گل قهر واقعا که نام با مسمایی دارد، این گل با لمس برگهایش آنها را میبندد و مانند این است که از این کار ناراحت شده و قهر میکند!
نام دیگر این گیاه، گیاه حساس است و به خاطر عادتی که دارد، بسیار محبوب و معروف شده. پرورش گل قهر بسیار سرگرم کننده است. این گیاه را در درون و بیرون از خانه پرورش میدهند. شاخسار گل قهر زیبا و سرخس مانند است و گلهایش مانند توپی کرکی است. البته همه میدانند دلیل اصلی محبوبیت گیاه توانایی او در بستن برگهایش به هنگام لمس شدن است و زیبایی آن نقش چندانی در این محبوبیت ندارد! این گیاه در واقع گیاهی استوایی است اما اگر میخواهید آن را داخل حیاط پرورش دهید، میتوانید آن را درون یک گلدان بکارید و با فرا رسیدن زمستان آن را به درون خانه آورید.
شرایط نگهداری
– نور
این گیاه آفتاب را دوست دارد و بهتر است در مکانی با نور زیاد نگهداری شود. اما اگر خانه تاریکی دارید هم نگران نباشید، گل قهر میتواند تا حدودی سایه را هم تحمل کند و در محیط سایه دار به خوبی دوام آورد.
– آبیاری
در زمان رشد فعال گیاه، یعنی در فصول گرم، آن را به خوبی و به طور منظم آبیاری کنید. در زمستان آبیاری را متوقف کنید و یا کاهش دهید. قبل از آبیاری مطمئن شوید سوراخهای زهکش گلدان باز و به اندازه کافی هستند. اگر سوراخها ناکافی بودند، به وسیله میخ، دریل یا هر شئ دیگری، تعدادی سوراخ به کف گلدان اضافه کنید تا آب اضافی در خاک نماند و باعث پوسیدگی ریشه گیاه نشود.
از آبیاری زیاد بپرهیزید در غیر این صورت ریشههای گیاه خواهند پوسید.
– خاک
گل قهر میتواند خود را با هر نوع خاکی انطباق دهد اما در خاکی سست، مرطوب و با زهکشی خوب قوی تر و بهتر رشد میکند.
– کود دهی
گیاه را در طول فصل رشد، یک بار در ماه، با کودهای مایعی که حاوی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه هستند، کود دهی کنید. همچنین میتوانید به جای آن در بهار به خاک گیاه کمپوست اضافه کنید تا مواد غذایی مورد نیازش را به دست آورد.
– هرس
بعد از تمام شدن گلدهی گیاه تمام شاخههای مرده و آسیب دیده آن را هرس کنید و شاخههایی که خیلی بلند شده اند را کوتاه کنید.
– زمستان گذرانی
در مناطقی با زمستانهای سخت توصیه میشود که پای گیاه را با مالچی سبک از برگهای خشک و مرده بپوشانید تا زمانی که دوباره گرمای بهاری از راه برسد. روش دیگر آن است که گیاه را به درون خانه منتقل کنید.
– بیماریها و آفات
زمانی که هوا مرطوب است، خطر حمله بعضی بیماریهای قارچی گل قهر را تهدید میکند. گل قهر مورد حمله شتهها و سپرداران هم قرار میگیرد پس حواستان باشد و گیاه را مرتب چک کنید تا مطمئن شوید از این آفات خبری نیست.
تکثیر
این گیاه از دو روش قابل تکثیر است، کاشت بذر و قلمه گیری. این گیاه به راحتی تکثیر میشود و جوانه میزند.
برای کاشت بذر گیاه منتظر بمانید تا هوا گرم شود. سپس بذر گیاه خودتان یا بذری که تهیه کرده اید را درون گلدانی کوچک حاوی خاک مخصوص جوانه زنی بکارید. بذرها را مرطوب نگه دارید و در مکانی با هوای گرم قرارشان دهید. بعد از چند روز جوانه زنی آنها را مشاهده خواهید کرد!
برای تکثیر گیاه به روش قلمه گیری، در ابتدای فصل رشد چند ساقه چوبی شده از گیاه را به کمک تیغ یا چاقویی تیز و استریل از آن جدا کنید. قلمهها را در هورمون ریشه زایی قرار دهید تا شانس موفقیتتان بالا برود. چند گلدان کوچک را پر از خاک مخصوص جوانه زنی کنید و سپس قلمهها را در آن بکارید. قلمهها را در محیطی گرم و با رطوبت بالا قرار دهید و روی آنها را با پلاستیکی شفاف بپوشانید. بعد از چند وقت رشد جدید را در آنها مشاهده میکنید و این به معنی موفقیت آمیز بودن قلمه گیری است! بعد از مشاهده رشد جدید در گیاه پلاستیکها را از روی گلدان بردارید.
تعویض گلدان
برای تعویض گلدان، ابتدا صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند. زمانی که به نظرتان رسید گلدان، برای رشد بیشتر گیاه فضای خالی ندارد، زمان تعویض آن فرا رسیده است. در این هنگام ابتدا اجازه دهید خاک گلدان گیاه خشک شود. سپس به کف و دیوارههای گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج میشود. گلدانی تنها یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید.
اگر گلدانی که گیاه را در آن میکارید چند سایز بزرگ تر از گلدان قبلی باشد، رشد گیاه با اختلال مواجه خواهد شد. چرا که گیاه با قرار گیری در گلدان بزرگ جدیدش، تمام انرژی خود را صرف تولید ریشه برای پر کردن فضای خاک میکند و انرژی اضافهای برای رشد برایش باقی نمیماند.