نشانههایی که نشان میدهد درمانگر شما برایتان مفید و موثر است
یک درمانگر خوب دارای خصوصیات و ویژگیهای مهمی است. مثلا داشتن مهارتهای بین فردی خوب و قابل اعتماد بودن، انعطافپذیر بودن، امیدوار/ خوشبین بودن، خودآگاه بودن و … . ویژگیهای یک درمانگر یا مشاور خوب را میتوان در عناوینی چون روانشناس در ترکیه، روانشناس در استانبول، روانشناس در دبی، روانشناس در هرمزگان، روانشناس در لندن و … نیز یافت.
در زیر، ۱۳ نشانهای که نشان میدهد درمانگر شما برایتان مفید و موثر است، آورده شده است.
۱-واقعا به حرفهای شما گوش میدهد.
گوش دادن باید سادهترین بخش کار یک درمانگر باشد، درست است؟ اما اینطور نیست. گوش دادن یک مهارت چند وجهی است که معنایش بسیار بیشتر از صرفاً منتظر ماندن منفعلانه در هنگام صحبت کردن مراجع است.
یک درمانگر خوب نشان میدهد که نه تنها کلمات شما را میشوند، بلکه آنها را درک نیز میکند.
این احساس که درمانگر شما هنگام صحبت کردنتان حواسش پرت شده است، نشانه این است که شاید وقت آن رسیده که درمانگر جدیدی را ببینید.
۲- شما احساس تایید شدن میکنید.
درمانگر شما باید افکار، احساسات، اعمال و تجربیات شما را تایید کند. این بدان معنا نیست که آنها با هر چیزی که شما میگویید یا انجام میدهید موافق هستند. در واقع، تفاوت مهمی بین تایید کردن و طرفداری کردن وجود دارد.
تایید کردن مربوط به تصدیق و پذیرش است. درمانگری که باعث میشود شما احساس اعتبار کنید، آنچه را که به آنها میگویید به عنوان حقیقت تجربه شما تصدیق میکند.
طرفداری – همراه با مخالف آن، عدم طرفداری – یک قضاوت ارزشی است. یک درمانگر خوب سعی میکند از قضاوت ارزشی در مورد آنچه فکر میکنید، میگویید یا انجام میدهید اجتناب کند.
۳- درمانگرتان بهترین را برای شما میخواهد.
یک درمانگر خوب وجود دارد تا توصیههایی را به شما ارائه دهد و در عین حال به شما احترام هم بگذارد. هرگز نباید احساس کنید که درمانگرتان، شما را مجبور به انجام کاری میکند که نمیخواهید انجام دهید.
این حالت شامل انتخابهایی میشود که در مورد درمان خود میکنید، مانند مراجعه به نوع دیگری از متخصص یا توقف چند هفتهای درمانتان. یک درمانگر حرفهای تصمیم شما را میپذیرد، حتی زمانی که شاید شخصاً نفعی برایشان نداشته باشد.
۴- درمانگرتان یک ارتباطگر قوی است.
افرادی که ارتباطگر قوی هستند، بیشتر از اینکه صحبت کنند گوش میدهند. اما در حالی که گوش دادن بخش مهمی از کار یک درمانگر است، نباید به قیمت مهارتهای گفتاری تمام شود.
یک درمانگر همچنین یک مربی هم است، و به همین دلیل، آنها باید بتوانند مفاهیم را خلاصه کنند و علائم را به گونهای توضیح دهند که شما قادر به درک آن باشید. علاوه بر این، یک درمانگر خوب از شما سؤالاتی میپرسد تا مطمئن شود که مطلب را متوجه شدهاید و در صورتی که متوجه نشده بودید، برای توضیح آنها مجددا وقت میگذارد.
۵- رابطهاش را با شما چک میکند.
برنامهریزی و هدایت مسیر رابطه درمانگر و مراجع ممکن است برای شما تازگی داشته باشد. ممکن است گفتن برخی موضوعات با درمانگرتان، مانند احساس نارضایتی از نحوه پیشرفت درمان، برای شما ناراحت کننده باشد.
به عنوان یک متخصص آموزش دیده، درمانگر شما باید راحتتر این چک شدنها را بررسی کند. آنها باید زمان بگذارند و مرتباً از شما بپرسند که فکر میکنید درمان شما چگونه پیش میرود و مطابق با آن سازگار شوند.
با این حال، گاهی اوقات ممکن است متوجه شوید که درمانتان خوب پیش نمیرود. یک درمانگر خوب شما را تشویق میکند که وقتی از مسیر درمان راضی نیستید، دربارهاش صحبت کنید. آنها حتی ممکن است شما را به یک همکار که مناسبتر است ارجاع دهند.
۶- برای آموزش دیدن خودش نیز وقت میگذارد.
در حالی که درمانگر شما ممکن است در زمینه های خاصی از روانشناسی متخصص باشد، این بدان معنا نیست که آنها همه چیز را میدانند. بسته به مدت زمانی که آنها تمرین کردهاند و چقدر تخصصی هستند، برخی از چیزهایی که میگویید ممکن است برای آنها جدید باشد. و البته این کاملا طبیعی است.
درمانگر شما وقتی چیزی را نمیداند باید آشکارا آن را بپذیرد. با این حال، آنها میتوانند با شرکت در سمینارها و کنفرانسها و گفتگو با همکاران، تمام تلاش خود را برای یادگیری بیشتر انجام دهند.
یک درمانگر متعهد به طور مداوم دانش خود را افزایش میدهد.
۷- شما به وی به عنوان فردی متحد با شما، نگاه میکنید.
درمانگر شما بهترین دوست، معلم یا رئیس شما نیست. اگرچه یک درمانگر میتواند شما را به سمت آنچه به دنبال آن هستید راهنمایی کند، نقش او این نیست که به شما بگوید چه کاری و چگونه انجام دهید.
یک درمانگر خوب به عنوان یک متحد عمل میکند. از همان اولین جلسهی باهم، آنها برای ایجاد پیوندی با شما کار خواهند کرد که مبتنی بر اعتماد متقابل است. این کار به عنوان اتحاد درمانی شناخته میشود.
۸- درمانگرتان اعتماد شما را جلب میکند.
وقتی صحبت از اعتماد شد، این یکی از مهمترین – اگر نه مهمترین – عنصر در رابطه شما با درمانگرتان است. یک مطالعه در سال 2019، اعتماد را برای کار کردن از طریق چالشهایی که بین رواندرمانگران و مراجعان ایجاد میشود، حیاتی توصیف کرده است.
۹- متوجه تغییر در خودتان میشوید.
تغییر، به ویژه تغییر معنیدار، زمان میبرد. طبق انجمن روانشناسی آمریکا (APA)، طول درمان میتواند به فرد و شرایطی که دارد بستگی داشته باشد.
برخی از انواع درمانها، بیشتر از سایر درمانها طول میکشد. به عنوان مثال، گفتار درمانی تمرکز گستردهتری دارد و بنابراین اغلب برای مدت زمان طولانیتری نسبت به درمان شناختی رفتاری (CBT)، که بر دستیابی به اهداف خاص تمرکز دارد، ادامه مییابد.
با این اوصاف، باید در عرض یک ماه یا بیشتر از شروع درمان، متوجه اثرات درمان شوید. البته اثرات درمان، به خصوص در ابتدا کوچک خواهند بود. طبق گزارش APA، برای نیمی از افرادی که به دنبال درمان هستند، به طور متوسط 15 تا 20 جلسه طول میکشد تا آنها علائم برطرف شده را گزارش کنند. که حدود 3 تا 5 ماه درمان هفتگی است.
۱۰- درمانگرتان شما را به چالش میکشد.
سبکهای مختلف درمانی، تاکتیکهای متفاوتی را برای تحریک رشد شخصی انتخاب میکنند. روانکاوی شامل بررسی ناخودآگاه است، در حالی که انسانگرایی حمایت عاطفی را برای رشد شما به عنوان یک فرد فراهم میکند.
برخی از سبکهای درمانی شامل زیر سوال بردن الگوهای تفکر غیرمنطقی است. این کار باید با احترام انجام شود، بدون اینکه احساس بدی نسبت به طرز تفکری که ممکن است برای شما مفید نباشد، ایجاد شود.
اگر درمانگرتان به شما احساس حماقت، آسیب یا گناه میدهد، وقت آن است که در رابطه درمانی خود تجدیدنظر کنید.
۱۱- درمانگرتان طیف وسیعی از ابزارها را به شما ارائه میدهد.
هیچ برنامه درمانی یکسانی وجود ندارد. گاهی اوقات، تکنیکهایی که برای یک بیمار یا مراجع کار میکنند – خواه آرامش پیشرونده عضلانی، تعیین هدف یا مدیتیشن باشد – به سادگی برای مراجع دیگر کار نمیکنند.
در حالی که مهم است که تمایل داشته باشید و برای امتحان چیزهای جدید آماده باشید، اما اگر مداخله خاصی برای شما کارساز نبود، درمانگر شما باید بتواند پیشنهادات دیگری ارائه دهد. آنها آنجا هستند تا به جای یک ابزار واحد، یک جعبه ابزار به شما پیشنهاد دهند.
۱۲- درمانگرتان در درمان شما عجله نمیکند.
هم شما و هم درمانگرتان باید در مورد اهداف درمان و جدول زمانی دستیابی به آن اهداف در یک سطح باشید. این بحثی است که باید در اوایل درمان خود با درمانگرتان داشته باشید.
همچنین با گذشت زمان، ارزیابی مجدد این طرح مهم است. اگر درمان شما آنطور که در ابتدا برنامهریزی کرده بودید پیش نمیرود – شاید زمان زیادی برای اختصاص دادن به تمرینات بین جلسات درمانی ندارید، یا درمان را سختتر از آنچه پیشبینی میکردید پیدا میکنید – در این موقع، یک درمانگر خوب انعطافپذیری و سازگاری نشان خواهد داد.
نیازها و شرایط تغییر میکنند. به تبع آن درمان هم تغییر میکند.
۱۳- جلسات درمان فقط روی شما متمرکز است.
ناگفته نماند که درمان در مورد شماست. یک درمانگر حرفهای هرگز نباید از جلسات شما برای رفع نگرانیهای خودش استفاده کند.
البته، این بدان معنا نیست که یک درمانگر نمیتواند شخصیت منحصر به فرد خود را نشان دهد یا گاهی اوقات تجربیات شخصیاش را به اشتراک بگذارد. آنچه مهم است این است که تمرکز روی شما باقی بماند. اگر اینطور نیست، یک پرچم قرمز است.
منبع:
https://www.healthline.com/health/signs-of-a-good-therapist
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد