جراحی مغز و اعصاب، یکی از پیچیده ترین نوع جراحی ها است و عموم مردم با این عنوان، جراحی مغز را در نظر می گیرند. اما در واقع، جراحی مغز و اعصاب شامل انواع مختلفی از جراحی هاست که محدود به مغز نمی شود. جراحی مغز و اعصاب به تشخیص و درمان بیماری های اختلالات مغز، نخاع، ستون فقرات و اعصاب می پردازد. این تخصص هم در بزرگسالان و هم در کودکان استفاده می شود. در این مقاله همراه ما باشید تا با انواع ابزار جراحی مغز و اعصاب و همچنین تجهیزات موردنیاز مطب جراحی مغز و اعصاب بیشتر آشنا شوید.
ست جراحی مغز و اعصاب
ابزارهایی که در جراحی مغز و اعصاب استفاده می شود، می توانند به صورت جداگانه تهیه شوند یا به صورت ست خریداری شوند. در ست های جراحی مغز و اعصاب، با توجه به نیازهای جراحی در این حوزه، انواع ابزارهای لازم در نظر گرفته می شود و با خریداری این ست ها، پزشکان به مجموعه ای کامل از ابزار جراحی مورد نیاز دسترسی پیدا می کنند.
برخی پزشکان ترجیح می دهند برای راحتی بیشتر و دسترسی به ابزار موردنیاز به جای خرید ابزار جراحی به صورت جداگانه، ست جراحی تهیه کنند. در هر صورت، ست های جراحی مغز و اعصاب باید تمامی ابزارهای لازم را شامل شود. در ادامه به معرفی انواع ابزارهای جراحی مغز و اعصاب و کاربردهای آن ها می پردازیم:
- قیچی دورا: یکی از ابزارهای ضروری در جراحی مغز و اعصاب است. طراحی این قیچی ها به گونه ای است که خطر آسیب به مغز در حین جراحی کاهش یافته و با نوک های بلانت و وکرو زاویه دار مجهز شده است.
- کریسون پانچ: کاربرد این ابزار برای برداشتن استخوان های ظریف و لامینا بین مهره ای است و طراحی آن به گونه ای است که مغز در حین جراحی آسیب نبیند.
- رینی کلمپ: این ابزار بهمنظور جلوگیری و توقف خونریزی پوست سر در جراحی مغز و اعصاب استفاده می شود و سرهای آن شامل انواع پلاستیکی و فلزی است. خرید رینی کلمپ نیز از جمله اقداماتی است که برای داشتن ست جراحی کامل الزامی است.
- سرساکشن فرایزر: یکی از ابزارهای جراحی مغز و اعصاب، سرساکشن فرایزر است که در ست های جراحی به کار می رود و برای جمع آوری خون و خونابه استفاده می شود. سرساکشن ها در اندازه های مختلفی وجود دارند.
- پریوست: پریوست برای کنار زدن عضله از روی استخوان مورد استفاده قرار می گیرد.
- کورت: از کورت برای برداشتن نکروز استخوان و تراش لایه آخر دورا استفاده می شود.
- بایونت: این ابزار جراحی نیز به عنوان جایگزین پنست در جراحی مغز استفاده می شود و برای انواع جراحی ها مناسب است.
- قاشق جراحی: جهت برداشت گرفت از قاشق جراحی استفاده می شود و در جراحی مغز و اعصاب نیز کاربرد دارد.
علاوه بر این ابزارها، ابزارهای زیر نیز مورد استفاده در جراحی مغز و اعصاب هستند:
- آنژیوکت مغزی
- هوک پوستی
- تیغ جراحی
- الویتر
- دکولر
- بلید مغزی
- خط کش
- رون ژور
- بون کاتر
- ماندرن شنت
- دسته بیستوری
- کوخر
- آلیس
- اکارتور چنگکی
- پنس شان
- پارابوف سوزن گیر
- نخ جراحی
- متس
- قیچی نخ
- پنس تومور
- پانچ استخوان
- تروپان و سر تروپان
- سیمف پارچ
تجهیزات مطب مغز و اعصاب
بخش مغز و اعصاب در علم پزشکی، دارای دو گرایش مهم و متفاوت است: بیماری های داخلی مغز و اعصاب و جراحی مغز و اعصاب. هر کدام از این دو گرایش، نیازهای خاص خود را دارد و متخصصان مغز و اعصاب با توجه به آن، به بیماران خدمات ارائه می دهند.
مطب های مغز و اعصاب، دارای ملزومات متنوعی هستند که برای مراقبت از بیماران و انجام عملیات های مختلف، حائز اهمیت بسیاری هستند. این ملزومات، بهطور کلی در دو دسته دستگاه های تخصصی و لوازم و وسایل معاینه قرار می گیرند.
معرفی دستگاه های تخصصی برای مطب مغز و اعصاب
دستگاه هایی که در مطب مغز و اعصاب استفاده می شوند، برای تشخیص و درمان بیماری های مختلف استفاده می شوند که در ادامه به معرفی این دستگاه ها می پردازیم:
- دستگاه نوار مغز (EEG): این دستگاه، یکی از تجهیزات مهم در تشخیص و بررسی بیماری های مرتبط با مغز و اعصاب است. در حوزه پزشکی، بسیاری از متخصصان بیماری های داخلی مغز و اعصاب از این دستگاه برای تشخیص برخی از بیماری ها استفاده می کنند.
مغز انسان حاوی امواج الکتریکی ضعیفی است که با تحلیل آن ها، می توانید برخی از بیماری های مرتبط را شناسایی کرد. دستگاه نوارمغز به منظور ثبت، تقویت و تحلیل این امواج الکتریکی مغز استفاده می شود. این امواج الکتریکی توسط الکترودهایی که به سر متصل می شوند، دریافت و به دستگاه ارسال می شوند.
از جمله بیماری های قابل تشخیص با استفاده از دستگاه نوارمغز بیماری های صرع، تشنج، انسفالوپاتی و دمانس اشاره هستند.
- دستگاه نوار عصب و عضله (EMG): یک دستگاه تخصصی مهم در مطب مغز و اعصاب است که در تشخیص اختلالات حرکتی استفاده می شود. با استفاده از این دستگاه، می توانید به راحتی انواع نوروپاتی ها(اختلالات عصبی)، میوپاتی ها (اختلالات عضلانی) و رادیکولوپاتی ها (اختلالات عصب ریشه) را تشخیص دهید. انجام آزمایش نوار عصب و عضله، علاوه بر دستگاه اصلی، نیاز به یک کامپیوتر، ترالی و همچنین سوزن های ویژه است.
- دستگاه سونوگرافی داپلر عروق مغز و کاروتید(TCD): یکی از پیشرفته ترین و موثرترین دستگاه های مورد استفاده در حوزه مغز و اعصاب است. این دستگاه قادر است وضعیت عروق مغزی را با دقت بررسی کند و به دست آوردن اطلاعات مفیدی درباره انسدادها، اسپاسم ها و میکروآمبولی ها در این عروق کمک کند. به عبارت دیگر، سونوگرافی داپلر عروق مغز و کاروتید قادر است جریان خون و باز بودن رگ ها را مورد ارزیابی قرار دهد.
برخی از مزایای ویژه این دستگاه نسبت به روش های دیگر برای بررسی عروق مغزی، عدم تهاجمی بودن آن است. در روش های دیگر مانند آنژیوگرافی عروق مغزی، خطراتی نیز وجود دارد. با استفاده از این دستگاه، تنها با استفاده از امواج فراصوتی بی خطر، بررسی و ارزیابی عروق مغزی انجام می شود.
معرفی لوازم و وسایل معاینه برای مطب مغز و اعصاب
بعضی از وسایل مورد استفاده در مطب مغز و اعصاب با سایر حوزه های پزشکی مشترک هستند. برخی از وسایلی که در این مطب ها استفاده می شوند شامل گوشی پزشکی و فشارسنج هستند. همچنین، برای معاینه چشم و بررسی رفلکس های تاندونی، چکش رفلکس و افتالموسکوپ نیز استفاده می شوند.
برخی دیگر از وسایل مورد نیاز برای معاینه در مطب مغز و اعصاب عبارتند از:
- نگاتوسکوپ: با دیدن عکس های رادیولوژی، پزشک می تواند به راحتی تشخیص بدهد، اما استفاده از نگاتوسکوپ می تواند به طور قابل توجهی به پزشک کمک کند. استفاده از نگاتوسکوپ باعث ایجاد نور یکنواخت با شدت مناسب می شود که در نتیجه، دقت و تمرکز پزشک بر روی بررسی عکس های رادیولوژی بسیار بالا می رود. در حالت کلی، دو نوع نگاتوسکوپ قدیمی و جدید وجود دارد و با توجه به ویژگی های نگاتوسکوپ های جدید، توصیه می شود از نسل جدید آن ها استفاده شود.
- تخت معاینه: به طور طبیعی، برای معاینه برخی از بیماران نیاز به تخت معاینه وجود دارد. به عنوان مثال، برای انجام مانور و یا بررسی رفلکس های تاندونی، بیمار باید در حالت خواب باشد. در انتخاب تخت معاینه، باید دقت شود و اطمینان حاصل شود که مناسب و مستحکم است و از تشک باکیفیتی استفاده شده است.
- ترالی: اگر از دستگاه های تخصصی استفاده می کنید، باید در انتخاب ترالی دقت کنید. استفاده از ترالی مناسب و با کیفیت می تواند بسیار مفید باشد. به عنوان مثال، برای دستگاه نوار مغز، نیاز به یک ترالی همراه و قابل حرکت دارید. هنگام انجام آزمون، باید فشاری که برروی پنل آزمایشگاه و دکمه ها به کمر وارد می شود، توسط ترالی به خوبی تسهیل شود.
خرید ابزار جراحی
جهت خرید ابزار جراحی و تجهیزات پزشکی باید به فروشگاه های معتبر و مجاز تجهیزات پزشکی نظیر فروشگاه اینترنتی برانکارد به آدرس berankard.com مراجعه کرده و پس از بررسی محصولات و مشاوره با متخصصان برانکارد، محصول مورد نظر خود را تهیه نمایید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد