوتین با مغز ما چه میکند و چگونه میتواند مغز را گول بزند. نیکوتین رفتاری مانند انتقال دهندههای عصبی در مغز دارد و به نحوی خود را به جای اجزای اصلی مغز جا میزند و منجر به فعال شدن سیگنالهای دوپامین میشود. دوپامین از نوروترانسمیترها است و نمیتوان آن را یک هورمون در نظر گرفت و نقش مهمی در احساس لذت، ارضای امیال و آرامش دارد. دوپامین میتواند به صورت طبیعی نیز فعال شود؛ به عنوان مثال زمانی که شما کارهای خود را به درستی انجام میدهید و یا در یک کار موفق میشوید، دوپامین منجر به ایجاد یک حس خوشایند در شما میشود.
اما وای به روزی که دوپامین در اثر یک اعتیاد فعال شود! هر چیزی که به آن اعتیاد داشته باشید، از جمله نیکوتین، در طول زمان باعث کاهش گیرندههای استیل کولین مغز میشود تا فعالیت سیگنالینگ جبران شود و همین موضوع باعث میشود تا مغز به نیکوتین محتاج شود. در این شرایط، مغز برای اینکه بتواند بهتر کار کند نیاز به نیکوتین دارد و استفاده از سیگار دیگر برای آرام شدن نبوده و بلکه تنها برای رسیدن به فعالیت عادی مغز خواهد بود. به همین جهت است که ترک سیگار میتواند فعالیتهای عصبی را تحت تاثیر قرار داده و افراد را مضطرب یا خشمگین کند.
خطرات نیکوتین برای مغز
با خواندن سطرهای بالا شاید فکر کنید که در نهایت، کار به یک اعتیاد و احتیاج به نیکوتین ختم میشود اما ابدا اینگونه نیست بلکه مشکلات بیشتری با ایجاد شرایط اعتیاد به نیکوتین در پیش رو خواهد بود. اینکه مشکلات به چه شدت و حالتی بروز کنند، بستگی به مواردی همچون مدت زمان اعتیاد به سیگار، شرایط عصبی خود فرد و برخی موارد دیگر دارد اما به صورت کلی، برای افرادی که نیکوتین در مغز آنها جای خود را باز کرده، مشکلات زیر در کمین هستند.
زوال عقل در اثر مصرف سیگار
زوال عقل عبارت است از ضعف در تفکر، ضعف در یادگیری و حافظه و ضعف اراده برای انجام فعالیتها. نواحی زیر قشری مغز، نواحیای هستند که با بخش حافظه در ارتباطاند و متاسفانه نیکوتین روی این بخشها تاثیرات قابل توجهی دارد و به مرور زمان میتواند باعث ضعیف شدن این بخش و در نتیجه زوال عقل شود. احتمال ابتلا به زوال عقل در بین افراد سیگاری تا حدود 30 درصد تخمین زده.
زوال شناختی در اثر مصرف سیگار
زوال شناختی به صورت طبیعی با بالا رفتن سن رخ میدهد اما مصرف سیگار میتواند این فرایند را سرعت بخشیده و احتمال ابتلا به آن را بیشتر کند. مشاهده علائم زیر، مخصوصا در افراد سیگاری خطرناک بوده و زنگ خطر ابتلا به زوال شناختی و عقلی است که در صورت مشاهده حتما باید به دکتر مغز و اعصاب مراجعه شود.
- توهم
- افسردگی
- بیمیلی به ادامه زندگی
- تغییر شخصیت و اختلال دو قطبی
خطر سکته مغزی در افراد سیگاری
سکته مغزی ناشی از تاثیر سیگار بر روی خود مغز نیست. بلکه مواد شیمیایی موجود در سیگار میتوانند از ریهها به خون منتقل شده و باعث شوند که پلاکتها به هم بچسبند و همین موضوع باعث ایجاد لخته شده و در نهایت خطر سکته مغزی را افزایش میدهد.
شرطی شدن مغز
مغزی که با هر مخدری، چه نیکوتین چه هر چیز دیگری شرطی بشود، قطعا صاحب خود را به خوبی یاری نخواهد کرد! در شرایطی که وابستگی شدید مغز به یک ماده یا فعالیت وجود دارد، مغز برای انجام هر کاری باج خواهی میکند و همین شرایط باعث میشود تا فعالیت مغز کاهش یافته و در یادگیری ضعیف شود. به همین دلیل است که افراد سیگاری برای حتی فکر کردن نیازمند مصرف سیگار هستند.
سیگار و خطر ابتلا به سرطان مغز
در سیگار بالغ بر 7000 نوع ماده شیمیایی مضر و خطرناک وجود دارد که از بین این تعداد تقریبا 60 نوع سرطانزا و حتی برخی رادیو اکتیو هستند. این مواد میتوانند ساز و کار سلولهای مغزی را به صورت کامل به هم ریخته و در طی مدت زمانی طولانی منجر به ایجاد سرطان مغز شوند.
سایر خطرات سیگار برای مغز
تا به اینجا در مورد نکاتی صحبت شد که آمار قابل توجهی دارند و میتوان گفت که بیشتر سیگاریها را تهدید میکنند. اما در این بین، هستند مشکلاتی که در اثر سیگار کشیدن به وجود میآیند اما احتمال ابتلا به آنها پایین است. این موارد عبارتند از:
- ضعف حواس
- اختلالات عصبی
- کاهش حجم مغز
- بیماریهای روانی نظیر اسکیزوفرنی
لازم به ذکر است که این موارد به همراه تمام مضرات سیگار که تا به اینجا گفته شد، همگی تنها برای مغز در نظر گرفته شده و مضرات سیگار برای سایر قسمتهای بدن لحاظ نشدهاند.
آیا سیگار الکترونیکی خطرناک است؟
سوالی که معمولا در رابطه با مضرات سیگار پرسیده میشود این است که آیا سیگار الکترونیکی هم خطرناک است؟ در پاسخ باید گفت بله؛ سیگار الکترونیکی هم دارای مقدار زیادی از مواد شیمیایی است که با ورود به ریه و مغز مانند دود سیگار واقعی باعث ایجاد بیماریهایی خواهد شد.
جمعبندی
همه از این موضوع خبر دارند که سیگار مضر است اما در این بین تمام توجهها همواره به مضرات سیگار برای ریه بوده و کمتر توجه شده که سیگار، مضرات بسیاری برای مغز و سیستم عصبی انسان دارد. سیگار میتواند باعث مشکلات جبرانناپذیری برای سلامتی افراد شود و باید هماکنون برای ترک آن اقدام کنید؛ هر چند این کار ساده نیست.
در صورتیکه برای بررسی بیشتر این مشکل یا هر مشکل دیگری قصد مراجعه به پزشکان متخصص را دارید، میتوانید به سادگی از طریق سایت نوبت دهی آنلاین درمانکده برای دریافت نوبت پزشکان متخصص مختلف، از متخصص مغز و اعصاب گرفته تا دکتر گوش و حلق و بینی یا هر تخصص پزشکی دیگری اقدام کنید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد