این مسابقهای بین مدعیان پرقدرت قهرمانی و مدافعان عنوان قهرمانی بود. فیفا به یاد نیمهنهایی حماسی جام جهانی ۱۹۵۴ سوئیس بین مجارستان و اروگوئه افتاده است.
مجارستان ۴-۲ اروگوئه (پس از وقت اضافه)
🏆 جام جهانی ۱۹۵۴ سوئیس | مرحله نیمهنهایی
🏟 ورزشگاه المپیک دو لا پونتایز، لوزان
🔴 گلهای مجارستان:
- زولتان چیبور (۱۲)
- ناندور هیدهگوتی (۴۷)
- شاندور کوچیش (۱۰۹ و ۱۱۶)
🔵 گلهای اروگوئه:
- خوان هوبرگ (۷۵ و ۸۶)
ترکیب تیمها
🔴 مجارستان
👤 سرمربی: گوستاو شبش
⚽ ترکیب تیم:
- گیولا گروشیکس
- ینوی بوزانسکی، گیولا لورانت، میهای لانتوش
- یوزف بوزسیک، یوزف زاکاریاس
- لاسلو بودای، شاندور کوچیش، پیتر پالوتاش، ناندور هیدهگوتی، زولتان چیبور
🔵 اروگوئه
👤 سرمربی: خوان لوپز
⚽ ترکیب تیم:
- روکه ماسپولی
- ویکتور رودریگز آندراده، ویلیام مارتینز، خوزه سانتاماریا، لوئیس کروز
- نستور کاربالو
- رافائل سوتو، خاویر آمبرویس، خوان هوبرگ، خوان شیاکفینو، کارلوس بورخس
رویاروییهای قبلی
تا پیش از این بازی، مجارستان و اروگوئه هرگز مقابل یکدیگر قرار نگرفته بودند.
پیش از بازی
اروگوئه در دو جام جهانی فیفا که در آن شرکت کرده بود، قهرمان شده بود. این تیم در مرحله گروهی ۹ گل زده بود بدون اینکه گلی دریافت کند و در یکچهارم نهایی انگلستان را ۴-۲ شکست داده بود، با این حال همچنان به عنوان تیم ضعیفتر شناخته میشد. از سوی دیگر، مجارستان بیش از چهار سال بدون شکست بود و در این مدت انگلیس را هم در لندن و هم در بوداپست در هم کوبیده و طلای المپیک را تصاحب کرده بود.
جادوگران مجارستانی با این حال در مسیر رسیدن به نیمهنهایی ضربات سختی خورده بودند. یوزف توت و میهای توت در کنار فرنتس پوشکاش، پس از مصدومیت در یکچهارم نهایی خشن برابر برزیل، از ترکیب کنار رفتند. به جای آنها بودای و پالوتاش وارد ترکیب شدند، در حالی که بوزسیک، با وجود اخراج در نبرد برن، مجاز به بازی بود. در سمت دیگر، اروگوئه نیز اوبدولیو وارلا را به دلیل مصدومیت از دست داده بود.
بازی
مجارستان از همان ابتدا با قدرت آغاز کرد و خیلی زود به نتیجه رسید. چیبور با شوتی والی روی پاس سر کوچیش دروازه اروگوئه را باز کرد. ماسپولی شاید روی این گل مقصر بود، اما واکنشهای فوقالعادهاش مانع از عقب افتادن بیشتر اروگوئه شد. لوپز، مغز متفکر ماراکانازو، برنامهای برای بهرهبرداری از کندی لورانت داشت و شیاکفینو، جادوگر زمین، پاسهایی خطرناک را پشت خط دفاعی ارسال میکرد. اما گروشیکس به عنوان یک دروازهبان-سوئیپر، این موقعیتها را خنثی کرد.
در ادامه، ارسال پرسرعت بودای، زمینه را برای ضربه سر فوقالعاده هیدهگوتی فراهم کرد و مجارستان را ۲-۰ پیش انداخت.
شیاکفینو سطح بازی خود را بالا برد و با افزایش فشار اروگوئه، هوبرگ با دبل خود بازی را به وقت اضافه کشاند. اروگوئه استاد کسب پیروزی در لحظات حساس بود، اما این بار نتوانست در ساحل دریاچه ژنو یک بازگشت تاریخی رقم بزند. در عوض، دو ضربه سر کوچیش روی سانترهای بودای و بوزسیک، طوفان سلسته را در هم شکست و تیم شبش را به فینال رساند.
