فلفل هالوپینو یا فلفل جالاپنوی مکزیکی، فلفلی است که این روزها بسیار محبوب شده و در غذاها و سالادهای بسیاری از آن استفاده میشود. اگر میخواهید امسال بهار فلفلهای هالوپینوی خودتان را بخورید دست به کار شوید!
جالب است بدانید این فلفل پرطرفدار بومی مکزیک است و از آب آن برای درمان آلرژیهای فصلی و دیگر بیماریهای تنفسی استفاده میشود. این فلفل تند دارای ویتامین C بالایی هم هست.
اولین قدم تهیه بذر فلفل هالوپینو است. اگر این فلفل را به صورت تازه یا خشک شده تهیه کرده اید، میتوانید بذرهای آن را درآورید و از آنها استفاده کنید. همچنین میتوانید بذرهای فلفل هالوپینو را از فروشگاههای باغبانی به صورت حضوری یا اینترنتی تهیه کنید. معمولا دانههای فلفل را در داخل خانه میکارند و بعدا به بیرون منتقل میکنند. این گیاه به ارتفاع ۹۰ سانتی متر درخواهد آمد، پس از همان اول مکان مناسبی برای قرار دادن گلدان گیاه در نظر بگیرید.
با کاشت این فلفل در خانه هم در هزینههاتان صرفه جویی میکنید (اگر قیمت ترشی یا میوه تازه این فلفل را دیده باشید میدانید راجع به چه چیزی صحبت میکنیم!) و هم فلفلی سالم و عاری از کودها و سموم شیمیایی مصرف میکنید.
شروع کنید!
– دانههای هالاپینوتان را در ظرفی بریزید و دانههای سالمتر و درشتتر را از میان آنها برای کاشت انتخاب کنید. هر دانهای که تغییر رنگ داده یا خرابی دارد را دور بریزید چون شانس جوانه زدن و تولید گیاهی سالم از آن دانه کم است.
– گلدانی تهیه کنید و سه چهارم آن را با خاک مخصوص جوانه زنی پر کنید. انگشتتان را در خاک فرو ببرید و حفرهای به عمق ۳٫۵ سانتی متر حفر کنید. برای هر دانه یک حفره ایجاد کنید. دانه را درون حفره بریزید و روی آن را با خاکی سبک بپوشانید. دانههاتان نباید در عمق بیشتر از ۳٫۵ سانتی متر از سطح خاک قرار داشته باشند چرا که جوانهها نمیتوانند لایه ضخیمی از خاک را کنار بزنند تا بیرون بیایند.
– به دانهها آب بدهید. خاک باید مرطوب (نه خیس) شود. در طول دوره جوانه زنی همواره خاک را مرطوب نگه دارید. یک کیسه پلاستیکی نازک، بیرنگ و شفاف بر روی دهانه گلدان بکشید تا دانههاتان گرم بمانند. بر این کیسه چند سوراخ ایجاد کنید تا گردش هوا انجام شود. اگر پد گرم کننده دارید آن را در زیر گلدانهاتان قرار دهید. اگر چنین وسیلهای ندارید گلدان را در مکانی گرم، مثلا بر روی یخچال، قرار دهید تا گرمای کفی داشته باشند. دانههای فلفل هالوپینو در مکانی گرم و مرطوب میرویند، با قرار دادن پوشش پلاستیکی بر روی گلدان هوای اطراف دانهها گرم و مرطوب میماند.
– بعد از ۳ تا ۵ هفته منتظر جوانه زدن فلفل هالوپینوتان از درون خاک باشید و هر روز گلدانشان را چک کنید. زمان جوانه زنی بسته به گونه فلفلتان متفاوت است. بعد از جوانه زدن دانهها پلاستیک روی گلدان را بردارید. اگر میخواهید گیاهچهها را به رشد بیشتر و قویتر تشویق کنید، یک منبع نور فلورسنت در فاصله ۵ سانتی متری از بلندترین جوانه قرار دهید. با این روش رشد جوانهها را تضمین میکنید.
– منتظر بمانید تا گیاهتان حداقل ۴ برگ درآورد و سپس آن را به گلدانی بزرگتر و عمیقتر با عمق حداقل ۲۰ سانتی متر منتقل کنید. سه چهارم گلدان جدید را با خاک پر کنید. جوانههای سالم و قوی را از داخل گلدانهای کوچک درآورید و جوانههای ضعیف یا بیمار را دور بریزید. جوانههای قوی را در همان سطحی از خاک که در گلدان قبلی کاشته شده بودند بکارید (طوقه گیاه نباید بیشتر از قبل در خاک فرو رود). خاک تازه را آب بدهید تا مرطوب شود.
– دو هفته قبل از آنکه گیاه را به بیرون از خانه انتقال دهید دهید روزی یک بار و به مدت ۱ ساعت آن را بیرون قرار دهید. به این ترتیب گیاه به مرور زمان به شرایط جدید عات میکند. بعد از این زمان گیاه را بیرون از خانه بگذارید. قبل از آن مطمئن شوید آخرین موج سرمای منطقهای که در آن زندگی میکنید گذشته است و خطر سرمازدگی گیاهچههاتان را تهدید نمیکند. گیاهان را در بیرون از خانه در آفتاب کامل و مستقیم قرار دهید.
– بعد از آنکه سیستم ریشهای فلفلهاتان رشد کامل کرد، آنها را به گلدانی بزرگ با عمق حدودا ۳۰ سانتی متر منتقل کنید.
– گیاه را با کودهای مخصوص فلفل یا سبزیجات کود دهی کنید. برای کود دهی محلولی نصف غلظت گفته شده روی بسته کود از کود و آب درست کنید و گیاه را هر دو هفته یک بار با آن آبیاری کنید. میتوانید از کمپوست و دیگر کودهای ارگانیک هم برای تغذیه فلفل هالوپینوتان استفاده کنید.