این سرخس خیره کننده با شاخسار ظریف همان چیزی است که خانه را از افسردگی و یکنواختی درمیآورد! دوست دارید روش صحیح نگهداری از آن را بدانید؟
سرخس پرسیاوشان گیاهی مطبوع است با شاخسار کوچک. این سرخس به سخت بودن نگهداری مشهور شده و گفته میشود پرورش آن از سرخسهای معمول استوایی سخت تر است، اما نگذارید این شهرت گولتان بزنید! البته ممکن است نگهداری گیاه در سلامت و شادابی کامل اندکی سخت باشد، اما ظاهر بینظیر آن به اندکی سختی کشیدن میارزد!
پرسیاوشان نسبت به نیازهایی که دارد سختگیر است و حتما باید شرایطی که میخواهد برایش فراهم باشد، به خصوص رطوبت. البته همانطور که گفتیم زیبایی گیاه تمام سختی که برای پرورش آن می کشید را جبران خواهد کرد!
شرایط رشد
– نور
پرسیاوشان به مکانی سایه دار نیاز دارد. پس برای خانههای تاریک، بسیار مناسب است. هرگز گیاه را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید. حتی مکانهای خیلی روشن هم پرسیاوشان را اذیت میکند.
– آبیاری
گیاه را در طول فصل تابستان زیاد و به خوبی، آبیاری کنید. خاک گلدان پرسیاوشان را در طول زمستان مرطوب نگه دارید.
– رطوبت
گیاه را همواره غبار پاشی کنید. غبار پاشی را با آب بدون املاح و هم دمای محیط انجام دهید. از آب مقطر هم میتوانید استفاده کنید. از زیر گلدانی حاوی سنگریزه هم استفاده کنید. به این صورت که، زیر گلدانی را پر از سنگریزه کنید و نصف ارتفاع سنگ ریزهها آب درون زیر گلدانی بریزید و گلدان گیاه را روی آن قرار دهید. توجه کنید که کف گلدان با آب درون زیر گلدانی تماس نداشته باشد در غیر این صورت ریشهها پوسیده میشوند و گیاه دچار خفگی میشود. با این روش بدون اینکه هر روز نیاز به غبار پاشی باشد رطوبت مورد نیاز گیاهتان تامین میشود. بهتر است علاوه بر استفاده از زیر گلدانی حاوی سنگریزه، هر از گاهی غبار پاشی هم انجام دهید. همانطور که گفتیم رطوبت بالا برای پرورش این گیاه ضروری است.
– دما
این گیاه به هوایی نسبتا گرم نیاز دارد و تحمل بادهای سرد و خشک را ندارد.
– خاک
پرسیاوشان به خاکی غنی، سست و حاوی کمپوستهای ارگانیک نیاز دارد.
– کود دهی
گیاه را در طول فصل رشد، هر دو هفته یک بار، با کودهای مایعی که حاوی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه هستند، کود دهی کنید.
تکثیر
سرخس پرسیاوشان به دو طریق تکثیر میشود. تکثیر به وسیله دانه و تقسیم بوته.
برای تکثیر به روش تقسیم بوته، ابتدا صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند. زمانی که گیاه به اندازه کافی بزرگ شد، اجازه دهید خاک گلدان گیاه خشک شود. سپس به کف و دیوارههای گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج میشود. خاک قدیمی اطراف ریشه گیاه را به آرامی با دست جدا کنید و مواظب باشید که در این مرحله به ریشههای گیاه آسیبی نرسانید. حالا با احتیاط گیاه را به ۲ یا چند بوته تقسیم کنید و هر بوته را در گلدانی کوچکتر به صورت جداگانه، که از قبل با خاک تازه پر شده باشد، بکارید. میتوانید تقسیم بوته را در هنگام تعویض گلدان گیاه انجام دهید.
تعویض گلدان
بسته به سایز گلدان و میزان رشد گیاه، تعویض گلدان را هر سال و یا هر دو سال یک بار انجام دهید. پرسیاوشان از اندکی کوچک بودن گلدانش بدش نمیآید. تعویض گلدان را تنها زمانی انجام دهید که ریشههای گیاه، تمام گلدان را پر کرده باشند. میتوانید در هنگام تعویض گلدان، گیاه را تقسیم بوته کنید و هر بوته جدید را در گلدانی هم سایز با گلدان قبلی گیاه بکارید.
برای تعویض گلدان، ابتدا صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند. زمانی که به نظرتان رسید گلدان، برای رشد بیشتر گیاه فضای خالی ندارد، زمان تعویض آن فرا رسیده است. در این هنگام به کف و دیوارههای گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید و گیاه را از داخل آن درآورید. گلدانی تنها یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید.