درمان زگیل های تناسلی اختیاری است. حتی اگر روش های درمانی موثری برای زگیل های تناسلی وجود داشته باشد، اغلب زگیل های تناسلی دیر یا زود، خود به خود برطرف می شوند. با این حال، بسیاری از مبتلایان در صدد درمان آن ها بر می آیند، چرا که این بیماری می تواند ناخوشایند و آزار دهنده باشد.
هدف از درمان، برطرف کردن زگیل های مشهود و تسکین علائم آزاردهنده می باشد.چندین روش درمانی برای این بیماری وجود دارد اما هیچ کدام از این درمان ها برای همه ی افراد یا همه ی انواع زگیل ها مناسب نیست.
انتخاب درمان به چه شرایطی بستگی دارد؟
عواملی که باید هنگام انتخاب روش درمانی مناسب در نظر گرفته شوند شامل اندازه، محل و تعداد زگیل ها، تغییرات زگیل ها، ترجیحات خود بیمار، هزینه ی درمان، راحتی روش درمان، عوارض احتمالی و تخصص پزشک معالج، در آن روش درمانی می باشد.
همه ی روش های درمانی دارای معایبی همچون درد، ایجاد زخم و هزینه بر بودن درمان می باشند. علاوه بر این، در برخی افراد، زگیل هایی که برطرف شدند ممکن است مجددا بروز پیدا کنند، که این اتفاق به معنی بازگشت برای درمان بیشتر است. اما در برخی موارد نیز استفاده از دارو میتواند پاسخ گو باشد، اما اینکه بهترین دارو برای زگیل تناسلی در مردان کدام است، قطعا پزشک بسته به پیشرفت بیماری تشخیص میدهد.
در صورتی که درمان طی 4 الی 6 هفته تاثیر قابل توجهی نداشته باشد، برای بیمار تشخیص جایگزین، تغییر روش درمان و یا مراجعه ی مجدد باید در نظر گرفته شود.
نکاتی که باید قبل و حین درمان زگیل مد نظر داشته باشید.
صرف نظر از نوع روش درمانی، در ادامه به نکات مهمی که باید مورد توجه قرار بگیرد، اشاره شده است:
- مشورت با پزشک قبل از شروع درمان زگیل های تناسلی، توصیه می شود.
- در رابطه با درمان، هزینه های آن، مزایا و همچنین عوارض جانبی احتمالی آن، توضیحات لازم از پزشک خواسته شود.
- دانستن اینکه برای رفع ناراحتی ناشی از بروز زگیل ها چه باید کرد و چه زمانی باید از پزشک کمک گرفت، اهمیت دارد.
- درمان اغلب به چندین مرتبه ویزیت شدن و به کار بردن راهکار های مختلف نیاز دارد. پس برای درمان باید صبور بود.
- خانم های باردار می بایست پزشک خود را از این موضوع مطلع کرده، تا پزشک بتواند مناسب ترین درمان را انتخاب کند.
- از درمان های بدون نسخه که به طور اختصاصی برای زگیل های تناسلی نیستند (به عنوان مثال داروهای زگیل پا یا دست) نباید استفاده شود. پوست ناحیه تناسلی حساس بوده و این گونه دارو ها برای آن مناسب نیستند و می توانند آسیب زیادی به پوست وارد کنند.
- توصیه می شود در طول درمان، از رابطه جنسی و تماس با نواحی آلوده خودداری شده تا ناحیه تحت درمان از اصطکاک محافظت و به بهبود آن کمک شود.
- حمام آب نمک در طول درمان، به تسکین درد و بهبود ناحیه تناسلی کمک می کند. (دو مشت نمک معمولی در هر حمام یا دو قاشق غذاخوری در یک کاسه بزرگ، ترجیحاً دو بار در روز)
- زایلوکائین (ژل 2٪ لیگنوکائین) نوعی بی حسی موضعی کاربردی است، که دو دقیقه قبل از دفع ادرار یا مدفوع به عنوان بی حس کننده نواحی دردناک استفاده می شود.
- برفک واژن، نوعی عفونت قارچی شایع است و اغلب هنگامی که ناحیه تناسلی زخم و ملتهب است، بروز می یابد. درمان برفک واژن همزمان با درمان زگیل های تناسلی، اغلب موثر تراست.
روش هایی برای برطرف کردن زگیل های تناسلی
ممکن است همه ی روش های درمانی که در ادامه ارائه شده اند، کاربردی و موثر نباشند. برای انتخاب یک برنامه درمانی مناسب، باید با پزشک متخصص گفتگو شود. صرف نظر از روش درمانی انتخاب شده، داشتن جلسات درمانی هفتگی معمولا لازم است و بر طرف شدن زگیل ها ممکن است مدتی طول بکشد. در حال حاضر هیچ روش درمانی برای از بین بردن دائمی زگیل های تناسلی وجود ندارد. همچنین، زگیل ها معمولاً با گذشت زمان، به طور خود به خود (بدون درمان) از بین می روند.
1_ محلول پودوفیلوتوکسین
این محلول نوعی دارو جهت درمان زگیل های تناسلی است که توسط خود بیماران به کار برده می شود. استفاده از این محلول فقط بر روی پوست آلت تناسلی توصیه می شود. زیرا اگر در چین های پوستی (مانند پوست ختنه گاه) آلت تناسلی یا پوست واژن (اطراف دهانه واژن) استعمال شود، باعث تحریک و سوزش آن نواحی می شود. این دارو در دوران بارداری منع مصرف دارد.
2_ پماد ایمی کوئیمود
این دارو که با نام تجاری Aldara در بازار وجود دارد، دارویی است که توسط خود بیمار بر روی زگیل های ناحیه تناسلی و اطراف مقعد استعمال می شود. استفاده از آن راحت بوده و در صورت رعایت دستورالعمل های مصرف، مطمئن می باشد. در صورتی که سایر روش های درمانی نامناسب باشند، پزشک می تواند این پماد را تجویز کند. استفاده از این پماد در زنان باردار توصیه نمی شود.
3_ کرایوتراپی
فریز کزدن زگیل ها با نیتروژن مایع می تواند توسط پزشک متخصص انجام شود.
4_ تری کلرواستیک اسید
(TCA) نوعی ماده شیمیایی است که توسط پزشک بر روی زگیل ها استعمال می شود. این کار در برخی از مراکز خدمات درمانی انجام نمی شود.
5_ لیزر درمانی
(استفاده از اشعه لیزر برای از بین بردن زگیل ها) یا عمل های جراحی (برداشتن زگیل ها) این مزیت را دارد که در یک جلسه می توان تمامی زگیل ها را از بین برد. لیزر درمانی ممکن است پرهزینه باشد و پزشک باید به خوبی در این کار تخصص داشته باشد. این روش فقط در برخی از مراکز درمانی انجام می شود. با استفاده از این روش زگیل های تناسلی قابل درمان بوده اما ممکن است برگشت پذیر باشند.
آیا پیگیری بعد از درمان زگیل تناسلی لازم است؟
پس از برطرف شدن زگیل های تناسلی مشهود، انجام معاینات و بررسی های بیشتری در ادامه لازم نیست. عود (بازگشت) زگیل ها اغلب در 3 ماه اول رخ می دهد. معاینه مجدد 3 ماه پس از درمان، می تواند برای اطمینان از عدم وجود زگیل های مقاوم به درمان یا بروز زگیل های جدید سودمند باشد. غربالگری منظم دهانه رحم برای همه زنان، صرف نظر از اینکه زگیل تناسلی دارند یا خیر، توصیه می شود. افرادی که به زگیل تناسلی مبتلا هستند، باید با پزشک خود احتمال وجود سایر بیماری های مقاربتی را بررسی کرده و از داشتن سلامت جنسی کامل، اطمینان حاصل کنند.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد