با اینکه شاید ما خودمان متوجه نشویم اما گاهی اوقات است که ما بیش از اندازه به شبکههای اجتماعی وابسته میشویم. در حالی که شبکههای اجتماعی جزئی جداییناپذیر از زندگی روزمره ما هستند اما استفاده بیش از حد از آنها ضررش بیشتر از فایده آن است. فاصله گرفتن از شبکههای اجتماعی برای مدتی میتواند مفید باشد اما تشخیص زمان انجام این کار میتواند چالشبرانگیز باشد. در این مطلب مواردی آورده شده که با بررسی آن میتوان متوجه شد که وقت فاصله گرفتن از شبکههای اجتماعی است.
۱. تأثیر گذاشتن روی سلامت روان
از مقایسه ظاهرتان با دیگران تا دیدن زیاد داراییهای دیگران در شبکههای اجتماعی، تماشای پیشرفت دیگران گاهی اوقات میتواند به شما احساس بیارزشی زیادی بدهد. دیدن اینکه شخص دیگری به نقطه عطفی دست پیدا میکند که هنوز شما به آن دست پیدا نکردهاید، منجر به مقایسههای ناسالم میشود و این احساس در شما ایجاد میکند که در زندگی عقب افتادهاید.
گاهی اوقات شما اینستاگرام یا فیسبوک را برای الهام گرفتن یا رهایی از شغل روزانه خودتان باز میکنید و ناگهان شروع به مقایسه زندگی خود با دیگران میکنید و همین نیز شروعی بر تأثیر شبکههای اجتماعی روی روان شما است. در حالی که مقایسه مدام ممکن است در حال حاضر بیاهمیت باشد اما هر چه بیشتر ادامه پیدا کند، بیشتر روی شما تأثیر روانی میگذارد.
در شرایطی که احساس میکنید سلامت روانی شما رو به کاهش است، به شدت توصیه میکنم که از رسانههای اجتماعی دوری کنید، حتی اگر فقط برای چند روز باشد. همچنین توصیه میشود که اول صبح از چک کردن شبکههای اجتماعی خود اجتناب کنید.
۲. صرف کردن ساعتها برای کاوش در شبکههای اجتماعی
همه ما درباره شومگردی شنیدهایم. علیرغم اینکه ممکن است ما کارهای مهم تحصیلی و کاری داشته باشیم اما متوجه میشویم که دائماً آنها را به تعویق میاندازیم و ساعتهای زیادی را صرف تماشای ریلزهای اینستاگرام میکنیم. قبل از اینکه متوجه شوید، نیمی از روز گذشته است. نه تنها بیشتر این کارها اتلاف وقت و غیرضروری بوده بلکه در پایان روز شما به شدت احساس خستگی میکنید.
چیزی که در ابتدا قرار بود یک استراحت پنج دقیقهای و تماشای اینستاگرام یا تیک تاک باشد، در نهایت به یک کاوش طولانی و گیجکننده تبدیل میشود که تمام انرژی شما را میگیرد. دیگر شما انرژی لازم را برای آنچه که مهم است، نخواهید داشت و همین نیز میتواند مانع بسیار مهمی بر سر راه انجام کارهای شما باشد. علاوه بر اینکه شما انرژی خودتان را از دست میدهید، از اینکه مدت زمان زیادی را از دست دادهاید نیز بسیار احساس گناه خواهید کرد.
۳. فعالیت در شبکههای اجتماعی همانند کاری طاقتفرسا احساس میشود
شبکههای اجتماعی باید منبع آرامش باشند، نه برعکس. لحظهای که احساس کنید که موظف به پست گذاشتن در داخل شبکههای اجتماعی هستید، دقیقاً همان لحظهای است که باید متوجه شوید از شبکههای اجتماعی فاصله بگیرید.
هر زمان که وارد اینستاگرام شوید و میبینید که دیگران در حال پیشرفت هستند، این احساس به شما دست میدهد که شما نیز مجبور هستید تا چیزی را پست کنید تا نشان بدهید که شما نیز در حال انجام کاری هستید. در نهایت، این فشار برای قرار گرفتن در کنار دیگران و مقایسه شدن با آنها باعث میشود تا لذت استفاده از شبکههای اجتماعی از بین برود.
در حقیقت پس از مدتی متوجه خواهید شد که به جای پست گذاشتن برای خودتان بیشتر برای دیگران پست میگذارید و به جای اینکه از این کار احساس رضایت کنید، بیشتر به دنبال آن هستید تا لایک و فالوورهای بیشتری به دست بیاورید.
همه این موارد در کنار هم سبب میشوند تا شما متوجه شوید که باید مدتی را از شبکههای اجتماعی فاصله بگیرید تا دیگر آن حس اضطرار و ضرورت استفاده از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام آن هم به مدت بسیار زیاد در طول روز را نداشته باشید.