نقلقولها
لاسلو بودای:
«پوشکاش همیشه داد میزد که توپ را به پایش برسانیم و کوچیش همیشه داد میزد که توپ را برایش روی هوا سانتر کنیم. ما هرگز نمیتوانستیم هر دوی آنها را راضی کنیم! اما وقتی پوشکاش نبود، همه چیز درباره ارسال سانترها به محوطه جریمه بود و نتیجه هم داد.»
نادور هیدگکوتی:
«ما فوتبال فوقالعادهای بازی کردیم و روحیه فوقالعادهای نشان دادیم. مصدومان زیادی داشتیم، اما بیشتر دقایق بازی از مدافع عنوان قهرمانی برتر بودیم. باید در ۹۰ دقیقه بازی را میبردیم، اما دروازهبانشان چندین مهار عالی داشت. بعد از آن، کوچیش نشان داد چرا یکی از بهترین بازیکنان جهان است.»
خوان شیاکفینو:
«همه ما را دستکم گرفته بودند، درست مانند بازی مقابل برزیل، اما ما مصمم بودیم که دوباره خلاف آن را ثابت کنیم. وقتی به جریان بازی افتادیم، خوب بازی کردیم، اما نه به اندازه کافی. این شکست دردناک بود، زیرا اولین باخت اروگوئه در تاریخ جام جهانی بود، اما آن تیم مجارستان واقعاً شگفتانگیز بود.»
آمار
- ۴۸:
دو گل کوچیش تعداد گلهای ملی او را به ۴۸ گل در ۴۰ بازی برای مجارستان رساند. در آن زمان، تنها اسون رایدل (۴۹)، پول نیلسن (۵۲)، ایمره شلوسر (۵۹) و فرنتس پوشکاش (۶۸) گلهای ملی بیشتری به ثمر رسانده بودند. عملکرد «سر طلایی» در جام جهانی ۱۹۵۴ باعث شد که او آن سال را با ۲۳ گل ملی به پایان برساند، که هنوز هم یک رکورد جهانی در تعداد گلهای ملی در یک سال تقویمی محسوب میشود.
- ۳۰:
مجارستان اولین تیمی شد که ۳۰ بازی ملی پیاپی را بدون شکست پشت سر گذاشت. آنها رکورد ۲۲ بازی بدون شکست اسکاتلند را که بین سالهای ۱۸۷۹ تا ۱۸۸۸ ثبت شده بود، شکستند و در همان سال با نتیجه ۶-۳ انگلیس را در ورزشگاه ومبلی در هم کوبیدند. این رکورد جهانی پابرجا بود تا اینکه دیگو سیمئونه، فرناندو ردوندو و گابریل باتیستوتا کمک کردند آرژانتین بین فینال جام جهانی ۱۹۹۰ و شکست ۲-۱ مقابل کلمبیا در سال ۱۹۹۳، این رکورد را به ۳۱ بازی افزایش دهد.
- ۱۱:
رکورد شکستناپذیری اروگوئه در جام جهانی در ۱۱ بازی متوقف شد. این رکورد پابرجا بود تا زمانی که برزیل با پیروزی ۳-۱ مقابل چکسلواکی در فینال جام جهانی ۱۹۶۲ شیلی، آن را به ۱۲ بازی افزایش داد. سپس مجارستان این رکورد را در جام جهانی ۱۹۶۶ انگلیس به ۱۳ بازی رساند، که همچنان طولانیترین رکورد شکستناپذیری در تاریخ جام جهانی محسوب میشود.
نکات جالب
- خوزه آندراده و برادرزادهاش ویکتور آندراده رودریگز، که به ترتیب در جامهای جهانی ۱۹۳۰ و ۱۹۵۰ قهرمان شدند، اولین بستگان نزدیکی بودند که جام جهانی را فتح کردند. این اتفاق بعدها توسط دو جفت برادر تکرار شد: فریتز و اوتمار والتر از آلمان غربی و جک و بابی چارلتون از انگلیس.
- اُولی هوینس در پیروزی آلمان غربی مقابل هلند در فینال جام جهانی ۱۹۷۴ بازی کرد، اما برادرش دیتر هوینس در شکست تیم آلمان مقابل آرژانتین در فینال ۱۹۸۶ حضور داشت.